Acı Ama Gerçek: Burdur’da İhbarların %58’i Asılsız Çağrı!
11 Şubat “112 Günü” dolayısıyla 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü koordinesinde düzenlenen tanıtım etkinlikleri Vali Hasan Şıldak’ın katılımıyla gerçekleşti.
11 Şubat “112 Günü” dolayısıyla 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü koordinesinde düzenlenen tanıtım etkinlikleri Vali Hasan Şıldak’ın katılımıyla gerçekleşti.
Cumhuriyet Meydanında düzenlenen etkinlikte farkındalık oluşturmak, 112 Acil Çağrı hizmeti konusunda vatandaşları bilgilendirmek amacıyla hazırlanan broşürler ve çeşitli materyallerin dağıtımı yapıldı.
Düzenlenen etkinliğe Vali Hasan Şıldak’ın yanı sıra Vali Yardımcısı Ali Nazım Balcıoğlu, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Orhan Kılıç, kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı.
Katıldığı programda 112 Günü dolayısıyla açılan tanıtım stantlarını ziyaret eden Vali Hasan Şıldak, Acil Çağrı hizmetlerinde çalışan personelin “112 Günü’nü” kutlayarak, gün içerisinde yapılacak tanıtım faaliyetleri ile ilgili bilgi aldı.
Vali Hasan Şıldak etkinliği takip eden basın mensuplarına açıklamalarda bulunarak 112 Acil Çağrı Merkezi tarafından yürütülen hizmetler ve istatistiki bilgileri de içeren veriler paylaştı.
Valimiz açıklamalarında; “112 Acil Çağrı Merkezlerimizin kuruluş süreci İçişleri Bakanlığımız bünyesinde İller İdaresi Genel Müdürlüğümüz tarafından 2005 yılında başlatılan proje kapsamında hayata geçirilmiştir. Burada amaç bilindiği üzere vatandaşlarımızın acil durumlarda araması icap eden bazı numaralar vardı. Polisle ilgili bir çağrıyı biz 155’i, Jandarma ile ilgili çağrıyı 156’yı, ambulans taleplerini yine 112’yi, itfaiye ile ilgili 110’u, Orman Yangını ile ilgili 170’i arayarak müracaatımızı yapmaktaydık.
Bu proje ile bütün bu numaralar tekbir numara da 112 çatısı altında toplandı. Kurumlar arası koordinasyonla oluşturulan 112 hizmeti, İllerde 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlükleri olarak İçişleri Bakanlığımız Valilikler tarafından oluşturuldu. Bizim ilimizde de ilk uygulanan pilot illerden biridir. 2008 yılında başlatılan çalışmalar neticesinde 2013 yılından itibaren İlimizde polis jandarma ambulans, orman, itfaiye ve AFAD çağrıları tekbir numara altında 112 numarasını çevirmek suretiyle vatandaşlarımız acil çağrılarını iletebiliyorlar.
Burada organizasyon çerçevesinde çağrı alıcılarımız var. Çağrı yönlendiricilerimiz var ve bu saydığım kurumlarında orada personeli görev yapmaktadır. Bu personellerde belli işleyişler içinde kendi birimlerine bu çağrıları iletmek suretiyle çok hızlı bir şekilde bu işleyişi sağlıyorlar. 112 birimizin müstakil bir binası da var. Aynı zamanda yine İçişleri Bakanlığımızın merkezdeki birimiyle iletişim halinde olan “Güvenlik ve Acil Durumlar Merkezimizde” bu binada hizmet veriyor. Bu iki birimimiz çok sistematik ve düzenli bir çalışma gerçekleştiriyorlar. Ben de burayı zamanlı zamansız ziyaret ederek denetlemelerde bulundum. Gerek gözlemlerim, gerekse vatandaşlarımızdan dönüş aldığım dönüşler, bu birimimizin çok düzgün çalıştığı şeklinde. Ben bütün personelimizi bu manada tebrik ediyorum.
Bu vesileyle ayrıca acil çağrı hizmetiyle ilgili bazı verileri paylaşmak istiyorum. Geçtiğimiz 2018 yılı içinde merkezimize 320 bin çağrı iletilmiş. 320 bin çağrının birinci sırada sağlıkla ilgili çağrılar yer alıyor. İkinci sırada emniyet müdürlüğümüzün görev alanına giren çalışmalar. Üçüncü sırayı da jandarmamızın görevi ile ilgili konular oluşturuyor.
Ancak ülkemiz genelinde olduğu gibi 112 acil çağrı hizmetinin işleyişi ile ilgili bir sorunumuz var. Sorunumuzda vatandaşlarımızın uygulamayı zamanla yeterince sindirememesinden, hala tam bunu benimseyememesinden ve doğru kullanım yolunu bir türlü tam olarak uygulayamamasından kaynaklanıyor. 320 bin çağrının ne yazık ki 186 bini gereksiz çağrı dediğimiz kurumlarımızın görev alanına girmeyen buradaki personelimizi oyalayan meşgul eden boşuna zaman harcamalarına sebep olan çağrılar. Bunun oranı yüzde 58’dir. Gerekli olan çağrı rakamı ise yaklaşım 134 bindir. Fakat sevindirici olan şudur. Son dört yılın verilerine bakarsak, 4 yıl önce gereksiz çağrı oranı yüzde 75 iken, bu oran giderek düşmüş, bu yıl yüzde 58’e düşmüş. Yani bilinçlenme ve doğru kullanıma doğru bir eğilim var, yönelim var. Biz buradan sizler vasıtasıyla bu çarımızı tekrarlayalım. 112 çok iyi hizmet veren başarılı uygulamaları olan ve hepimizin her an başvurabileceği bir uygulama noktası ve üç tuşu çevirmeyle karşımızda çok yetenekli elemanlarımızla, personelimizle vatandaşlarımıza hizmet veriyoruz. Vatandaşlarımızdan beklentimiz lütfen sağlık, emniyet, orman, itfaiye ve acil durumlara ilişkin kurtarma çalışması gerektiren hususlar dışında bu hattımızı meşgul etmesinler. Örneğin adres sorma, bir konuyu danışma gibi bu hattımızı meşgul etmesinler. Talebimiz duyurumuz bu yönde olacak. 112 Günü hayırlı olsun diliyor, hepinize teşekkür ediyorum” dedi.