ABD Başkanlık seçimi 2024! ABD Başkanlık seçimi ne zaman! ABD başkanlık seçimi tarihi, adayları ve detaylar

ABD Başkanlık Seçimi 2024, 5 Kasım'da yapılacak. ABD Başkanlık seçiminde Kamala Harris ve Donald Trump'ın adaylık yarışı hakkında detaylar burada.

ABD Başkanlık seçimi 2024! ABD Başkanlık seçimi ne zaman! ABD başkanlık seçimi tarihi, adayları ve detaylar

ABD'de 60. başkanlık seçimleri, 5 Kasım 2024'te yapılacak. Amerikan halkı, Demokrat Parti adayı ile Cumhuriyetçi Parti adayı arasındaki tercihini bu tarihte yapacak.

Demokrat Parti'nin adayı olması beklenen Kamala Harris ve Cumhuriyetçi Parti'nin adayı olması beklenen Donald Trump arasında yaşanan seçim yarışı kızışıyor. Son olarak Biden'ın adaylıktan çekilmesiyle dünyanın gündemine yerleşti. ABD'de başkanın kim olacağı merak edildiği kadar seçim tarihi merak ediliyor. Peki, ABD Başkanlık Seçimi ne zaman yapılacak? İşte, 2024 ABD Başkanlık Seçimi tarihi...

ABD seçime gidiyor. Demokrat Parti ve Cumhuriyetçi Parti'nin adaylarının yarışacağı seçim için geri sayım başladı. Seçim sürecinin hareketli geçmesiyle ABD seçimleri dünyanın gündemine oturdu. Mevcut başkan Biden'ın adaylıktan çekilmesiyle Kamala Haris adaylığını açıkladı. Peki, ABD Başkanlık Seçimi ne zaman yapılacak?

JOE BİDEN ADAYLIKTAN ÇEKİLDİ!

ABD Başkanı Joe Biden, ABD'de kasım ayında yapılacak olan başkanlık seçimlerinde adaylıktan çekildiğini açıkladı.

Biden, duyuruyu sosyal medya hesabından paylaştığı bir mektupla yaptı. Başkan olarak görev yaptığı son 3,5 yılda Amerika'da çok büyük ilerleme kaydedildiğini belirten Biden, "Demokrasimizi muhafaza ettik ve koruduk" ifadesini kullandı.

ABD BAŞKANLIK SEÇİMİ HANGİ TARİHTE?

ABD'de 60. başkanlık seçimleri, 5 Kasım 2024'te yapılacak.

Amerikan halkı, Demokrat Parti adayı ile Cumhuriyetçi Parti adayı arasındaki tercihini 5 Kasım'da yapacak.

ABD BAŞKANLIK SEÇİM TAKVİMİ

ABD'de 15 Ocak'ta Iowa'da başlayan ön seçim süreci, 8 Haziran'daki son ön seçimlerle tamamlanacak ve 50 eyalet ile bağlı bölgelerde halk hem Demokrat Parti hem de Cumhuriyetçi Partinin aday adayları arasından tercihini yapacak.

Bazı eyaletlerde hem Demokrat Parti hem de Cumhuriyetçi Parti aynı gün ön seçim yaparken bazı eyaletlerde ise iki parti farklı zamanlarda ön seçim düzenleyecek.

Ön seçimlerde birçok eyalette "primary" denen ve seçmenlerin geleneksel olarak sandığa gidip oy verdikleri sistem kullanılırken bazı eyaletlerde ise parti toplantısı formatında yapılan ve "caucus" denilen sistem tercih ediliyor.

ABD'de başkanlık seçimleri geleneksel olarak Iowa'da başlarken 23 Ocak'ta New Hampshire, 3 Şubat'ta Güney Carolina, 6 Şubat'ta Nevada, 24 Şubat'ta Güney Carolina, 27 Şubat'ta Michigan, 2 Mart'ta Idaho ile Missouri, 3 Mart'ta başkent Washington DC (Cumhuriyetçiler), 4 Mart'ta ise Kuzey Dakota'daki seçmenler, kendi partilerinin ön seçimlerinde oy kullanacak.

Başkanlık yarışının en kritik günlerinden biri kabul edilen ve çok sayıda eyalette ön seçimlerin yapıldığı "Süper Salı" olan 5 Mart'ta Alabama, Alaska, Amerikan Samoası, Arkansas, California, Colorado, Iowa, Maine, Massachusetts, Minnesota, Kuzey Carolina, Oklahoma, Tennessee, Texas, Utah, Vermont ve Virginia'da ön seçimler gerçekleştirilecek.

16 eyalette seçmenlerin aday adayları arasından tercihlerini yapacağı Süper Salı'da kazançlı çıkan adayların yarışta rakiplerinin önüne geçme ihtimali önemli ölçüde artıyor.

Ön seçim süreci 12 Mart'ta Georgia, Hawaii, Mississippi, Washington ve Kuzey Mariana Adaları, 16 Mart'ta Guam, 19 Mart'ta ise kritik eyaletlerden Arizona, Florida, Illinois, Kansas ve Ohio'daki seçimlerle devam edecek.

23 Mart'taki Louisiana ve Missouri'deki ön seçimleri 30 Mart'taki Kuzey Dakota ön seçimleri izleyecek.

Connecticut, Delaware, New York, Rhode Island ve Wisconsin eyaletlerindeki ön seçimler 2 Nisan'da gerçekleştirilecek, 6 Nisan'da da Alaska, Hawaii ve Kuzey Dakota'daki seçmenler tercihlerini yapacak.

Demokratlar Wyoming'da 13 Nisan'da, Cumhuriyetçiler ise 18 Nisan'da ön seçimlerini yapacak, 21 Nisan'da Puerto Rico'da Cumhuriyetçiler, 28 Nisan'da da Cumhuriyetçiler oylarını kullanacak. 23 Nisan'da ise kritik eyaletlerden Pennsylvania'da ön seçimler gerçekleştirilecek.

Mayıs ayının 7'sinde Indiana, 14'ünde Maryland, Nebraska ve Batı Virginia, 21'inde ise Kentucky ve Oregon'da ön seçimler düzenlenecek.

4 Haziran'da Montana, New Jersey, New Mexico, Güney Dakota ve başkent Washington DC'deki (Demokratlar) seçmenler, aday adayları arasından tercih yapacak.

ABD'de ön seçim süreci, 8 Haziran'daki Guam ve Virgin Adaları'nda yapılacak ön seçimlerle son bulacak.

ABD BAŞKAN ADAYLARI KİMLER?

ABD'nin eski Başkanı Donald Trump ve ABD Başkanı Biden 12 Mart'ta sırasıyla Demokrat ve Cumhuriyetçi partilerin delegelerinin çoğunluğunu elde etti. Trump'ın adaylığı 15 Temmuz'da onaylandı.

Robert F. Kennedy Jr. 1992 seçimlerinde bağımsız olarak yarışan Ross Perot'tan bu yana en yüksek oy alan üçüncü parti başkan adayı olarak ortaya çıktı.

Ağustos ayında ise ABD'de başkan adayları resmi olarak açıklanacak.

kaynak : Sabah

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Neredeyse konuşamıyordu, bu tedavi ile düzeldi! Türkiye'de sayılı merkezde yapılıyor
Bölgesel

Neredeyse konuşamıyordu, bu tedavi ile düzeldi! Türkiye'de sayılı merkezde yapılıyor

Bucak Devlet Hastanesi'nde uygulanan Levodopa Karbidopa İntestinal Jel tedavisi, Parkinson hastalığından muzdarip 4 hastada başarılı sonuçlar verdi. İleri evre Parkinson tedavisinde devrim niteliğindeki bu yöntem hakkında detaylar haberde.

Korkuteli Belediyesi'ne Yüksel Dal ve Ailesinden Hasta Nakil Ambulansı Hibe Edildi
Bölgesel

Korkuteli Belediyesi'ne Yüksel Dal ve Ailesinden Hasta Nakil Ambulansı Hibe Edildi

Korkuteli Belediyesi'ne tanınmış iş insanı Yüksel Dal ve ailesi tarafından hasta nakil ambulansı hibe edildi. Devir teslim töreni, Belediye Başkanı Saniye Caran ve birçok önemli ismin katılımıyla gerçekleştirildi.

Bucak'ta trafik kazası! Motor sürücüsü yaralandı
Bölgesel

Bucak'ta trafik kazası! Motor sürücüsü yaralandı

Burdur'un Bucak ilçesinde geçtiğimiz gün motor ve otomobilin karıştığı trafik kazası meydana geldi. Trafik kazasında motor sürücüsü yaralandı.

MAKÜ, EAIE 2024 Toulouse Fuarı'nda uluslararası iş birliklerini güçlendirdi
Bölgesel

MAKÜ, EAIE 2024 Toulouse Fuarı'nda uluslararası iş birliklerini güçlendirdi

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ), EAIE 2024 Toulouse Fuarı'nda uluslararası akademik ağını genişletmek için stratejik görüşmeler gerçekleştirdi ve yeni iş birlikleri sağladı.

Burdur'da Gaziler Günü Kutlaması! Kıbrıs Gazisi Salih Özcakkaya’ya Gazilik Madalyası Verildi
Bölgesel

Burdur'da Gaziler Günü Kutlaması! Kıbrıs Gazisi Salih Özcakkaya’ya Gazilik Madalyası Verildi

Burdur’da 19 Eylül Gaziler Günü töreninde, Kıbrıs Gazisi Salih Özcakkaya’ya gazilik madalyası verildi. Özcakkaya, vatanı korumak için her zaman hazır olduğunu belirtti: "Bu halimle yine gitmeye hazırım. Vatan sağ olsun."

Melike öğretmen onlara can oldu! 4 hayat kurtuldu
3. Sayfa

Melike öğretmen onlara can oldu! 4 hayat kurtuldu

Diplomasını almaya giderken geçirdiği kazada hayatını kaybeden 25 yaşındaki Melike Esen, organ bağışıyla 4 kişiye umut oldu. Melike'nin kalbi, karaciğeri ve böbrekleri farklı illerdeki hastalara nakledildi. Detaylar için hemen tıklayın.