Tokat

Tokatlı girişimci, doğada kendiliğinden yetişen madımak bitkisini tarlada üretiyor

Tokatlı Halil Bayır, doğada kendiliğinden yetişen madımak bitkisini tarlada üretmeyi başladı. 20 metrekarelik alanda başladığı üretimi 70 dönüme çıkartan Bayır, tüm Türkiye'yi madımak ile tanıştırdı.

Tokatlı girişimci, doğada kendiliğinden yetişen madımak bitkisini tarlada üretiyor

TOKAT (İHA) - Tokatlı Halil Bayır, doğada kendiliğinden yetişen madımak bitkisini tarlada üretmeyi başladı. 20 metrekarelik alanda başladığı üretimi 70 dönüme çıkartan Bayır, tüm Türkiye'yi madımak ile tanıştırdı.
Tokat’ın Çördük köyünde 50 yıl önce başlayan bir girişim, bugün ulusal bir sektöre dönüştü. Halil Bayır’ın annesi ve dedesi, evin ihtiyacını karşılamak için dağlardan topladıkları madımak kökleri ve tohumunu 20 metrekarelik bahçelerine ekti. Verim elde eden aile, madımak yetiştiriciliğini sektör haline getirmeye karar verdi. Bugün 70 dönüm arazide madımak yetiştiren Halil Bayır, ilkbahar aylarında ciddi bir gelir kaynağı sağlıyor. İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlere de pazarcılar aracılığıyla ulaştırılan madımak, yaz aylarında ise konserve haline getirilerek Tarım Kredi Kooperatif Market'te satışa sunuluyor. 1500 rakımlı araziye de madımak eken Bayır, Ar-Ge çalışmalarını tamamlayarak yayla madımağı yetiştirmeye de başladı. Köyün ve çevre bölgelerin ekonomisine önemli katkılar sağlayan bu ürün, sürdürülebilir tarım ve alternatif gelir kaynakları açısından da örnek teşkil ediyor.

“Madımak için yaylalar daha elverişli”
Evin ihtiyacı için 20 metrekarelik bahçede başladıkları madımak yetiştiriciliğine günümüzde 70 dönüm araziyle devam ettiklerini söyleyen Halil Bayır, “Büyüklerimiz 50 yıl önce annem ve dedem dağlardan kökünü ve tohumunu toplayarak evimizin ihtiyacı için madımak getirirler. Kendi evimizin 20 metrekarelik bahçesine ekerler. Daha sonrasında orada verim alınır ve katma değer yüksek olduğu için bu ürünü çoğaltmaya karar verirler. Diğer mahsullere göre daha fazla yüksek para ettiği için çoğaltmaya karar verirler. Dolayısıyla çoğalır. Bugün de biz bu ürünü sektör haline getirdik. Şu an 70 dönüm kadar arazide madımağımız var. Bize bakıp örnek alarak bir o kadar da köyümüzde var. Köyümüz orman köyü olması nedeniyle ilkbahar aylarında ciddi bir gelir kaynağı elde ediyoruz. Bir madımaktan sulu tarımda bakıldığı zaman altı defa hasat edilebilir. Biz ilkbahar aylarında İstanbul, Ankara gibi metropol şehirlerimize pazarcılar marifetiyle ulaştırıyoruz. Yaz döneminde de biz kendimiz bunu pastörize yaparak, konserve yaparak süpermarketlere satıyoruz. Devletimizin Tarım Kredi Kooperatif Marketlerinde de mevcuttur. Mesela şu anki bulunmuş olduğumuz yerin rakımı 1500'dür. Bu rakımda arpa ve buğdaydan başka bir şey yetişmez. Burası yayladır. Fakat madımak burada çok daha elverişli, çok daha güzel oluyor. Daha önceden arazi yollarında yetiştiği için biz de oradan esinlenerek tarlamızda da bunu yetiştirmeye karar verdik. Burada da bir deneme çalışması yaptık, güzel oldu” dedi.

İHA İHA
İhlas Haber Ajansı
Bu haber İHA tarafından hazırlanmış olup habere Habernnc.com tarafından hiçbir editöryal müdahalede bulunulmamıştır. İHA tarafından hazırlanan bütün haberler sitemizde hazırlandığı şekliyle otomatik servis edilmektedir. Bu nedenle haberin hukuki muhatabı İHA kurumudur.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Altınyayla'da Jandarma, Yaralı Baykuşa Yardım Eli Uzattı!
Bölgesel

Altınyayla'da Jandarma, Yaralı Baykuşa Yardım Eli Uzattı!

Burdur'un Altınyayla ilçesinde jandarma ekipleri tarafından ormanlık alanda sağ kanadı kırık halde bulunan kulaklı orman baykuşu kurtarılarak Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü'ne teslim edildi.

Altınyayla Belediye Başkanı Selen Kınalı Güreşçilerle Buluştu!
Etkinlik

Altınyayla Belediye Başkanı Selen Kınalı Güreşçilerle Buluştu!

Altınyayla Belediye Başkanı Selen Kınalı, 11. Geleneksel Manavgat Ilıca Er Meydanı 1. Etap Cw Enerji Yağlı Güreşlerine katılım sağlayarak, bölgenin bu önemli geleneksel sporuna destek verdi.

Altınyayla'da Trafik Haftası'nda Öğrencilere Eğitim!
Bölgesel

Altınyayla'da Trafik Haftası'nda Öğrencilere Eğitim!

Altınyayla İlçe Emniyet Amirliği Trafik Denetleme Büro Amirliği tarafından "Trafik Haftası" etkinlikleri kapsamında Şehit Kadir Eraslan Anadolu Lisesi 10. sınıf öğrencilerine trafik eğitimi verildi.

Posof ilçesi adeta renklerle süslenmiş
Yaşam

Posof ilçesi adeta renklerle süslenmiş

Ardahan’ın Posof ilçesi adeta renklerle süslenmiş özel bahçeyi aratmıyor. Mevsimlerin değişmesine rağmen Posof her mevsim görsel şölen oluşturuyor.

Besiciler Yayla Yolculuklarında Epey Yol Aldı
Bölgesel

Besiciler Yayla Yolculuklarında Epey Yol Aldı

Muş’un Şenyayla bölgesine gitmek için yola çıkan besiciler, Diyarbakır’ın Kulp ilçesine vardı.

Altınyayla'da Trafik Güvenliği Farkındalığı Artıyor! Emniyet Ekipleri Okulları Geziyor!
Bölgesel

Altınyayla'da Trafik Güvenliği Farkındalığı Artıyor! Emniyet Ekipleri Okulları Geziyor!

Altınyayla İlçe Emniyet Müdürlüğü tarafından 26 Nisan 2024 tarihinde Şehit Kadir Eraslan Anadolu Lisesi öğrencilerine trafik eğitimi verildi. Detaylar haberimizde...