Sivas

Akvaryumdaki su sıcaklığı büyük bir önem taşıyor

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Yalçın, akvaryumdaki su sıcaklığının 27 derecelerde olmasının pembe kırmızı yanaklı su kaplumbağaları için büyük bir önem taşıdığını söyledi.

Akvaryumdaki su sıcaklığı büyük bir önem taşıyor

SİVAS (İHA) - Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Yalçın, akvaryumdaki su sıcaklığının 27 derecelerde olmasının pembe kırmızı yanaklı su kaplumbağaları için büyük bir önem taşıdığını söyledi.
Pandemiden sonra günümüzde evcil hayvan besleme oranlarında artış yaşanıyor. Kedi, köpeğin yanı sıra hayvanseverler tropikal hayvanlara da yöneliyor. Özellikle pembe kırmızı yanaklı su kaplumbağaları hayvanseverler tarafından oldukça rağbet görüyor. Hassas olan bu kaplumbağaların bakımında yapılan bazı hatalar hayvanları kış uykusuna yatırırken gözlerinin de kapanmasına neden oluyor. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Yalçın, su sıcaklığının kaplumbağalar için kritik önem taşıdığını ve akvaryum sıcaklığının doğru şekilde ayarlanmamasının hayvanlarda hastalıklara yol açabileceğini ifade etti.

"Su sıcaklığına dikkat edilmeli"
Yalçın, pembe kırmızı yanaklı su kaplumbağalarının günümüzde çok popüler olmaya başladığını ifade ederek, "Pembe kırmızı yanaklı su kaplumbağalarının evcil hayvanlardan bir tanesi haline geldi. İnsanlar tarafından çok sevilerek besleniyorlar. Ancak belli başlı problemleri ve bakımlarında yapılan kusurları var. Bunlardan bir tanesi su sıcaklığı. Beslendiği akvaryumun sıcaklığının tam ayarlanamaması. Hayvan sahiplerinin bu noktada dikkat etmesi gereken hususlar var. Çoğu zaman hayvan hasta olmasa bile ortam sıcaklığındaki değişmelere bağlı olarak hayvanı bize getiriyorlar. Bu durum tamamen bilinçsiz bakımdan kaynaklanıyor" dedi.

"Gözde çok fazla enfeksiyon ve irin oluşursa cerrahi müdahale gerekebilir"
Pembe kırmızı yanaklı su kaplumbağalarının gözünde oluşan irinin ve enfeksiyonun cerrahi müdahale gerektirebileceğini ifade eden Yalçın, "Bu hayvanlar kış uykusuna yatarlar. Su ısısı 22 derecenin altına düştüğünde yavaş yavaş hareketlerinde azalır, gözleri kapanır ve bir nevi kış uykusuna kendilerini hazırlıyorlar. Kış uykusuna yatan hayvanın uykudan uyanması için de bir prosedür gerektiriyor. Su ısısının yavaş yavaş artırılıp 22 derecenin üzerine çıkartılıp sabitlenmesi gerekiyor. Normal bakım şartlarında da yaklaşık 27 derece ısısında tutulması gerekiyor. Tabii bunların hepsi bir süreç. Bakıcıların bu süreç hakkında bilinçlenmesi gerekiyor. Kaplumbağanın gözlerini kapanması çok korkulacak bir durum değil ancak gözde çok fazla enfeksiyon ve irin oluşursa bu tarz durumlarda cerrahi müdahale gerekebiliyor. Çok komplike olmamış durumlarda küçük tedavilerle biz durumu toplayabiliyoruz. Bize şu an gelen hastamızda bakım ortamıyla ilgili bir durum var. Suyun aşırı kirli olması, kış uykusu geçiş dönemi olması hayvanı etkiler. Özellikle hayvan sahipleri çok dikkat etmezse su ısısı düştüğünde hayvan kış geldi zannederek gözlerini kapatıp uyuşuk bir moda geçiş yapabiliyor" diye konuştu.

İHA İHA
İhlas Haber Ajansı
Bu haber İHA tarafından hazırlanmış olup habere Habernnc.com tarafından hiçbir editöryal müdahalede bulunulmamıştır. İHA tarafından hazırlanan bütün haberler sitemizde hazırlandığı şekliyle otomatik servis edilmektedir. Bu nedenle haberin hukuki muhatabı İHA kurumudur.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Gölbaşı'nda Mavi Yolculuk: Şehit Komando Onbaşı Mükremin Başaran İlkokulu Öğrencileri Aqua Vega Akvaryumu'nda!
Yaşam

Gölbaşı'nda Mavi Yolculuk: Şehit Komando Onbaşı Mükremin Başaran İlkokulu Öğrencileri Aqua Vega Akvaryumu'nda!

Gölbaşı Belediyesi'nin organizasyonuyla Şehit Komando Onbaşı Mükremin Başaran İlkokulu öğrencileri Aqua Vega Akvaryumu'nu gezerek mavi bir yolculuğa çıktı. 250 öğrenci köpek balığı, vatoz, timsah ve daha birçok deniz canlısını görme imkanı buldu.

Burdur, Antalya, Isparta ve Muğla kavrulacak! Bu tarihte başlıyor
Bölgesel

Burdur, Antalya, Isparta ve Muğla kavrulacak! Bu tarihte başlıyor

Pazar gününden itibaren hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerine çıkacak. Burdur, Antalya, Isparta ve Muğla için yapılan uyarıya göre bu tarih ve saatler arasında sıcaklıklar yükselecek. Detaylar ve uyarılar için tıklayın!

Hava sıcaklıkları nasıl olacak
Bölgesel

Hava sıcaklıkları nasıl olacak

Türkiye’nin en sıcak illerinden olan Aydın’da, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinde seyretmesi beklenirken, hafta sonu sıcaklıklar 39 dereceye düşecek.

Antalya en sıcak günlerini yaşıyor Vatandaşlar kendilerini sahile attı
Yaşam

Antalya en sıcak günlerini yaşıyor Vatandaşlar kendilerini sahile attı

Antalya'da Ağustos ayının şuana kadarki en sıcak günlerinden biri yaşanıyor.

Bu haber sıcak sevmeyenleri üzecek, Birinin sayısı artarken, diğeri azalacak
Yaşam

Bu haber sıcak sevmeyenleri üzecek, Birinin sayısı artarken, diğeri azalacak

Su Yönetimi Genel Müdürü Afire Sever, iklim değişikliğiyle artan sıcak günler ve azalan kar yağışı nedeniyle Türkiye'de suyun verimli kullanılmasının önemine dikkat çekti.

Ölümcül sonuçlara varan sıcaklık çarpmasına karşı uzmanlar uyarıda bulundu
Sağlık

Ölümcül sonuçlara varan sıcaklık çarpmasına karşı uzmanlar uyarıda bulundu

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle artan sıcaklık çarpması vakalarına karşı uyarılarda bulunan Özel Denizli Cerrahi Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Dündar Güngör, hayati organların etkilendiğini ifade ederek, “Hastanın hayatını kaybetmesi gibi ciddi boyutlara ulaşabilir. Detaylar haberimizde..