Ali Bahar Özel Ödülleri sahiplerini buldu

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası, Ali Bahar Özel Ödülleri ile inovasyon, bilim ve sosyal sorumluluk gibi alanlarda Antalya ekonomisine katkı sağlayan isimleri onurlandırdı.

ATSO'nun 142. Yıl Vergi ve Ali Bahar Özel Ödülleri töreninde, inovasyon, bilim, eğitim, çevre, sosyal sorumluluk ve basın gibi çeşitli kategorilerde ödüller sahiplerine verildi. Bu yıl, merhum ATSO Başkanı Ali Bahar anısına düzenlenen törenle iş dünyasının önemli isimleri ve kurumları onurlandırıldı.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ATSO), Antalya’nın ekonomik ve kültürel kalkınmasına katkıda bulunan, bilinirliğini artıran ve fark yaratan kişi ve kurumları onurlandırmak amacıyla düzenlenen “ATSO 142. Yıl Vergi ve Ali Bahar Ödülleri Töreni” bu yıl merhum ATSO Başkanımız Ali Bahar anısına gerçekleştirildi. ATSO Başkanı Yusuf Hacısüleyman ve ATSO Yönetim Kurulu ev sahipliğinde yapılan etkinlik, Antalya Valisi Hulusi Şahin, önceki dönem Dışişleri Bakanı ve AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Toker, Gelecek Partisi Antalya Milletvekili Prof. Dr. Serap Yazıcı Özbudun, Dünya Odalar Federasyonu ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ATSO Meclis Başkanı Ahmet Öztürk, Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, siyasi parti temsilcileri, belediye başkanları, oda başkanları ve iş insanlarının katılımıyla gerçekleştirildi.

Ödül töreni öncesinde, Ali Bahar’ın sevdiği şarkılarla hazırlanan bir anma konseri verildi. Konserde, Kemer Belediyesi ATSO Kemer Eğitim ve Sanat Merkezi Öğrencileri ve Kemer Belediyesi Gençlik Orkestrası, Şef Furkan Üstündağ yönetiminde sahne aldı. Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren ATSO Başkanı Yusuf Hacısüleyman, bu yılki törenin, ATSO için hem büyük bir gurur, hem de derin hüzünle dolu olduğunu belirterek, “Üç ay önce aramızdan ayrılan değerli başkanımız Ali Bahar’ı anarken, onun vizyonu ve liderliğini her zaman saygıyla yad ediyoruz, etmeye de devam edeceğiz. Kendisi, yalnızca Antalya iş dünyasına değil, tüm ülkemize katkı sağlayan, değer katan bir başkandı. Onun mücadele ruhu, bizler için her daim bir yol gösterici olacak, bizler de, onun adını yaşatmaya ve geleceğe olan inancımızı sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.

SÜRDÜRÜLEBİLİR GÖÇ PLANLAMASI

Türkiye ve Antalya ekonomisine ilişkin değerlendirmede bulunan Başkan Hacısüleyman, “Antalya Türkiye ekonomisinin en önemli çarklarından biridir. Tarımsal üretimde, sanayide, Ar-Ge’de, teknolojide ve turizmin her alanında güçlü bir şekilde büyümeye devam etmektedir. Antalya, dünyanın doğrudan uçuşla en fazla turist alan 4. şehri, Türkiye örtü altı varlığında 1’inci, ekonomi açısından Türkiye’nin en büyük 6’ncı ekonomisi, Türkiye GSYH’sinde aldığı pay yüzde 3.4, Türkiye’nin en hızlı büyüyen ili, Türkiye’nin ekonomik büyümesine en fazla katkıyı veren ikinci il, bankalarda en fazla mevduat tutulan 4. il, bankalardan en fazla kredi kullanılan 4’üncü il, yabancılara konut satışında birinci sırada, iller arası rekabet sıralamasında 4’üncü il olduğumuzu görmekteyiz” diye konuştu. Antalya’nın son 20 yılda nüfusu en çok artan 3’üncü il olma özelliğine sahip olduğunu ifade eden Başkan Hacısüleyman, kentin her yıl 60 bin kişiye daha ev sahipliği yaptığını söyledi. Neredeyse her yıl bir Korkuteli ilçesi kadar kentin nüfusuna eklendiğini de kaydeden Başkan Hacısüleyman “Bu rakamın 38 bini iç ve dış göç olarak gerçekleşiyor. Bu durum, Antalya’nın rekabet gücünü artırırken, inovasyon ve yeni iş fırsatları için de bir zemin hazırlıyor. Ancak, göçün kontrolsüz büyümesi, altyapı yetersizlikleri, konut sıkıntısı ve trafik gibi sorunları da beraberinde getirebiliyor. Bu nedenle, göçü yönetirken sürdürülebilir planlamalar yapılması ve sosyal dengelerin korunması büyük önem taşıyor” diye konuştu.

KONAKLAMA VERGİSİ İLE BIRAKILMALI

Dünya Turizm Hareketi içinde beğenilen ve sevilen bir il olmaktan, Türkiye’nin turizm başkenti olmaktan çok mutlu olduklarını da ifade eden ATSO Başkanı Yusuf Hacısüleyman, “Ancak, ilave yüklerin de farkındayız. Bu çerçevede uygulanmakta olan konaklama vergisinden elde edilen gelirin en azından yarısı, gelirin elde edildiği illerin, yerel yönetim bütçelerine bırakılmalı ve turizmin getirdiği alt yapı ve üst yapı ile ilgili ilave yüklerin hafifletilmesinde, kullanılmalıdır” dedi. Kent estetiğine ve trafik sorununa önem verdiklerini de kaydeden Başkan Hacısüleyman kent estetiğini bozan işletmelerin şehir dışına taşınmasını düşündüklerini ve istediklerini söyledi. Küçük otellerin ruhsat iptalleriyle ilgili de konuşan Hacısüleyman şöyle konuştu:

“Son zamanlarda bu otellerimizin bazı gereklilikleri yerine getirmediği gerekçesiyle ruhsat iptallerini görüyoruz. Bizler devletimizin süreklilik arz ettiğini biliyoruz. 20 yıl önce alınan ruhsatın bugünkü şartları karşılamıyor diye iptal edilmesini doğru bulmuyoruz. Bu günden sonrakiler için evet ama bundan öncekiler için olmamalı. Eskiden ruhsat almış 5-10 odası bulunan otellerin ruhsat iptali bizi üzüyor.”

EN ÇOK VERGİ ÖDEYEN 7’NCİ İL ANTALYA

En fazla vergi ödeyen üyeleri ödüllendireceklerini de kaydeden Hacısüleyman, “Antalya olarak ülkemizin toplam vergi gelirlerindeki payımız, yüzde 1.6, başka bir deyişle, en çok vergi ödeyen 7’nci iliz. Bununla da gurur duyuyoruz. Ancak vergi sistemimizde ki en temel soruna da işaret etmeden geçmek istemiyorum. Biliyoruz ki kaynağı servet ve gelir olan vergilere dolaysız; kaynağı harcama olan vergilere ise dolaylı vergiler diyoruz. Bizde vergi gelirlerinin yüzde 70’e yakını dolaylı vergilerden oluşuyor. Gelişmiş ülkelerde durum bunun tam tersi. Dolaylı vergilerin payı yüzde 40-45 arasında” dedi.

“ANTALYA DÜNYA TİCARETİNİN MERKEZİ OLDU”

Antalya’nın tarım, ticaret, turizm ve sanayinin yıldızı olduğunu ifade eden Dünya Odalar Federasyonu ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Antalya bugün sadece Akdeniz’in değil dünya genelinde ticaretin merkezi olmuştur. 15 milyon turist, 5 milyar doların üzerinde tarımsal ihracat bu başarıyı somutlaştırıyor. Bizler için böyle gurur verici günde Antalya’nın yıldızlarıyla bir araya gelmekten dolayı memnunum” diye konuştu.

Sıkıntılı süreçte birlik ve beraberliğin muhafaza edilmesi gerektiğini söyleyen Başkan Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

“Birbirinizi ötekileştirmeyin, sevin. Farklı etkinlik, köken, inanç ya da siyasi görüşler olabilir. Farklı düşünceler olabilir. İnsan olmanın özelliği birbirimizi sevmekten geçer. Birbirinizi sevin ne olur. Bir kimseyi fikrinden, inancından, görünüşünden dolayı suçlamayın. Salona bakın birbirine benzeyen var mı? Parmak iziniz bile benzemiyor. Bize bir de beyin vermiş. Ne için vermiş? Düşünmeniz için. Farklı düşünen insanları sakın ha dışlamayın. Antalya’nın yangınlarında gördük herkes el kol oldu. Herkes buradaydı. Deprem de gördük. Sadece zor günde bir araya gelmek değil iyi günde de el kol olunca kazançlı çıkarız. Etrafımızdaki ateş geliyor. Cennet vatanda sıkıntıya girebiliriz.” Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Muhittin Böcek kentte gerçekleştirilen başarıların iş insanlarının azmiyle gerçekleştiğini kaydetti. Başkan Böcek, Antalya’nın ekonomisine ve istihdamına katkı sunan tüm iş insanlarına teşekkür etti. Gelecek Partisi Antalya Milletvekili Prof. Dr. Serap Yazıcı Özbudun Antalya milletvekili olarak kentin her türlü sorununu mecliste dile getirmeye çalıştığını söyledi.

ALİ BAHAR'IN HATIRASI ANTALYA EKONOMİSİNDE YAŞIYOR

Ödül töreninin açılışında konuşan önceki dönem Dışişleri Bakanı ve AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, kısa bir süre önce hayatını kaybeden ATSO Yönetim Kurulu merhum Başkanı Ali Bahar'ı rahmetle andı. Çavuşoğlu, konuşmasında Bahar’ın hem Antalya iş dünyasında hem de Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) yaptığı hizmetlerle unutulmaz bir iz bıraktığını ifade etti. Ali Bahar’ın vefatının ardından Antalya iş dünyasında ve Türkiye genelinde derin bir üzüntü yaşandığını belirten Çavuşoğlu, “Ali Bahar, sadece bir iş insanı değil, aynı zamanda iyi bir dost, samimi bir kardeşimizdi. Kendisi hem Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nda hem de Organize Sanayi Bölgesi’nde çok değerli hizmetlere imza attı. Bugün burada, Bahar’ın adıyla ödüllerin veriliyor olması son derece anlamlı” dedi. Özellikle Ali Bahar’ın annesinin ve ailesinin törende hazır bulunmasının, törene ayrı bir anlam kattığını da belirtti.

EĞİTİME KATKILARI: “OSB'DEKİ MESLEK LİSESİ BÜYÜK BİR MİRAS”

Mevlüt Çavuşoğlu, Ali Bahar’ın Antalya Organize Sanayi Bölgesi’nde inşa ettirdiği meslek lisesinin Antalya için ne kadar değerli olduğunu vurguladı. Çavuşoğlu, “Ali Bahar, sadece Antalya’nın değil, Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri olan ara eleman eksikliğini fark eden ve bu soruna çözüm bulmak için çalışan bir insandı. OSB’de kurduğu meslek lisesi, öğrencilerine sadece bir eğitim kapısı değil, aynı zamanda staj ve iş imkânı sağlayan bir okul olarak büyük bir hizmet sunuyor. Bu okul, hem Ali Bahar’ın eğitime verdiği önemin hem de geleceğe yönelik vizyonunun en somut örneklerinden biridir. Çocuklarımız burada mezun olduktan sonra sadece iş sahibi olmakla kalmıyor, aynı zamanda üniversiteye de devam edebiliyorlar. İşte, Ali Bahar başkanımız böyle güzel hizmetler bıraktı ve geride hoş bir seda bırakarak aramızdan ayrıldı” diye konuştu.

“ANTALYA EKONOMİSİNİ GÜÇLENDİREN İSİMLERDEN BİRİYDİ”

Ali Bahar’ın, Antalya’nın sanayi ve ticaret alanındaki yükselişinde önemli bir rol oynadığını belirten Çavuşoğlu, “Antalya’mız, sadece turizm değil, her alanda üretim yapan bir şehir haline geldi. Bu başarıda Ali Bahar gibi öncü iş insanlarının katkısı büyüktür. Onun önderliğinde atılan adımlar, bugün Antalya’nın hem Türkiye’de hem de uluslararası alanda daha güçlü bir ekonomik aktör olmasına zemin hazırladı. Bugün burada Ali Bahar adına verilen ödüller, onun ne kadar değerli bir insan olduğunu bir kez daha bizlere hatırlatıyor. Antalya’nın her köşesinde Ali Bahar’ın izlerini görebiliyoruz. İnanıyoruz ki, onun adı hem bu şehirde hem de iş dünyasında her zaman yaşatılacak” ifadelerini kullandı.

YUSUF HACISÜLEYMAN'A TEŞEKKÜR: “YÜKSEK ÇITAYI TAŞIYOR”

Çavuşoğlu, ATSO’nun mevcut Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Hacısüleyman’a da teşekkürlerini iletti. Ali Bahar’ın vefatının ardından görevi devralan Hacısüleyman’ın, Bahar’ın izinden gitmeye ve onun mirasını yaşatmaya devam ettiğini ifade eden Çavuşoğlu, “Yusuf Hacısüleyman başkanımız, Ali Bahar’ın bıraktığı yüksek çıtayı taşımakta son derece başarılı. Bugün, iş dünyasının taleplerini ve beklentilerini net, açık ve siyasete girmeden dile getirdi. Kendisini bir kez daha tebrik ediyorum. Bizler de ATSO’nun çalışmalarına destek vermeye devam edeceğiz. Ali Bahar’ın hatırasını yaşatacak projelere imza atacağına inancımız tam” şeklinde konuştu.

ALİ BAHAR ÖDÜLLERİNİ BAHAR AİLESİ TAKDİM ETTİ

Törende, inovasyon ve dijital dönüşüm kategorisinde B2B Networking Yeni Nesil İş Yapma Modeli ile Onikinet Yazılım ve Danışmanlık A.Ş. adına Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Kızıltan ödül aldı. Bilim kategorisinde Meme Kanseri Tarama Sistemi MEKATA Projesi ile Hatice Küpeli ödüle layık görüldü. Mesleki ve teknik eğitimde Ali Bahar Antalya OSB Teknik Koleji ile eğitim kategorisinde Antalya OSB Eğitim ve Kültür Vakfı ödüllendirildi. Çevre kategorisinde “Temiz Sular Sağlıklı Gelecek Projesi” ile Prof. Dr. Ceren Karaman ödül alırken, sosyal sorumluluk kategorisinde “Çocuk Hakları ve Refahı için El Ele Projesi” ile Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği adına Prof. Dr. Fulya Sarvan, basın kategorisinde “Ara Eleman Evden Çıktı” haberiyle Hürriyet Gazetesi Akdeniz Temsilcisi Salih Uzun, Ali Bahar Özel Ödülleri’nin sahibi oldu. Ödülleri, Ali Bahar’ın annesi Melek Bahar, oğlu Tibet Bahar, kardeşi Berkay Bahar ve kuzeni Serkan Bahar birlikte takdim etti.

VALİ ŞAHİN’E ALİ BAHAR ÖZEL ÖDÜLÜ

ATSO 142. Yıl Vergi ve Ali Bahar Özel Ödülleri töreninde, Antalya Valisi Hulusi Şahin, göreve geldiği günden itibaren sivil toplum kuruluşları arasında kurduğu köprü ve ortak projelere katkılarından dolayı “Ali Bahar Özel Ödülü”nün sahibi oldu. Ayrıca, Kahramanmaraş merkezli ve 11 ili etkileyen deprem felaketinde, o dönemde Malatya Valisi olarak görev yapan Şahin, Antalya ve Malatya arasındaki koordinasyonda önemli bir rol üstlenmişti. Yine 11 ili etkileyen deprem felaketinde, Antalya’ya gelen 88 bin afetzede vatandaşa 1.5 ay boyunca konaklama imkanı sunan Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmecileri Birliği (AKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Kaşif Kavaloğlu, Ali Bahar Özel Ödülü’ne layık görüldü. Kurumsal sosyal sorumluluk kapsamında 2022 yılında hayata geçirdiği “Öğrenci Bir Gelecek, Her Eğitim Bir Işık Antalya'mıza” projesi ile ihtiyaç sahibi olan öğrencilere burs vererek eğitim ve öğretim faaliyetlerinin sürdürülmesini sağlayan, ATSO ile imzaladığı protokol kapsamında da ATSO tarafından belirlenen ihtiyaç sahibi 300 öğrenciye Ali Bahar adına eğitim hayatları boyunca burs desteği verecek olan VD Otomotiv Turizm Taş. Ltd. Şti. Yetkilisi Veli Demir, “Ali Bahar Özel Ödülleri” kategorisinde ödülün sahibi oldu. Kavaloğlu ve Demir’e ödülleri, Antalya Valisi Hulusi Şahin ve ATSO Başkanı Yusuf Hacısüleyman tarafından takdim edildi.

FİRMALARA ÖDÜLLERİ TAKDİM EDİLDİ

ATSO'nun 142. Yıl Vergi ve Ali Bahar Ödülleri Töreni'nde, 2022 ve 2023 yıllarında gelir ve kurumlar vergisi kazanç sıralamasında dereceye giren firmalar ödüllerini aldı. Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 firması arasında yer alan Antalya şirketleri ile Türkiye’nin ilk 500 ve ikinci 500 sanayi kuruluşu arasında yer alan Antalya firmaları da törende ödüllendirildi. Gelir İdaresi Başkanlığı vergi rekortmenleri listesinde yer alan ATSO üyeleri, Döviz Kazandırıcı Hizmetler ana kategorisinde; konaklama, hizmet ihracatı, seyahat acenteleri, sanayi ihracatı ve tarım ihracatı olmak üzere 5 ayrı kategoride dereceye giren firmalar ödüllerine kavuştu. Ayrıca, kuruluş tarihi itibariyle daha önce ödül almamış en eski 3 gerçek ve 3 tüzel kişiye de ödüller takdim edildi.

TİCARİ BİLANÇO KARI BÜYÜKLÜĞÜNE GÖRE DERECEYE GİREN MERKEZ ÜYELER 2022-2023 YILI GELİR VE KURUMLAR TİCARİ KAZANÇ SIRALAMASI

Kurumlar Vergisi- 2022
Fraport TAV Antalya Terminal İşletmeciliği Anonim Şirketi,
Eti Elektrometalürji Anonim Şirketi,
AGT Ağaç Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi

Gelir Vergisi- 2022

Ali Özkan - Özkan Tuhafiye
Nejdet Kepez
Ali Çağlarsoy

Kurumlar Vergisi- 2023

Fraport TAV Antalya Yatırım Yapım ve İşletme Anonim Şirketi
Fraport TAV Antalya Terminal İşletmeciliği Anonim Şirketi
Gürol Otelcilik Turizm Danışmanlık ve Ticaret Anonim Şirketi

Gelir Vergisi- 2023
Ali Özkan - Özkan Tuhafiye
Nejdet Kepez
Hüseyin Akçor

TÜRKİYE’NİN EN HIZLI BÜYÜYEN İLK 100’DE YER ALAN ANTALYA FİRMALARI

Hasvet Medikal Yazılım Sağlık Hizmetleri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi
Ankutsan Antalya Kutu Sanayi Oluklu Mukavva Kağıt Ticaret Anonim Şirketi
Genetika Tohum Tarım İthalat İhracat Ticaret Limited Şirketi

TÜRKİYE'NİN İLK VE İKİNCİ 500 SANAYİ KURULUŞU ARASINDA YER ALAN ANTALYA FİRMALARI

Türkiye’nin İlk 500 Sanayi Kuruluşu Arasında Yer Alan Antalya Firmaları
CW Enerji Mühendislik Ticaret ve Sanayi Anonim Şirketi
Yörükoğlu Süt ve Ürünleri Sanayi Ticaret Anonim Şirketi
Ankutsan Antalya Kutu Sanayi Oluklu Mukavva Kâğıt Ticaret Anonim Şirketi

Türkiye’nin İkinci 500 Sanayi Kuruluşu Arasında Yer Alan Antalya Firmaları
Ekiciler Süt Gıda Tarım Hayvancılık Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi
Esli Endüstriyel Ürünler Pazarlama Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi

GELİR İDARESİ VERGİ REKORTMENLERİ LİSTESİNDE YER ALAN ODAMIZ ÜYELERİ

2022 Yılı Kurumlar Vergisi Odamız Üyesi İlk 3 Firma
Fraport TAV Antalya Terminal İşletmeciliği Anonim Şirketi
İçtur Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Turizm Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi
Ekpa Turizm İnşaat Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi

2022 Gelir Vergisi Gerçek Kişi Ticari İşletmesi Odamız Üyesi İlk 3 Firma

Ali Özkan
Şakir Turgut
İzzet Münir Uzun

2023 Kurumlar Vergisi Odamız Üyesi İlk 3 Firma
Fraport TAV Antalya Terminal İşletmeciliği Anonim Şirketi
Fraport TAV Antalya Yatırım Yapım ve İşletme Anonim Şirketi
Hastalya Otomotiv Yatırım ve Pazarlama Anonim Şirketi

2023 Gelir Vergisi Gerçek Kişi Ticari İşletmesi Odamız Üyesi İlk 3 Firma
Ali Özkan
Aytekin Poçins
Hüseyin Akçor

DÖVİZ KAZANDIRICI HİZMETLER

Konaklama
Fine Otel Turizm İşletmecilik Anonim Şirketi
Adalı Otelcilik Turizm Organizasyon Ticaret Anonim Şirketi
Galeri Kristal Turizm İnşaat Pazarlama ve Ticaret Anonim Şirketi

Hizmet İhracatı
Güneş Ekspres Havacılık Anonim Şirketi
Antalya Yaşam Hastaneleri Özel Sağlık Hizmetleri Anonim Şirketi
TDT Havacılık, Bakım ve Ticaret Anonim Şirketi

Seyahat Acenteleri
PGST Antalya Turizm Seyahat Acentesi Taşımacılık Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi
Anexservices Turizm Organizasyon Taşımacılık Ticaret Anonim Şirketi
MP Turkey Turizm Anonim Şirketi Antalya Şubesi

Sanayi İhracatı
Ankutsan Antalya Kutu Sanayi Oluklu Mukavva Kağıt Tic. A.Ş.
Cgr Mineral Dış Ticaret A.Ş.
Esli Endüstriyel Ürünler Pazarlama San. ve Tic. Ltd. Şti

Tarım İhracatı
Sinerji Lojistik Gıda Tarım Turizm Tekstil İnşaat Taşımacılık Danışmanlık İthalat İhracat San. ve Tic. Ltd. Şti.
Yüksel Tohum Tarım San. ve Tic. A.Ş.
Koç Zirai Ürünler San ve Tic. A.Ş.

BUGÜNE KADAR KURULUŞ TARİHİ İTİBARİ İLE ÖDÜL ALMAMIŞ ÜYELER

Tüzel Kişi
Antalya Tarım Üretim Danışmanlık ve Pazarlama Anonim Şirketi
Öz Ecza Deposu Anonim Şirketi
Tayaş Ev Aletleri İnşaat Taahhüt Turizm Pazarlama Ve Ticaret Limited Şirketi

Gerçek Kişi
Şaban Kaplan - Uzay Elektrik
Orhan Er
Şükrü Güler

Ali BaharAntalya Ticaret ve Sanayi OdasıTürkiye

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.