Bucaklı Kore Gazisi 72 yıl sonra savaştığı topraklara döndü

Burdur'un Bucak ilçesinden Kore Gazisi Mustafa Gök, 72 yıl sonra Kore Cumhuriyeti'nin davetiyle savaştığı topraklara geri döndü. İşte Kore'deki unutulmaz ziyaretinin detayları...

Dünya'nın farklı ülkelerinden Kore Gazileri, savaştıkları topraklara 72 yıl sonra yeniden ayak bastılar. Burdur'un Bucak ilçesinde yaşayan Kore Gazisi Mustafa Gök de, Kore Cumhuriyeti'nin resmi daveti sonrası 72 yıl sonra savaştığı toprakları yeniden gördü.

Küçük bir Yörük Köyü olan Anbahan'da doğan Kore Gazisi Mustafa Gök, tarlalarda çalışıp, köydeki sığır ve koyunlara çobanlık yaparak geçindi. Kore Savaşının başlamasıyla birlikte, 20 günlük kundaktaki çocuğunu ve eşini bırakıp askerlik görevini yerine getirmek için İstanbul'a giden Mustafa Gök, 1952 yılında gemiye binerek 48 günlük yolculuğa çıktı. Yolculuğunun tamamlanmasının ardından yanındaki diğer Türk askerleriyle birlikte Kore topraklarına indi.

Güney Kore'de bir yıllık görevini tamamlayan Mustafa Gök, Türk Devletinin verdiği görevi yerine getirerek, yuvaya geri döndü.

Bucak'a bağlı Anbahan Köyünde "Koreli" olarak bilinen 92 yaşındaki Gök, 72 yıl aradan sonra 25 Temmuz'da savaştığı topraklara ayak basarak, Güney Kore'de düzenlenen 6 günlük programa katıldı.

Güney Kore'deki program için 25 Temmuz'da Kore'ye ulaşan Mustafa Gök, beraberindeki torunu Prof. Dr. Yaşar Gök ile birlikte Gaziler ve Şehit Aileleri Bakanlığı ve karşılama görevlileri tarafından havalimanında karşılandılar.

Türkiye'den programa tek katılan Kore Gazisi Mustafa Gök, Başbakan, Gaziler bakanı ve vatanseverler tarafından hediye ve madalya da aldı.

26 Temmuz Cuma günü Kuzey ve Güney Kore arasındaki fiili sınır köyü Panmunjom Turuna katıldı. Turun ardından akşam saatlerinde Dünyanın farklı ülkelerinden gelen Kore Gazileri birbiriyle tanışma fırsatı buldu. 

Programın 3. gününde Kore Savaşı BM Gazileri Günü Ulusal Törenine katılan Bucaklı Kore Gazisi Gök, günün ilerleyen saatlerinde Kore Savaş Hatıra Müzesi’nde Çiçek Sunumu ve Savaş Anıtı Turu'na katıldı.

Programın 4. gününde ise Birleşmiş Milletler Anı Mezarlığı Ziyaretinde bulunan Kore Gazileri Kore hızlı treni ile seyahat etme fırsatı da buldular.

Güney Kore, savaş döneminde kendilerine yardıma gelen Kore Gazilerini unutmayarak, onlar için programın 5. gününde Kore Savaşı Gazilerine Teşekkür Yemeği de düzenledi.

Kore GazisiMustafa GökGüney KoreTürkiyeBurdur

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.