28. İstanbul Tiyatro Festivali Onur Ödülü'nün sahibi Müjdat Gezen oldu.

İstanbul Tiyatro Festivali, 22 Ekim- 19 Kasım 2024 tarihlerinde sahne sanatlarının en iyilerini bir araya getiriyor. Yerli ve yabancı tiyatro toplulukları ile dolu dolu bir festival deneyimi sizi bekliyor. Bu yıl 28. İstanbul Tiyatro Festivali Onur Ödülü de usta oyuncu Müjdat Gezen'e verildi.

İstanbul Tiyatro Festivali, bu yıl 28. kez sanatseverlerle buluşuyor. 22 Ekim- 19 Kasım 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecek festival, ulusal ve uluslararası tiyatro topluluklarının performanslarına ev sahipliği yapacak. İstanbul’un çeşitli sahnelerinde düzenlenecek etkinliklerde, hem klasik hem de modern oyunlar izleyiciyle buluşacak. Bu yılın teması, tiyatronun evrensel gücüne ve kültürler arası diyaloğa odaklanıyor. Festival, pandemi sonrası sahne sanatlarına yeniden can veren ve sanatın birleştirici gücünü vurgulayan bir kutlama olarak öne çıkıyor.

Festivalde Öne Çıkanlar

- Bu yıl 28. İstanbul Tiyatro Festivali Onur Ödülü de usta oyuncu Müjdat Gezen'e verildi.

- Festival, Melih Cevdet Anday'ın kaleme aldığı "Müfettişler" adlı eserle açılacak. Maximum Unique Hall'da 22 Ekim ve 23 Ekim tarihlerinde izlenebilir.

- Sırbistan Ulusal Tiyatrosu'nun sahnelediği Shakespeare eseri "Macbeth" Nikita Milivojevic tarafından yönetiliyor. Nikita Milivojević özgün Shakespeare yorumlarıyla tanınıyor ve Sırbistan Shakespeare Festivali için sahnelediği Macbeth’te pantomim ve gölge tiyatrosu ögelerini müzikle iç içe geçirerek zamansız bir oyun ortaya koyuyor.

- Dünyanın en köklü tiyatro topluluklarından biri olan Comedie-Française ilk kez Türkiye'de oyun sergileyecek. "Hekabe, Hekabe Değil" adlı oyun Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde izlenebilir.

- Heiner Müller'in yazdığı ve Ayşe Emel Mesci'nin yönettiği "Medea-Material" adlı oyun, Ankara ve İstanbul Devlet Tiyatroları işbirliği ile ilk kez Türkçe olarak gösterime girecek.

- Festivalin özel yapımı, tiyatroseverlere her yıl farklı bir kurguyla tekrarı olmayan bir deneyim yaşatan "İstanbul Mon Amour / Senden Bana Hayır Gelmez İstanabul", bu kez alt başlığını Cahit Irgat’ın İstanbul şiirinden alıyor ve şehrin yeknesak gürültüsünün bastırdığı sesleri, karmaşasının görünmez kıldığı yaşantıları sahneye taşıyor. Oyunun yazarı Levent Tülek, Kerem Kurdoğlu ve Özen Yula, yöneten ise Mehmet Birkiye.

- Gülriz Sururi - Engin Cezzar Tiyatro Teşvik Ödülü ve İKSV 50. Yıl Genç Sanatçı Fonu ile desteklenen Fiziksel Tiyatro Araştırmaları'nın "Haberci" adlı oyunu Üsküdar Tekel Sahnesi'nde izlenebilir.

- İKSV 50. Yıl Genç Sanatçı Fonu ile desteklenen, Zeynep Kaçar’ın Atillâ İlhan ve Notre Dame de Sion Edebiyat Ödüllerini kazanan romanından uyarlanan "Yalnız", Üsküdar Tekel Sahnesi'nde 13 Kasım ve 14 Kasım tarihlerinde izlenebilir.

- Thomas Ostermeier ve topluluğu Schaubühne Berlin, başyapıtı III. Richard" festivalde Sahneye koyduğu her eser izleyiciler tarafından büyük coşkuyla karşılanan Thomas Ostermeier ile topluluğu Schaubühne Berlin, 10 yılın ardından "III. Richard’la festivalde yer alacak. Alışılmış kuralları yıkmayı seven yönetmen, dünya sahnelerini bir kez daha kasıp kavurduğu bu oyunda Shakespeare’in orijinal metnine sadık kalırken III. Richard’ı bir başyapıt olarak sahneye taşıyor. Oyunun baş aktörü müthiş bir tiyatro yıldızı Lars Eidinger. Oyun Zorlu PSM Turkcell Sahnesi'nde 18 KAsım ve 19 Kasımda izlenebilir.

- Japonya'nın kültürel mirası, butoh dansının büyük ustası Ushio Amagatsu'nun topluluğu Sankai Juku da Türkiye’ye ilk kez festival için geliyor.

- İKSV 50. Yıl Genç Sanatçı Fonu desteği ile sahne alan Dolkun Production, Halil Babür'ün yazıp yönettiği "Linçler ve Dudaklar" adlı oyunu sergileyecek. Oyun 6 Kasım ve 7 Kasım tarihlerinde Üsküdar Tekel Sahnesi'nde izlenebilir.

Festivalin Yan Etkinlikleri

- Panel: Butuh'un Gizemli Dünyasına Yolculuk
- Dans Atölyesi: Semimaru ile Butoh Dansına Giriş
- Atölye: Declan Donnellan ve Nick Ormerod ile Aktör ve Mekan
- Çocuklar İçin: Sevinç Erbulak ile Kitap Okuma ve Tiyatro Sahnesi Keşfi

Festivale Nasıl Katılabilirsiniz?

- Biletler, festivalin resmi internet sitesinden ve satış noktalarından temin edilebilecek.

- İKSV (İstanbul Kültür Sanat Vakfı) Lale Kart sahipleri festival biletlerini %25'e varan indirimlerle izleyebilecek. Lale Kart almak için İKSV web sitesini ziyaret edebiirsiniz.

- Festivaldeki gösterileri öğrenciler 20 TL ödeyerek indirimli biletle izleme şansına sahip olacaklar.

- Festival boyunca İstanbul'un çeşitli noktalarında ücretsiz gösterimler ve açık hava etkinlikleri de düzenlenecek.

Sanat dolu bu etkinlik, yalnızca tiyatroya ilgi duyanları değil, İstanbul'da kültürel bir deneyim yaşamak isteyen herkesi bekliyor.

 

Tiyatro Festivalitiyatro severlertiyatro oyunutiyatro topluluğutiyatroseverlerTürkiye

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.