Antalya

Akdeniz Üniversitesi’nin TUFAN V3’ü TEKNOFEST’e yerli motorla hazırlanıyor

Akdeniz Üniversitesi Ar-Ge ve Yüksek Teknoloji Topluluğu'na bağlı olarak çalışmalarını sürdüren Tufan Elektromobil Takımı, Türkiye'nin ilk ve tek havacılık, uzay ve teknoloji festivali olan TEKNOFEST için hazırlıklarını hız kesmeden sürdürüyor.

Akdeniz Üniversitesi’nin TUFAN V3’ü TEKNOFEST’e yerli motorla hazırlanıyor

Akdeniz Üniversitesi Ar-Ge ve Yüksek Teknoloji Topluluğu'na bağlı olarak çalışmalarını sürdüren Tufan Elektromobil Takımı, Türkiye'nin ilk ve tek havacılık, uzay ve teknoloji festivali olan TEKNOFEST için hazırlıklarını hız kesmeden sürdürüyor. Takım, geliştirdikleri TUFAN V3 isimli elektrikli araç için bu yıl bir ilki gerçekleştirerek yerli üretim bir elektrikli motor tasarlıyor. Takım kaptanı Dilara Tatar, “Bu süreç çok zorlu, ancak emeklerimizin karşılığını TEKNOFEST'te almak en büyük hayalim" ifadelerini kullanırken, takımın bir diğer üyesi Elektrik Elektronik Mühendisliği 3. sınıf öğrencisi Mert Ergon, “Motorumuzun yerli olması, yarışmadaki başarımızı artıracak” diye konuştu.

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Mühendislik Fakültesi öğrencileri “TUFAN V3” isimli elektrikli araba ile TEKNOFEST 2025'e hazırlanıyor. Elektrik Elektronik Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Makine Mühendisliği bölümü öğrencilerinden oluşan Ar-Ge ve Yüksek Teknoloji Topluluğu'na bağlı olarak faaliyetlerini yürüten Tufan Elektromobil Takımı, 50 kişiden oluşuyor. Yaz kış fark etmeden çalışan ekibin en büyük hayali, tasarladıkları elektrikli aracın geliştirecekleri yerli üretim elektrikli motorla TEKNOFEST'e katılması. 60 kilometre pil ömrüne sahip Tufan V3, 50 kilometre/saat hız yapabiliyor, 4 kilovat güce sahip ve yüzde 100 elektrikli.

6 yıllık emek, yerli üretimle taçlanıyor
AÜ Ar-Ge ve Yüksek Teknoloji Topluluğu'na bağlı olarak çalışmalarını yürüten Tufan Elektromobil Takımı'nın yaklaşık 6 yıldır elektrikli araç geliştirmek için çalıştığını ifade eden Takım danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Yalçın Albayrak, bu süreçte öğrencilere önemli deneyimler kazandırdıklarını belirtti. Albayrak, "Her dönem yeni arkadaşlar katıldıkça aracımızı geliştiriyoruz. Yazılım ve donanım başta olmak üzere pek çok bileşeni yerli olarak üretmeye başladık. Önceden dışarıdan yardım almıştık ama bu sene elektrikli motor kısmını kendimiz yapmaya çalışacağız. Bu sene arabanın en belirgin özelliği elektrikli motor olacak. Amacımız, TEKNOFEST'te ilk beşe girmek" diye konuştu.
Albayrak, 50 kişilik bir ekiple çalıştıklarını ve öğrencilerin mühendislik, Ar-Ge ve proje geliştirme konularında değerli bir tecrübe kazandıklarını vurgulayarak, şu ifadelere yer verdi:
“Bu çalışmalar, öğrencilerimize mezuniyet öncesinde büyük bir katkı sunuyor. Hem teorik hem de pratik bilgilerini pekiştirerek geleceğe hazırlanıyorlar."

“Hayalimizi gerçekleştirmek için çalışıyoruz”
Elektrik Elektronik Mühendisliği 3. sınıf öğrencisi ve takım kaptanı Dilara Tatar, projede yer almanın kendisi için büyük bir anlam taşıdığını ifade etti. Tatar, "Geçen yıl Şubat ayında çalışmalara başladık ve aracı tamamen sıfırdan ürettik. Şimdi elektronik aksamlarını geliştiriyoruz. Yazılım, batarya, motor gibi kritik bileşenleri yerli imkanlarla üretiyoruz. Bu süreç çok zorlu, ancak emeklerimizin karşılığını TEKNOFEST'te almak en büyük hayalim" ifadelerini kullandı.

Tatar, takımının TEKNOFEST için özveriyle çalıştığını vurgulayarak şöyle devam etti:
"Selçuk Bayraktar'ın da orada olması ve tüm emeğimizi sergileme fırsatı bulmak çok heyecan verici. Mezuniyet sonrası faaliyetlerimiz, not ortalamamız kadar önemli. Bu projede yer almak, kariyerimize büyük katkı sunuyor."

Yerli motor ve yenilikçi tasarım
Takımın diğer bir üyesi Elektrik Elektronik Mühendisliği 3. sınıf öğrencisi Mert Ergon, aracın bu yıl önemli yeniliklerle donatıldığını belirtti. Argon, şöyle konuştu:
"Bu yıl performans ve verimlilik açısından büyük gelişmeler kaydettik. Motorumuzun yerli olması, yarışmadaki başarımızı artıracak. Ayrıca pratikte mühendisliğin ve Ar-Ge'nin nasıl yapıldığını öğrenmek büyük bir avantaj."

Akdeniz Üniversitesi’nin TUFAN V3’ü TEKNOFEST’e yerli motorla hazırlanıyorAkdeniz Üniversitesi’nin TUFAN V3’ü TEKNOFEST’e yerli motorla hazırlanıyorAkdeniz Üniversitesi’nin TUFAN V3’ü TEKNOFEST’e yerli motorla hazırlanıyorAkdeniz Üniversitesi’nin TUFAN V3’ü TEKNOFEST’e yerli motorla hazırlanıyorAkdeniz Üniversitesi’nin TUFAN V3’ü TEKNOFEST’e yerli motorla hazırlanıyorAkdeniz Üniversitesi’nin TUFAN V3’ü TEKNOFEST’e yerli motorla hazırlanıyorAkdeniz Üniversitesi’nin TUFAN V3’ü TEKNOFEST’e yerli motorla hazırlanıyorAkdeniz Üniversitesi’nin TUFAN V3’ü TEKNOFEST’e yerli motorla hazırlanıyor

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 1
    BEĞENDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Antalya'da 10 gündür haber alınamayan adaman acı haber
3. Sayfa

Antalya'da 10 gündür haber alınamayan adaman acı haber

Antalya'da aynı evde şubat ayında annesini, 16 Mart'ta babasını kaybeden 51 yaşındaki Bahadır Yılmaz, aynı dairede ölü olarak bulundu.

Antalya'da tankere su dolduran yaşlı adamın cansız bedeni bulundu
3. Sayfa

Antalya'da tankere su dolduran yaşlı adamın cansız bedeni bulundu

Antalya'da tankere su doldurmak için gelen yaşlı adamın sulama kanalında cansız bedeni bulundu.

CW Enerji satış noktalarıyla bir araya geldi
Bölgesel

CW Enerji satış noktalarıyla bir araya geldi

CW Enerji, Türkiye’nin dört bir yanında hizmet veren satış noktaları ile 15. CW Akademi MTS Çalıştayı 170. Eğitimi’nde buluştu.

Alanya Eski Meclis Salonu, öğrencilere 24 saat açık ders çalışma alanı oldu
Bölgesel

Alanya Eski Meclis Salonu, öğrencilere 24 saat açık ders çalışma alanı oldu

Alanya Eski Belediye Binası’ndaki Meclis Salonu, öğrencilerin 24 saat kullanabileceği bir ders çalışma alanına dönüştürüldü.

Muratpaşa Belediyesi, Kadın Kooperatiflerinin ürünlerini haftanın 7 günü satışa sunuyor
Bölgesel

Muratpaşa Belediyesi, Kadın Kooperatiflerinin ürünlerini haftanın 7 günü satışa sunuyor

Muratpaşa Belediyesi’nin kadın kooperatiflerine destek amacıyla hayata geçirdiği Kadın Kooperatifleri Ürün Satış Mağazası artık haftanın yedi günü hizmet veriyor.

Kepez Belediyesi, Ramazan'da mahalle sakinlerini iftar sofralarında buluşturdu
Bölgesel

Kepez Belediyesi, Ramazan'da mahalle sakinlerini iftar sofralarında buluşturdu

Kepez Belediyesi, Ramazan ayının 24. gününde Aktoprak, Aydoğmuş ve Varsak Karşıyaka Mahallesi sakinlerini iftar sofralarında buluşturdu.