Beşkavak Köyü Kadınları, MAKÜ Çiftliğinde Yoğurt Üretim Sürecine Katıldı

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ), Bölgesel Kalkınma Odaklı Hayvancılık Projeleri kapsamında Burdurlu çiftçilerle bir araya gelmeye devam ediyor.

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ), Bölgesel Kalkınma Odaklı Hayvancılık Projeleri kapsamında Burdurlu çiftçilerle bir araya gelmeye devam ediyor.

MAKÜ’de yürütülen hayvancılık projesinin önemli bir kolu olan "Küçük Aile İşletmelerinde Hammadde-Üretim-Mamül Sürecini İyileştirme” projesi kapsamında Beşkavaklı kadın üreticiler, MAKÜ Çiftliği’ni ziyaret ederek yoğurt üretim eğitimine katıldı.

Beşkavaklı kadın üreticileri, Burdur Gıda Tarım ve Hayvancılık Meslek Yüksekokulu Süt ve Ürünleri Teknolojisi Programı öğretim üyesi Prof. Dr. Seval Sevgi Kırdar karşıladı. Prof. Dr. Kırdar, Burdurlu çiftçileri MAKÜ’de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

MAKÜ Çiftliği markası altında Beşkavak köyü gibi belirlenen köylerde ürünleri MAKÜ kontrolünde üretmek ve ambalajından marka tesciline kadar tüm süreçleri üniversitenin gözetiminde yaparak bunu kurumsal pazarlara hatta zincir marketlere vermek amacıyla gerçekleştirilen proje hakkında bilgiler veren Kırdar, “Köylerde teorik olarak hijyen konusunu işledik. Ahır ve sağım hijyeni ile kişisel hijyenin sağlanması, ardından iyi hijyen uygulamasında peynir ve yoğurt hijyenini anlattık. Bu hafta da o eğitimlerin yoğurt üretim safhasına geldik ve bu kapsamda Beşkavak köyünden kadın üreticileri konuk ederek daha önce teorik olarak anlattığımız yoğurt üretim aşamalarının püf noktalarını pratik eğitimle veriyoruz. Geçtiğimiz haftalarda peynir üretimi için bir araya gelmiştik. Kadın üreticilerimizin ilgisinden çok memnunuz. Bizim burada temel hedefimiz, yerel kalkınmada kadın üreticilerimizi bilinçli hale getirip hijyenik ürünlerin halka ulaşımını sağlamak.” şeklinde konuştu.

Yoğurt üretim aşamalarını yerinde öğrenen kadın üreticiler, kendileri tarafından mayalanan sütlerin mayalanma sürecini yine kendileri takip ederek mayalama işlemini gerçekleştirdiler. Üretici kadınlara ayrıca Öğr. Gör. Aslı Albayrak tarafından personel hijyeni de anlatıldı.

Yoğurt üretim aşamasının ardından geçen hafta yine MAKÜ Çiftliğinde yaptıkları peynirleri tadan çiftçiler daha sonra MAKÜ Çiftliğini gezdiler. Çiftlikte bulunan mandaları da ilk kez görmenin mutluluğunu yaşayan çiftçiler bol bol fotoğraf çektiler.

Burdur Mehmet Akif Ersoy ÜniversitesiMAKÜ ÇiftliğiYoğurt ÜretimiTürkiyeBurdurBurdur

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.