Bucak'ta tarla günü etkinliği
Burdur Bucak'ta gerçekleştirilen 20 farklı buğday ve arpa çeşidi demonstrasyonuyla, yerli ve milli tohumların çiftçilere ulaştırılması hedefleniyor
Bucak ilçesinde gerçekleştirilen 20 farklı buğday ve arpa çeşidi demonstrasyonuyla, yerli ve milli tohumların çiftçilere ulaştırılması hedefleniyor. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın desteklediği etkinlikte, çiftçilere en uygun tohum seçenekleri sunuluyor. Buğday ve arpa çeşitlerinin performansı yerinde inceleniyor ve raporlanarak kamuoyuna sunulacak. Yerli tohumların yaygınlaştırılması için önemli bir adım atılıyor.
20 FARKLI BUĞDAY VE ARPA ÇEŞİDİ DEMONSTRASYONU YAPILIYOR
"Yerli ve Milli Tohumlarımızın Ulaşmadığı Çiftçi Kalmasın" sloganıyla Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü , Türkiye Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) arasında imzalanan protokol kapsamında yerli ve milli çeşitlerin çiftçi şartlarında demonstrasyon çalışmaları kapsamında Bucak ilçesinde Bucak Ziraat Odası koordinesinde "Tarla Günü" etkinliği düzenlendi.
Düzenlenen etkinliğe, Burdur İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Erol KOÇ, Bucak Kızılkaya Belediye Başkanı İlkay GÜNGÖR, Antalya Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden; Araştırma Yayım Koordinatörü Ziraat Yüksek Mühendisi Ertuğrul TAŞTEKİN ile Bitki Islahçısı Ali KOÇ, Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden; Teknik Müdür Yardımcısı Ahmet DUMAN ile Serin İklim Tahılları Şubesi Şefi Lütfü DEMİR, Bucak Ziraat Odası Başkanı Bilal ÖZEL, Bucak İlçe Tarım ve Orman Müdür vekili İrfan SAMUR, Çeltikçi İlçe Müdürü Hüseyin TORUN, Gölhisar İlçe Müdürü Yusuf KAVÇAKAR, Ağlasun İlçe Müdürü Osman GÜNEŞ, Burdur Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Fikret ERGİN, Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri, tohum tedarikçisi firmalar, Teknik personeller ve çok sayıda çiftçi katılım sağladı.
Bucak Ziraat Odası Başkanı Bilal ÖZEL, gazetecilere yaptığı açıklamada "Bu çalışmalar üretim için, bölgemiz için yapılıyor. Teknoloji ve bilimle birlikte ürünlerimizi daha iyi nasıl yetiştirebiliriz; Nasıl daha çok verim elde ederiz ve daha çok nasıl bunu paraya çeviririz, düşünceleri ile demonstrasyonlar yapılıyor. Bucaklı çiftçimiz Mustafa Öztürk de bu demonstrasyonları sürekli deniyor ve onun tarlasında yapılan bu çalışmalar bizlerin de önünü aydınlatacak. Geçtiğimiz yıllarda da bu denemeleri gerçekleştirmişti. Tabi ki tohum denemesi tek yıl için değil diğer yıllar için de geçerli. Bölgenin coğrafi yapısı ve iklim koşullarına hangisi en uygun ise ona göre tohumu bulmaya çalışacağız ve Bucak Ziraat Odası'nın da destekleriyle çiftçilerimize sunacağız." İfadelerini kullandı.
Kızılcaağaç Köyü 1.inci bölge lokasyonda 5 adet makarnalık buğday, 6 adet ekmeklik buğday ile 3 adet altı sıralı arpa olmak üzere toplam 14 lokasyonda, Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nün geliştirdiği Durusa ve Altınsa Makarnalık Buğday Çeşitleri, GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nün geliştirdiği Sümerli Makarnalık Buğday Çeşidi, İzmir Ege Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nün geliştirdiği Alatay Makarnalık Buğday Çeşidi, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nün geliştirdiği Helke, Poyraz, Yaprak arpa çeşitleri ile Harman, Toprak, Eylül, Değirmen Ekmeklik Buğday Çeşitleri ile Helke, Poyraz ve Yaprak 6 sıralı arpa çeşitlerinde incelemelerde bulunuldu.
Kızılcaağaç Köyü 2.inci bölge lokasyonda, 1 adet makarnalık buğday, 4 adet ekmeklik buğday olmak üzere toplam 5 lokasyon vardır. Antalya Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nün geliştirdiği Koç 2015 Ekmeklik Buğday çeşidi, GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nün geliştirdiği Ganemi Makarnalık Buğday Çeşidi ile Amida, Hilar ve Hazar ekmeklik buğday çeşitleri, Uğurlu Köyü Lokasyonlarında, Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'ne ait 5,2 da alanda Durusa makarnalık buğday çeşidi ile 6,5 da alanda Acar ekmeklik buğday çeşidi yerinde görülerek konu uzmanları tarafından yerinde bilgilendirmeler yapıldı.
Hububat çeşitlerinin demonstrasyon çalışmaları ve kontrolleri Bucak Ziraat Odası Tarım Danışmanı Ziraat Mühendisleri ve önder çiftçilerimiz iş birliği içerisinde devam edecek olup, çalışma raporları hasat sonrası kamuoyuna rapor edilecektir.