3. dünya savaşı kapıda mı? Bölgedeki gerilim ne durumda? Hakan Fidan gündemi değerlendirdi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Habertürk TV'de Avrupa'da yükselen aşırı sağ, Orta Doğu'daki gerilimler ve Türkiye'nin dış politika öncelikleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. III. Dünya Savaşı tehdidi, Gazze'deki soykırım iddiaları ve Rusya-Ukrayna savaşı üzerine değerlendirmeler.

3. dünya savaşı kapıda mı? Bölgedeki gerilim ne durumda? Hakan Fidan gündemi değerlendirdi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Habertürk TV'de yaptığı açıklamalarda Avrupa'da yükselen aşırı sağ, Orta Doğu'daki gerilimler ve Türkiye'nin dış politika öncelikleri hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.

Avrupa'da Yükselen Aşırı Sağ ve AB İlişkileri

Fidan, Avrupa Birliği'nin (AB) jeostratejik çerçevede Türkiye ile ilişkilerini geliştirmesi gerektiğini belirtti. Ancak, Avrupa'daki siyasal partilerin kimlik siyaseti yapması nedeniyle bu konunun rahatça tartışılamadığını ifade etti. Fidan, AB'nin bağımsız ve kendine güvenen bir jeostratejik aktör olabilmesi için Türkiye ile beraberliğinin önemli olduğunu vurguladı.

Orta Doğu'da Gerilimler ve III. Dünya Savaşı Riski

Gazze'deki durumun insanlığı ortadan ikiye bölen bir soykırım olduğunu belirten Fidan, dünya genelinde bu tehdidin ciddiye alınması gerektiğini söyledi. Rusya-Ukrayna savaşı ve yapay zeka gibi konuların da dünya barışını tehdit ettiğini belirtti. Fidan, savaşın bölgeye ve dünyaya maliyetinin büyük olduğunu ve nükleer silahların gündeme gelebileceğini ifade etti.

Rusya-Ukrayna Savaşı ve Türkiye'nin Rolü

Fidan, Rusya ile Suriye, enerji konuları ve ticaret hacmi gibi alanlarda önemli işbirliklerinin bulunduğunu belirtti. Ukrayna konusunda ise barışın esas olduğunu ve Rusya'nın duruş belirlemesi gerektiğini muhataplarına ilettiklerini söyledi. Fidan, savaşın yayılma riski ve nükleer silah kullanımının ciddi bir tehdit olduğunu vurguladı.

Mültecilerin Geri Dönüşü ve PKK ile Mücadele

Mültecilerin geri dönmesinin önemli olduğunu belirten Fidan, Suriye'nin PKK terörü ile mücadelede önemli bir aktör olacağını söyledi. İsrail'in operasyonlarının meseleyi daha karmaşık hale getirdiğini belirtti.

YPG ve Terörle Mücadele

Fidan, YPG konusunda ABD, İngiltere ve Fransa ile problem yaşadıklarını belirtti. Amerika'nın bölgedeki varlığını devam ettirdiğini ve bu durumun ittifakın ruhuna aykırı olduğunu söyledi. Türkiye'nin PKK ile mücadelesinde kararlılığını vurguladı.

Gazze'ye Yönelik Saldırılar

Fidan, İsrail'in Hamas'ı bahane ederek Filistin direniş hareketini yok etmek ve işgali meşrulaştırmak istediğini belirtti. Avrupalı devletler ve ABD'nin bu politikayı desteklemesinin büyük fay kırılmalarına neden olacağını ifade etti.

Avrupa'da Aşırı Sağ ve Türkiye-AB İlişkileri

Fidan, Avrupa'da aşırı sağın yükselişinin Türk ve Müslümanlara yönelik tehdit oluşturduğunu belirtti. Avrupa ülkelerinin Türkiye ile ilişkilerinde aşırı sağ iktidardaymış gibi davrandığını ve bunun değişmesi gerektiğini vurguladı.

ByLock ve FETÖ ile Mücadele

ByLock'un deşifre edilmesinin FETÖ ile mücadelede dönüm noktası olduğunu belirten Fidan, bu sayede FETÖ'nün hayalet olmaktan çıktığını söyledi. Örgütün internet tabanlı haberleşmeye geçişini anlattı ve ByLock'un çözülmesiyle örgütün kimliklerinin ve faaliyetlerinin deşifre edildiğini belirtti.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Haddehanenin hurdalığında patlamamış top mermisi bulundu
Bölgesel

Haddehanenin hurdalığında patlamamış top mermisi bulundu

Karabük’te bir haddehanenin hurdalığında 1.Dünya Savaşı’ndan kalma olduğu düşünülen patlamamış top mermisi kontrollü olarak fünye ile patlatıldı.

Dışişleri Bakanı Fidan, Küba Başbakan Yardımcısı Ruz’le bir araya geldi
Dünya

Dışişleri Bakanı Fidan, Küba Başbakan Yardımcısı Ruz’le bir araya geldi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Küba Başbakan Yardımcısı Ricardo Cabrisas Ruz’le görüştü.

Antony Blinken'i karşılamaya gelmediler
Etkinlik

Antony Blinken'i karşılamaya gelmediler

Dün gece yarısı Ankara'ya inen ve hiçbir üst düzey yetkilinin katılmadığı bir törenle karşılaşan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile bir araya geldi. Görüşme öncesi basına görüntü verilirken Blinken'in gergin tavırları dikkatlerden kaçmadı.

Dışişleri Bakanı Fidan, İsrail-Filistin gerilimi için bölgesel diplomasi trafiği başlattı
Dünya

Dışişleri Bakanı Fidan, İsrail-Filistin gerilimi için bölgesel diplomasi trafiği başlattı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail ve Filistin'de yaşanan şiddet ve gerilim nedeniyle bölgesel diplomasi trafiğini başlattı. Fidan, Katar, Suudi Arabistan, Mısır, Filistin ve İran'ın dışişleri bakanları ile telefon görüşmeleri gerçekleştirdi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Irak’ın Başkenti Bağdat'ta
Dünya

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Irak’ın Başkenti Bağdat'ta

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, iki günlük resmi ziyaret kapsamında Irak’a geldi. Bakan Fidan, başkent Bağdat’ta Irak’ın Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile görüştü

Erdoğan'dan Komutanlara Veda ve Hakan Fidan'a Ödül
Bölgesel

Erdoğan'dan Komutanlara Veda ve Hakan Fidan'a Ödül

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son MGK toplantısında emekliye ayrılacak komutanlara hediye verirken, MİT Başkanı Hakan Fidan'a ödül takdim etti.