BAŞKAN GÜZ’DEN AÇIKLAMA “ÇİFTÇİ PERİŞAN OLDU BUNA DUR DEMEK GEREKLİ”
Karamanlı Ziraat Odası Başkanı Hasan Güz, çiftçiye destek paketi verilmesi gerektiğini bildirdi.
Karamanlı Ziraat Odası Başkanı Hasan Güz, çiftçiye destek paketi verilmesi gerektiğini bildirdi.
Güz yaptığı yazılı açıklamada, son dönemde artan gübre fiyatlarının, çiftçiyi tedirgin etmeye başladığını belirterek, fiyatların artmasıyla girdi maliyetlerinin yükseldiğini, çiftçinin koronavirüsten dolayı yaşanan olumsuz piyasadan etkilenmemesi için destek paketi verilmesi gerektiğini kaydetti.
Başkan Güz açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Tüm dünyayı tehdit altına alan koronavirüs, Türkiye’yi de tehdit ediyor. Salgının yayılımını durdurmak için hükümet çeşitli tedbirler aldı. Koronavirüs vakasının ülkemizde görülmesinin ardından bazı vatandaşlar gıda ürünleri almak için marketlere koştu. Ortaya çıkan bu tablo, gıdanın önemini bir kez daha ortaya koymuş oldu. Bu anlamda tarım üretiminin desteklenmesi gerektiği de anlaşılmış oldu. Ancak bu zorlu süreçten geçtiğimiz bir dönemde geçtiğimiz günlerde açıklanan, “Ekonomik İstikrar Kalkanı” paketi içerisinde çiftçi için herhangi bir destek olmaması, tepkilere neden oldu. Buna karşı son günlerde neredeyse her gün artan gübre fiyatlarının çiftçiyi perişan ettiğini belirten çiftçi temsilcileri, bu işe ‘Dur’ denilmesini istiyor.”
Çiftçi için de adımlar atılması gerektiğini dile getiren Karamanlı Ziraat Odası Başkanı Güz; kredi borçları, elektrik borçları ile tarımsal sulama borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi, desteklerin bir an önce verilmesi, tarımsal girdilerin düşürülmesi, yem ve gübre fiyatlarının iyileştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Başkan Güz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni tip koronavirüs ile mücadele kapsamında açıkladığı “Ekonomik İstikrar Kalkanı” paketine ek olarak çiftçi destek paketi beklediklerine dikkat çekerek, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Ekonomik İstikrar Kalkanı” paketinde yer alan SSK erteleme uygulaması gibi Çiftçi Bağ-Kur’u da üç ay ertelenebilir. Çiftçilerin bu dönemlerde Ziraat Bankası’na, Tarım Kredi Kooperatifleri’ne ödemeleri var. Bunlar da aynı şekilde ertelenebilir ya da yapılandırılabilir. Çiftçilerin girdi maliyetlerin düşürülmesinin yanında destekler arıtılabilir. Özellikle tarımsal sulamada kullanılan enerjide en azından yüzde 25 veya yüzde 30 süspansiyon yapılması gerekir. Yem ve gübre fiyatlarının iyileştirilmesini istiyoruz. Çiftçinin koronavirüsten olumsuz etkilenmemesi için bu taleplerin yerine gelmesi gerekiyor. Bunlar bir tedbirdir. Bizlerin istekleri talep halinde getirerek, paket olarak açıklanabilir.”
– “GIDA SIKINTISI YAŞANMAZ”
Koronavirüsün ardından gündeme gelen “Gıda stoğu” konusuna da değinen Güz, “Türk Milleti kahraman bir millettir. Kıtlığı ve yokluğu da bilir. O sebepten dolayı bizim ülkemizde herhangi bir, gıda sıkıntısı yaşanacağı ben de tahmin etmiyorum. Her vatandaşın köy ile bir bağlantısı var. Marketlerde un, bulgur olmasa bile köylerde bunlar vardır. O yüzden ülkemizde gıda konusunda sıkıntı olmaz. Vatandaşları köyler bile besler. Önemli olan köylüyü desteklemek” diye konuştu.
Murat ÇOBAN / Karamanlı Medya Merkezi