Adıyaman / Kahta

Adıyaman'ın Kahta ilçesinde vatandaşlar, Alzheimer hastalığı konusunda bilgilendirildi

21-28 Eylül Alzheimer Haftası nedeniyle, Adıyaman’ın Kahta ilçesinde vatandaşlar bilgilendirildi. Devamı haberimizde...

Adıyaman'ın Kahta ilçesinde vatandaşlar, Alzheimer hastalığı konusunda bilgilendirildi

21-28 Eylül Alzheimer Haftası nedeniyle, Adıyaman’ın Kahta ilçesinde vatandaşlar bilgilendirildi.


Kahta İlçe Sağlık Müdürlüğü Eğitim Birimi Sorumlu Hekimi Dr. Mehmet Mesut Şan ve sağlık personel tarafından vatandaşlar Alzheimer Hastalığı ile ilgili bilgilendiriliyor.


Kahta 1 Nolu Aile Hekimliği Merkezinde açılan stant ile bilgilendirilen vatandaşlara hastalığın belirtileri ve tedavisiyle ilgili konular anlatılıyor.

 

Kahta İlçe Sağlık Müdürlüğü Eğitim Birimi Sorumlu Hekimi Dr. Mehmet Mesut Şan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Ülkemiz ve dünya nüfusu giderek yaşlanmakta ve Alzheimer hastalığının ülkemiz ve dünya için önemi artmakta olup tüm dünyada ‘21

Eylül Dünya Alzheimer Günü’ olarak anılmaktadır.


Alzheimer hastalığı, yaşlılıkla beraber ortaya çıkan ve başta unutkanlık olmak üzere çeşitli zihinsel ve davranışsal bozukluklara yol açan ilerleyici bir beyin hastalığıdır. Bunama ya da demans olarak bilinen Alzheimer, günlük hayatın her zamanki gibi

sürdürülmesini engelleyen, ilerleyici kronik bir beyin hastalığıdır.


Alzheimer hastalığının oluşumunda yaşlanmanın önemli bir risk faktörü olduğu ve 65 yaş sonrasında hastalığın görülme sıkılığının sürekli artış içinde olduğu bilinmektedir. Ülkemizin nüfus yaşlanma hızı dikkate alındığında genç nüfusun giderek

yaşlanacağı ve 30-40 yıl sonra Alzheimer hastalığın en önemli sağlık sorunu olacağı düşünülmektedir.


Genellikle ilk belirtisi unutkanlıktır. Öğrenme güçlüğü, konuşma bozukluğu, yolunu kaybetme, kişileri tanıyamama, karar verme güçlüğüdür. Huzursuzluk, ilgisizlik, saldırganlık, uyku bozukluğu, hayal görme, depresyondur.


Hastalığın kesin tedavisi yoktur. Yapılan tedaviyle, hastalık tamamen ortadan kaldırılamaz. Öncelikle şunun bilinmesi gerekir; bu hastalığın tedavisinde erken tanı çok önemlidir. Yapılan tedaviyle, hastalığın ilerlemesi yavaşlatılır ve hastalığın belirtileri

azaltılır. Amaç, hastanın yaşam kalitesini arttırmaktır.


Alzheimer Hastalığından korunma yöntemleri egzersiz yapmak, düzenli ve dengeli beslenmek, alkol ve sigara kullanımından uzak durmak, zihni aktif tutmak. (ince motor becerileri geliştirici aktivitelerde bulunmak, bulmaca çözmek, kitap okumak, yeni

hobiler edinmek, ezber yeteneğini geliştirici egzersizler yapmak)


Alzheimer hastalığının engellenmesi mümkün değildir ancak yavaşlatmak da elimizdedir. Özellikle beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi, Akdeniz tipi beslenme, balık tüketimi, sebze ve meyve tüketimiyle bu hastalığın başlaması ve ilerlemesi

yavaşlatılmaktadır” dedi. İHA 

İHA İHA
İhlas Haber Ajansı
Bu haber İHA tarafından hazırlanmış olup habere Habernnc.com tarafından hiçbir editöryal müdahalede bulunulmamıştır. İHA tarafından hazırlanan bütün haberler sitemizde hazırlandığı şekliyle otomatik servis edilmektedir. Bu nedenle haberin hukuki muhatabı İHA kurumudur.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Kepez’de alzheimer hastalarına 'Gündüz Yaşam Merkezi'
Bölgesel

Kepez’de alzheimer hastalarına 'Gündüz Yaşam Merkezi'

Kepez Belediye Başkan adayı Rıza Sümer, Şafak Mahallesi sakinleri ile iftar sofrasında buluştu. 100 projeyle Kepez'i kalkındırmayı hedefleyen Sümer, emeklilere yönelik projelerini paylaştı.

Adana’da alzheimer hastası  yaşlı adam sulama kanalında ölü bulundu
3. Sayfa

Adana’da alzheimer hastası yaşlı adam sulama kanalında ölü bulundu

Adana’da kayıp olarak aranan alzheimer hastası yaşlı adam, sulama kanalında ölü olarak bulundu. Ölen adamın cesedi su içerisinden kepçe yardımıyla çıkartıldı.

37 Günlük Acı Son! Kayıp Yaşlı Adamın Cansız Bedeni Bulundu!
3. Sayfa

37 Günlük Acı Son! Kayıp Yaşlı Adamın Cansız Bedeni Bulundu!

Adıyaman'da 37 gündür kayıp olan Alzheimer hastası yaşlı adam Halit Bozkurt, Kömür beldesinin Bahçelievler Mahallesi yakınlarında yer alan bir dere yatağında ölü bulundu. Bozkurt'un cansız bedenini ot toplamak için dereye giden kadınlar fark etti.

Kayıp Alzheimer hastası kadın 4 günün ardından bulundu
Bölgesel

Kayıp Alzheimer hastası kadın 4 günün ardından bulundu

Ordu’nun Ünye ilçesinde kendisinden 4 gündür haber alınamayan Alzheimer hastası yaşlı kadın, arama çalışmalarının ardından sağ olarak bulundu.

Alzheimer hastaları üretilen cihazlar yüz güldürdü
Yaşam

Alzheimer hastaları üretilen cihazlar yüz güldürdü

Adıyaman Belediyesi tarafından alzheimer hastaları ve down sendromlu kişiler kaybolma risklerine karşı giyilebilir teknoloji sayesinde aileleri tarafından takip edebilme projesi hayata geçirilerek bir ilke daha imza atıldı.

Kayıp olan Alzheimer hastası kadından acı haber
3. Sayfa

Kayıp olan Alzheimer hastası kadından acı haber

Muğla’nın Seydikemer ilçesinde kaybolan Alzheimer hastası Melehat Akar, evinin 3 kilometre ilerinde ölü olarak bulundu.