100'e yakın ülkeye satış yapıyordu! İflas etti
Türkiye'de üretim yapıp 100'e yakın ülkeye traktör satışı yapan yerli traktör fabrikası böyle iflas etti. İşte o garip iflas hikayesi...
Türkiye ekonomisinde her dönem sert ekonomik krizler yaşanabiliyor. Bu krizlerde piyasada faaliyet gösteren küçük büyük binlerce işletme kapısına kilit vurdu. 2001 yılında yaşanan ekonomik krizden sonra Türkiye tam 20 yıl rahat nefes aldı. Fırsat dönemi olan bu yıllarda firmalar büyük yol kat etti. Birçok alanda büyüyen Türkiye ekonomisi yeni bir krizle alt üst oldu. Küresel ölçekte etkili olan koronavirüs salgınından sonra tedarik zinciri kırıldı. Dünya daha önce görülmemiş büyük bir krizin içine girdi. Son iki yılda ülkede konkordato ilan eden ve iflas eden firma sayısında rekor artış meydana geldi.
90 YIL ÖNCE KURULAN TRAKTÖR FABRİKASI EKONOMİYİ CANLANDIRDI
Geçmiş yıllarda yaşanan krizlerle şimdiki krizleri kıyaslayanlar o dönemki iflasları merak ediyor. Türkiye'nin önde gelen fabrikalarından birinin nasıl iflas ettiği paylaşıldı. Yerli ve milli traktör üreten firma farklı gerekçelerle iflas etti. 90 yıl önce yanı 1935 yılında Bursa'da kurulan fabrika 5 yıl sonra İstanbul'a taşınma kararı aldı. İflas eden firmanın ismi Uzel Traktör.
İBRAHİM UZEL VEFAT EDİNCE MİRAS BÖYLE PAYLAŞTIRILDI
1960 yılında traktör üretimine başlayan Uzel, büyük başarılara imza attı. Üretim yeni başlamışken 1963 yılında fabrikanın sahibi İbrahim Uzel vefat etti. Çocukları mirasları paylaştı. Oğlu Ahmet Uzel yüzde 40, büyük kızı yerine hisseyi yönetecek olan kocası Cemal Atay yüzde 40, diğer iki kızı da yüzde 10 hisse aldı.
FABRİKAYI AYAĞA KALDIRMAK İÇİN 100 MİLYON DOLAR BORÇ ALDI
Miras paylaşımı sonrası aile içi çatışmalar arttı. Bu sebeple fabrikada sorunlar çıktı. Yüzde 40’lık hisse sahibi Cemal Atay vefat etti. Fabrikadaki hisselerde dengesizlik böylece başlamış oldu. Ahmet Uzel 100 milyon dolar borç buldu ve 1996 yılında hisseleri tek elde topladı. Bundan iki yıl sonra yani 1998 yılında ise vefat etti.
100'E YAKIN ÜLKEYE SATIŞ YAPAN BİR TÜRK MARKASIYDI
Yüksek borçlar fabrikayı sıkıntıya soktu. Ciro düştü ancak Önder Uzel şirketin başına geçti ve şirketi oldukça da toparladı. Uzel markası 100'e yakın ülkenin pazarına girmişti. 2007 yılından sonra aralarındaki anlaşmazlık sebebi ile Serdar Uzel, annesinin ve kız kardeşinin tarafına geçti ve temyize giden davanın seyrini değiştirdi. Uzel şirketi tekrar araştırılmaya başlandı. Bankaların şirkete olan güvensizliği ve tedarikçilerin paralarını alamayacakları yönündeki korkuları üretimde sorunlara yol açtı.
DOLANDIRICI DEDİKODUSU FABRKAYI İFLASA SÜRÜKLEDİ
Üretim zirveyi görmüşken beklenmedik bir şey yaşandı. Alacaklılar kapıya dayandı. Aile içindeki bazı kişilerin Önder Uzel'in ‘dolandırıcı’ olduğu yönündeki iddiaları, şirketi iflasa sürükledi. Kısa süre sonra Uzel Traktör iflas etti. İflastan sonra işçiler haklarını alamadı. Fabrika kısa süre sonra yağmalandı. Bir zamanlar Türk sanayi deviyken Uzel Traktör bu karmaşık hikayeyle aramızdan ayrıldı.
Kaynak: Merhaba