120 dağcı 47 Ülke Trabzon'da bir araya geldi

Uluslararası Tırmanış ve Dağcılık Federasyonu (UIAA) 2023 Yılı Genel Kurul Toplantısı 47 farklı ülkeden 120 katılımcı ile birlikte Türkiye Dağcılık Federasyonu ev sahipliğinde 20-21 Ekim’de Trabzon’da gerçekleştirildi.

Uluslararası Tırmanış ve Dağcılık Federasyonu (UIAA) 2023 Yılı Genel Kurul Toplantısı 47 farklı ülkeden 120 katılımcı ile birlikte Türkiye Dağcılık Federasyonu ev sahipliğinde 20-21 Ekim’de Trabzon’da gerçekleştirildi.
Uluslararası Dağcılık ve Tırmanış Federasyonu Genel Kurulu Trabzon’da gerçekleştirildi. 20-21 Ekim tarihleri arasında Türkiye Dağcılık Federasyonu ev sahipliğinde Trabzon’da bir otelde gerçekleştirilen genel kurula Uluslararası Tırmanış ve Dağcılık Federasyonu (UIAA) Başkanı Peter Muir’in yanı sıra 47 farklı ülkeden 120 dağcılık federasyon başkanı ve yönetim kurulu üyeleri katıldı.
Genel kurulda UIAA’nın mevcut ve yeni faaliyetleri ile bütçesine ilişkin kararlar görüşülürken, sürdürülebilirlik ve dağların korunması konularında görüş alışverişinde bulunuldu.
Genel kurul ile ilgili bilgiler veren Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Ersan Başar, iklim değişimi ve dağlardaki sürdürülebilir dağcılık konseptleri konusunda paneller yapıldığını belirterek, “Uluslararası Tırmanış ve Dağcılık Federasyonu (UIAA) 2023 Yılı Genel Kurulu’nu Cumhuriyetimizin 100. yılında Trabzon’da yapıyoruz. Çok büyük bir katılım oldu. Dünyadan 47 ülkeden katılımcılar geldi. Toplantımız 4 gün sürdü. Sonuncu gününde oylama yapıldı. En yoğun günlerden bir tanesi oldu. Özellikle Türkiye Dağcılık Federasyonu olarak böyle büyük bir organizasyona Türkiye’de Cumhuriyetimizin 100. yılında ev sahipliği yapmaktan dolayı mutluluk duyuyoruz. Gelen katılımcılar çok memnun oldu. Burada altyapı ve çevre şartları çok uygun. Yapılan bu toplantılar sonucunda Uluslararası Dağcılık ve Tırmanış Federasyonu bir yıllık yapmış olduğu faaliyetleri burada genel kurula getirdi. Onların oylaması yapıldı. Boş olan koltuklara yeni katılımcılar seçildi. İklim değişimi ve dağlardaki sürdürülebilir dağcılık konseptleri konusunda paneller yapıldı. Toplantının sonunda bunlarla ilgili bir takım deklarasyonlar yayınlanacak” dedi.
Dağların korunması ve sürdürülebilir dağcılık konsepti ile ilgili çalışmaların yapıldığını vurgulayan Başar, “Özellikle Uluslararası Dağcılık ve Tırmanış Federasyonu çevresel etkilere çok duyarlı olan bir federasyon. Özellikle dağların korunması, sürdürülebilir dağcılık konseptinin geliştirilmesi amacıyla sürekli bazı çalışmalar yapıyor. Bu çalışmaların sonrasında deklarasyonlar yayınlanıyor. Trabzon’da bir deklarasyon çalışması yapıldı. Oylama yapılacak. Oylamanın sonucunda Trabzon deklarasyonu olarak dağların korunması ve sürdürebilir dağcılık açısından yayınlanmış olacak. Bu bizim için önemli olacak” şeklinde konuştu.

Avrupalı dağcılar Türkiye’yi tercih ediyor
Ağrı dağının birçok açıdan dünyadaki dağcıların çekim noktası haline geldiğini kaydeden Başar, “Türkiye Kaçkar ve Ağrı dağlarında buzulu bulunan çok güzel bir bölge. Farklı zorluk dereceleri ve farklı yüksekliklerde birçok dağı bulunuyor. Bu nedenle dünya dağcılarının çeki noktası. Özellikle Ağrı dağı birçok açıdan dünyadaki dağcıların çekim noktası haline gelmiş durumda. Yabancı dağcılar Türkiye’ye çoğu zaman geliyor ve tırmanış yapıyorlar. Bunlar çoğu zaman kış tırmanışları oluyor. Bu anlamda Avrupa ülkelerinden dağcılık anlamında çok gelen oluyor. Yakın ve ulaşım kolay olduğu için Türkiye’yi tercih ediyorlar. Avrupalı dağcılar Türkiye’deki dağları tırmanmaktan her zaman memnun oluyorlar” ifadelerini kullandı.

dağcılıkTürkiye dağcılık federasyonuTürkiyeTrabzon

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.