600 milyon dolarlık yatırım
Rosatom ve Bolivya, Bolivya'da lityum üretim kompleksi inşası için önemli bir anlaşma imzaladı.
Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom'un kuruluşlarından Uranium One Group A.Ş ve Bolivya Devlet Şirketi Lityum Yatakları (Yacimientos de Litio Bolivianos-YLB) Bolivya'nın Potosi Bölgesi'nde lityum karbonat madenciliği ve üretim kompleksinin inşasına ilişkin çerçeve anlaşmaya imza attı.
Rosatom Genel Müdür Birinci Yardımcısı, Kalkınma ve Uluslararası İş Geliştirme Direktörü Kirill Komarov konuyla ilgili olarak şunları söyledi: "Anlaşma, Rusya ve Bolivya arasında uzun vadeli bir iş birliğinin önünü açıyor. Rosatom için bu anlaşma, yaklaşık 600 milyon dolarlık yatırımla lityum üretiminde ilk büyük ölçekli yabancı proje olma özelliği taşıyor. Jeolojik keşif faaliyetlerinin sonuçlarına göre genişletilmek üzere yılda 25 bin ton lityum karbonat kapasiteli bir sanayi kompleksi inşa edilmesi planlanıyor. Bolivya tarafının ilk aşamaya adım atma ve bitmiş ürünlerin üretimine mümkün olan en kısa sürede başlamaya yönelik niyetini memnuniyetle karşılıyoruz. Ayrıca Rosatom, Bolivya'da bu yüksek teknoloji endüstrisinin gelişmesi için kalifiye personelin eğitimini de sağlayacak."
Yüksek teknoloji endüstrisinde hâlihazırda büyük ölçekte kullanılan enerji depolama sistemlerinin geliştirilmesi için kritik bir element olan lityum, günümüzde yeşil ekonominin merkezinde yer alıyor. Rusya-Bolivya ortak projesi, dünyanın en zengin lityum rezervlerine sahip ülkesi Bolivya'da, lityum hammaddelerinin çıkarılmasından pazarlanabilir bir ürün elde edilmesine kadar eksiksiz bir üretim zinciri oluşturulmasını mümkün kılacak. Uranium One Group, YLB'nin Doğrudan Lityum Sorpsiyon Ekstraksiyon Teknolojileri Uluslararası Yarışması'na katılımı sonucunda bu anlaşmayı yapmaya hak kazandı. İmzalanan anlaşmaya göre şirket, Potosi bölgesindeki Pastos Grandes tuzlu su kaynağına dayalı bir sanayi kompleksinin inşasında yer alacak. Lityum madenciliği, maliyet açısından son derece verimli ve çevre dostu olduğu halihazırda kanıtlanmış olan Rus doğrudan sorpsiyon ekstraksiyon teknolojisine dayanacak.
Rosatom Bolivya ile iş birliğini sürekli olarak geliştiriyor. Özellikle Bolivya'nın El Alto kentindeki Nükleer Teknoloji Araştırma ve Geliştirme Merkezi'nin (CNTRD) inşasına yönelik proje, Latin Amerika'da ilk olma özelliği taşıyor. Başarıyla uygulanan proje, Bolivya'ya sağlık, tarım ve diğer sektörlerde nükleer teknolojinin uygulanması için büyük fırsatlar sunuyor. ROSATOM tarafından inşa edilen siklotron kompleksinde üretilen ilk radyofarmasötikler Bolivya kliniklerine teslim edildi. Yeni Rus-Bolivya ortak projesi ayrıca ülkenin sosyal ve ekonomik kalkınmasına katkıda bulunacak ve Bolivya nüfusunun yaşam kalitesini arttıracak.