Sağlık Bakanlığı, aile hekimliklerinde devrim niteliğinde bir dönemi başlatıyor. 1 Ocak 2025 itibarıyla tüm Türkiye’de aile sağlığı merkezleri ve hastaneler dijital olarak birbirine bağlanacak. Bu sistem sayesinde röntgen, mamografi, hatta yenidoğan kalça ultrasonografisi gibi tetkikler doğrudan aile hekimleri tarafından talep edilebilecek.
Artık hastalar, bir poliklinik kaydı yaptırmadan bu işlemleri gerçekleştirebilecek. Tetkik sonuçları ise aile hekiminin ekranına anında düşecek. Peki, bu entegrasyon başka neleri değiştirecek?
Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, aile hekimlerine kendi hastalarına özel randevu kontenjanları tanımlandı. Böylece birinci basamak sağlık hizmetlerinde hız ve verimlilik artacak. Örneğin, bir hasta muayene sonrası sevk edilirse, bu yönlendirme sağlık bilgi yönetim sistemi üzerinden yapılacak. Notlar, ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetlerinde ilgili doktor tarafından görüntülenebilecek. Ayrıca, uzman doktorların aile hekimlerine geri bildirim yapması da bu sistemin bir parçası olacak.
Tetkik istemlerinde hastaya özel bir kod üretilecek ve bu kod, e-Nabız üzerinden kullanılabilecek. Örneğin, mamografi ve ultrason gibi işlemler için randevular aile hekimleri tarafından oluşturulacak. Ancak tetkik tarihine dikkat! Kodlar yalnızca üç iş günü geçerli olacak. Bu sayede gereksiz tekrarlardan kaçınılacak.
Hastaların tüm tahlil ve görüntüleme sonuçları e-Nabız profillerinde görülebilecek. Sağlıklı hayat merkezlerindeki personel de hastaların en güncel verilerine hızlıca ulaşabilecek.
Yeni sistem yalnızca tetkikleri değil, danışmanlık hizmetlerini de kapsıyr. Hekimler, sağlıklı hayat merkezlerine randevu oluşturabilecek ve danışmanlık notları diğer sağlık çalışanları tarafından görülebilecek. Böylece diyetisyen, psikolog ve fizyoterapist gibi uzmanlardan alınan hizmetlerin koordinasyonu sağlanacak.
Bu dijital dönüşüm, sağlık hizmetlerini hızlandırırken hasta memnuniyetini artırmayı hedefliyor. İl sağlık müdürlükleri ve hastaneler, sürecin eksiksiz işleyişini takip ederek hizmetlerin sürekliliğini sağlayacak.
Aile hekimliklerinde başlayan bu yeni dönemle birlikte hem hastalar hem de sağlık çalışanları, zamandan ve kaynaklardan tasarruf edecek. Gözler şimdi 1 Ocak 2025’te bu sistemin nasıl işleyeceğinde!
Aile hekimliği uygulama yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı.
Denizli'de Sevindik Değirmenci Grup Aile Sağlığı Merkezinde Aile Hekimi olan Dr. Ali Tatar, Aile Sağlığı Merkezlerinde yürütülen hizmetler, Aile Hekimliğinin koruyucu sağlık hizmetlerindeki önemi ve Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan yeni aile hekimliği yönetmeliği hakkında açıklamalarda bulundu. Detaylar haberimizde..
AK Parti Burdur Milletvekili Mustafa Oğuz, Sağlık Bakanı Memişoğlu ile gerçekleştirdiği görüşmede hastane statüsü değişikliği, ağız ve diş sağlığı yatırımları ve personel takviyesi taleplerini gündeme getirdi.
CHP Burdur Milletvekili İzzet Akbulut, köy muhtarlarının sorun ve taleplerini TBMM’de gündeme taşıdı. GSM çekim sorunundan altyapı eksiklerine kadar tüm talepleri İzzet Akbulut, aktardı.
Burdur Valisi Tülay Baydar Bilgihan, Çendik’ten İlyas’a kadar köyleri ziyaret ederek muhtarlar ve vatandaşlarla bir araya geldi. Köylerin ihtiyaçlarını yerinde inceledi.
AK Parti Burdur Milletvekilleri Mustafa Oğuz ve Prof. Dr. Adem Korkmaz, sağlık yatırımları için Bakan Kemal Memişoğlu’nu ziyaret etti. Ziyarette bölgedeki talepler iletildi.
Yorumlar (0)