Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı, Akdeniz Bölgesinde ve Antalya’da ilk olarak uygulanan dondurarak akciğerden biyopsi alma yöntemini kullanmaya başladı.
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde akciğer hastalıklarının teşhisinde yeni bir yöntem kullanılmaya başlandı. Uzun süren ameliyat ile yapılan biyopsi yöntemi yerine hastaları yormayan ve daha kısa sürede gerçekleşen endoskopi yöntemiyle dondurarak akciğerden biyopsi alma yöntemi kullanılacak.
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özbudak, “Son dönemlerde bütün dünyada artış gösteren Türkiye’de de aynı hızla artan İnterstisyel akciğer hastalığı olarak isimlendirdiğimiz akciğer sertleşmesi olarak halkın bildiği bir hastalık grubu aslında bu. Bu hastalık grubu kendisini inatçı, kuru öksürük ve nefes darlığı ile gösteriyor. Verilen tedavilerin pek çoğuna da cevap vermeyen bir hastalık grubu genel olarak. Bu hastalık grubunda kesin tanıya gitmek oldukça önemli. Kesin tanıya giderken öncesinde bazı muayene bulguları sonrasında yapacağımız tetkiklerle özellikle çekeceğimiz tomografi ve solunum fonksiyon testleriyle bu hastalığı belirli gruplara ayırıyoruz. Bazılarında direkt bu şekilde tanıya gidebiliyoruz” dedi.
Tanıya gidemedikleri bir akciğer sertleşmesi hastalık grubu olduğunu ve bu grupta da biyopsilerin ön plana çıktığını söyleyen Prof. Dr. Ömer Özbudak, “Son yıllarda yeni gelişen dondurarak akciğerden biyopsi alma yöntemi var. Biz de Akdeniz Bölgesinde başlattık. İlk iki vakamızı da yakın zamanda yaptık. Bu işlemin avantajı ameliyat yerine endoskopik yöntemle akciğer içerisine girerek biyopsi alma yöntemi. Hasta açısından günübirlik yapılabilen sabah gelip işlemi yapıp öğleden sonra en fazla bir gün yatışla hastayı taburcu edebildiğimiz bir yöntemden söz ediyoruz. Tanı oranlarımızda yaklaşık yüzde seksene kadar ulaşabiliyor. Dolayısıyla hastayı hem operasyondan hem hastane yatış süresini kısaltarak doğru tanıya ulaştırabildiğimiz bir yöntemden söz ediyoruz” şeklinde konuştu.
Dondurarak akciğerden biyopsi alma yöntemine Akdeniz Üniversitesi Hastanesi olarak başladıklarını ifade eden Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Üzer ise “Yaklaşık bir ay önce iki vakamızı aldık. Bir vakamız ameliyat riski olabilecek bir hastaydı diğer vakamızda ameliyat istemeyen bir hastaydı. Dünyada yüzde seksenlere varan bir tanı oranı var. Biz iki vakada da yüzde yüz tanı aldık. Ve bu işlemi rutin bir şekilde yapmayı planlamaktayız” ifadelerini kullandı.
Antalya Altın Portakal Film Festivali geri sayımı başladı! Festivalin simgesi altın Venüs heykelleri, kentin en işlek noktalarına yerleştirildi. Antalya, sinema tutkunları ve sanatseverler için adeta bir açık hava galerisini andırıyor.
Cinsel fonksiyon bozuklukları, sanıldığından çok daha yaygın bir sağlık sorunu olarak hem kadınları hem erkekleri etkiliyor. Uzmanlar, fizyolojik ve psikolojik faktörlerin bu sorunun temelinde yer aldığını belirtiyor. Erken tanı ve doğru tedaviyle büyük ölçüde çözüm mümkün. İşte detaylar…
Türkiye A Milli Futbol Takımımız, 2026 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri E Grubu’nda ilk sınavına çıkıyor. Gürcistan deplasmanıyla başlayacak serüvende futbolseverlerin gözü kulağı maçın saatinde ve yayın kanalında olacak. İşte 2025 milli takım maç takvimi ve Gürcistan-Türkiye karşılaşmasının tüm detayları.
Mersin’in Erdemli ilçesinde yer alan Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nde 30. dönem kazı çalışmaları başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında yıl boyunca sürecek kazılarda, Türk, Amerikan ve İtalyan ekipler ortaklaşa çalışacak. Antik kentte ortaya çıkarılan mozaikler ve mezarlar, bölgenin tarihî önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.
İstanbul’da öğrenim gören Burdurlu üniversite öğrencileri, İstanbul Burdurlular Derneği’nin düzenlediği dondurma ve çay programında bir araya geldi. Etkinlikte iş insanlarıyla öğrenciler tanışma fırsatı bulurken, samimi bir dayanışma ortamı oluştu.
Antalya’nın Serik ilçesinde hasta taşıyan 112 ambulansı, yoğun trafikte ilerleyemedi. Araçların yol vermemesi nedeniyle dakikalarca beklemek zorunda kalan sağlık ekiplerinin mücadelesi cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. Görüntüler, trafikteki duyarsızlığı bir kez daha gözler önüne serdi.
Yorumlar (0)