Aboneliği olan vatandaşları ilgilendiriyor! Onun yerine yenisi geliyor

Zorunlu deprem sigortası (DASK) uygulaması, yerini Zorunlu Afet Sigortası'na (ZAS) bırakıyor. ZAS sadece depremleri değil, sel, orman yangını gibi tüm doğal afetleri de kapsayacak. Zorunlu Afet Sigortası ile ilgili tüm detayları bu yazıda bulabilirsiniz.

Aboneliği olan vatandaşları ilgilendiriyor! Onun yerine yenisi geliyor

Türkiye'de zorunlu deprem sigortası (DASK) uygulaması, yerini Zorunlu Afet Sigortası'na (ZAS) bırakmaya hazırlanıyor. Meclis'ten geçmesi beklenen torba yasa kapsamında, ZAS artık sadece depremleri değil, sel, orman yangını gibi tüm doğal afetleri de kapsayacak. Bu yeni düzenleme, aboneliği olan tüm vatandaşları ilgilendiriyor.

DASK GENEL MÜDÜRÜ DETAYLARI AÇIKLADI

Türk Reasürans ve DASK Genel Müdürü olan Selva Eren, torba yasa kapsamında zorunlu deprem sigortasının yerine Zorunlu Afet Sigortası’na (ZAS) geçileceğini resmen duyurdu.

Eren, ZAS’ın yeni bir vergi uygulaması olduğuna dair kamuoyunda yanlış bir algı oluştuğunu dile getirerek, “ZAS’ın genel şartları ile vergi paketinin aynı torba yasa içinde yer alacak olması kafa karışıklığına neden oldu. Ancak ZAS’ın vergiyle yakından uzaktan herhangi bir alakası yok.” İfadelerini kullandı.

Eren açıklamasında ayrıca, ZAS’ın ilk üç yılında devlet desteği alacağını da vurgulayarak, “Bu yeni ürünle ilgili olası hasarlarda devlet destek sağlayacak. Buna koruma desteği de diyebiliriz. Bu açıdan değerlendirildiğinde, ZAS vatandaşların üzerinde ek bir maliyet oluşturmayacak, aksine çok kapsamlı bir poliçeyi devlet desteği ile almış olacaklar” şeklinde konuştu.

DASK kalkıyor yerine ZAS Geliyor

6 Şubat Depremleri ile birlikte ülkemizin yapı stokunun kötü olduğu ortaya çıktı. Bununla birlikte yeni önlemler ve hızla dönüşüm projeleri oluşmaya başladı. Daha önce doğal afetlere karşı önlem amaçlı yapılan sigorta DASK (Doğal Afet Sigortası) gelecek yıl içerisinde değişecek gibi görünüyor.

Yeni adı Zorunlu Afet Sigortası olacak

Doğal Afet Sigortaları Kurumu DASK’ın konut ve iş yerine yönelik deprem sigortası şartları değişiyor. Zorunlu Deprem Sigortasının yeni adı zorunlu afet sigortası ZAS olacak. Hem depremi hem de sel afetini kapsayacak. Konutun yanı sıra artık eşyalar da sigortalanacak.

6 Şubat depremlerinin ardından bölgedeki konutların yarıya yakını zorunlu deprem sigortası kapsamında olduğu için konut hasarlarının çoğunu DASK ödedi.

Nitekim son verilere göre DASK, deprem bölgesinde hasarlı 577 binden fazla konut için toplam 30 milyar liranın üzerinde hasar ödemesi gerçekleştirdi. Deprem, hem DASK tarafında hem de zorunlu deprem sigortasının üzeri için yaptırılan konut paket poliçelerindeki bazı sorunları ve eksiklikleri de ortaya çıkardı. Önümüzdeki günlerde DASK’taki değişiklikler yayımlanarak, kamuoyuna duyurulacak. ,

Neler Değişti ?

Yeni düzenlemeye göre zorunlu afet sigortası (ZAS) hem depremi hem de sel afetini kapsayacak. Eşyalar da artık sigorta kapsamında olacak. Teminat bedeli iki katına çıkacak. Şu anda 3 bin 16 lira olan metrekare teminat bedeli 6 bin liraya yükselecek. Teminatlar da enflasyona endeksli olarak her ay artacak. Yeni düzenleme ile teminat iki katına çıkıp, enflasyona endeksli olacağı için artık zeyilname sorunu diye bir sorun da yaşanmayacak. Yeni düzenlemenin Torba Yasa ile uygulamaya girmesi bekleniyor.

kaynak: Halk Tv

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Uçar Sigorta uygun fiyatlarla 7/24 hizmetinizde
Tanıtım

Uçar Sigorta uygun fiyatlarla 7/24 hizmetinizde

Uçar Sigorta, Bucak'ta trafik, kasko, dask, sağlık, konut, işyeri ve tarım branşlarında en uygun fiyat ve hizmet garantisi ile hizmet veriyor. 7/24 yanınızda.

DASK yaptıranlar dikkat! 2 katına çıkıyor
Bölgesel

DASK yaptıranlar dikkat! 2 katına çıkıyor

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), en yüksek teminatın 640 bin liradan 1 milyon 280 bin liraya çıkarılması için çalışmalar başlattı. İşte detaylar...

DASK limiti ne kadar ? Yetmezse ne yapmanız gerekiyor?
Yaşam

DASK limiti ne kadar ? Yetmezse ne yapmanız gerekiyor?

DASK sigortasında 2023 yılı için belirlenen limit 640 bin TL olması nedeniyle daha değerli bir konutta oturuyorsanız konut sigortası yaptırmanız gerekiyor.

Bucak'ta trafik kazası! Arkadan çarptı, sürücü yaralandı
3. Sayfa

Bucak'ta trafik kazası! Arkadan çarptı, sürücü yaralandı

Burdur'un Bucak ilçesinde meydana gelen motosikletli trafik kazasında 1 kişi yaralandı. Burdur Bucak trafik kazası detayları burada...

Burdur'da feci kaza! Ölü ve yaralı sayısı belli oldu
Bölgesel

Burdur'da feci kaza! Ölü ve yaralı sayısı belli oldu

Burdur-Fethiye karayolunda meydana gelen trafik kazasında 2 kişi hayatını kaybetti, 3 kişi yaralandı. Kazaya dair detaylar ve incelemeler haberde.

Bucak'ta acı haber hastaneden geldi! Genç adam hüzne boğdu
3. Sayfa

Bucak'ta acı haber hastaneden geldi! Genç adam hüzne boğdu

Burdur'un Bucak ilçesinde meydana gelen tek taraflı trafik kazasında yaralanan sürücüden acı haber geldi.