Antalya haberleri! Ramazan Bayramı tatilinin başlaması ve havaların ısınmasıyla birlikte Akdeniz'de deniz sezonu açıldı. Fakat Antalya kıyılarında görülen denizanası istilası tatilcilerin keyfini kaçırdı.
Kıyıya Vuran Denizanaları Panik Yarattı
Son haftalarda sürüler halinde görülen denizanaları, Antalya Körfezi'nde akıntıyla kıyılara kadar ulaştı. Özellikle Konyaaltı Sahili'nde yoğun olarak rastlanan denizanaları denize girenlere zor anlar yaşattı. Kıyıya yakın yerlerde yüzenler denizanaları nedeniyle panikle sudan çıkmak zorunda kaldı.
Denizanaları Balıkçıları da Zorladı
Denizanaları amatör olta balıkçılarına da zorluk çıkardı. Balıkçıların oltasına ya da ağlarına takılan denizanaları av malzemelerine zarar verdi. Lara bölgesindeki bazı işletmeciler sahildeki denizanasını toplayıp traktör kasasında taşıdı.
Uzman Uyardı: Yaklaşmayın!
Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesinde Öğretim Üyesi olarak görev yapan Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, denizanalarının her yıl haziran ayına kadar Antalya kıyılarında görüleceğini söyledi. Gökoğlu, denizanalarının insanlara temas ettiğinde yanma, kızarma, su toplama ve kaşıntı gibi etkiler yapabileceğini ve alerjisi olanlar için daha büyük risk oluşturabileceğini uyararak denize girenlere denizanalarından uzak durmaları tavsiyesinde bulundu.
Denizanası Göçü Her Yıl Yaşanıyor
Prof. Dr. Gökoğlu, bilimsel adı Rhopilema Nomadica olan Kızıldeniz göçmeni denizanasının sürüler halinde yolculuğunun her yıl gerçekleşen bir durum olduğunu ve haziran ayının ilk haftasına doğru denizanası geçişinin tamamlanacağını söyledi.
Denizanaları Ekosisteme Hem Faydalı Hem Zararlı
Prof. Dr. Gökoğlu, denizanalarının ekosisteme hem faydası hem de zararı olduğunu söyledi. Gökoğlu, denizanalarının yavru balıklar için sığınak görevi gördüğünü ve denizdeki atıkları besin olarak kullandığını, ancak balık larva ve yumurtalarına zarar verdiğini ve balıkçılara da büyük zararlar verdiğini belirtti.
Denizanası Görüldüğünde Yapılması Gerekenler
Denizanası görüldüğünde denize girilmemesi ve denizanasına temas edilmemesi önemlidir. Denizanasıyla temas halinde yanma, kızarma, su toplama ve kaşıntı gibi belirtiler görülebilir. Bu durumda derhal bölge sirke ile yıkanmalı ve tıbbi yardım alınmalıdır.