Burdur’da GES Nerelere Kurulabilir?

Valiliğimiz himayesinde gerçekleştirilen çalışmayla Burdur İli genelinde Güneş Enerjisi Santrali (GES) yatırımına uygun alanlar Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ortamında ilk kez tespit edildi. Yapılan çalışmayı sosyal medya hesaplarından paylaşarak duyuran Vali Hasan Şıldak, İlimize hayırlı olmasını …

Valiliğimiz himayesinde gerçekleştirilen çalışmayla Burdur İli genelinde Güneş Enerjisi Santrali (GES) yatırımına uygun alanlar Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ortamında ilk kez tespit edildi.

Yapılan çalışmayı sosyal medya hesaplarından paylaşarak duyuran Vali Hasan Şıldak, İlimize hayırlı olmasını diledi.

2019 yılı içerisinde Valiliğimiz himayesinde Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Burdur Yatırım Destek Ofisi personeli tarafından “Burdur İli Güneş Enerji Santrali (GES) Yer Seçimi Alan Araştırması” kapsamında yapılan, aylar süren yoğun bir çalışma sonucu Burdur İline ait Güneş Enerjisi Santralleri yatırımına uygun arazi haritası elde edildi.

Bu çalışmayla birlikte Burdur ilinde GES yatırımına uygun alanlar Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ortamında ilk kez tespit edilmiş olup, söz konusu haritaya www.baka.gov.tr adresinden ulaşılabilmektedir.

Bu alanda ilimiz içerisinde yatırım yapmak isteyen yatırımcılar; daha detaylı alan taramaları ve yatırım yeri tespiti konularında Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Burdur Yatırım Destek Ofisi’nden bilgi alabileceklerdir.

Bu çalışmanın amacı İlimizin GES yatırımları için önemli bir potansiyeli sahip olmasıdır. Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğünün Türkiye Güneş Enerjisi Potansiyel Atlası (GEPA) Ülkemiz ve Burdur İli için belli bir fikir vermekle birlikte, toplam Güneş radyasyonu bakımından Burdur İli genelinin ortalama 1650-1700 kWh/m²’nin üzerinde olması, Burdur ilinin GES yatırımları için uygun olduğunu ve potansiyelini ortaya koymaktadır.

Ancak GES yatırım alanlarının belirlenmesi için maliyeti ve verimi etkileyen diğer değişkenlerin de (eğim, bakı, yol, elektrik hattı, tarım ve orman arazileri, sulak alanlar vb.,) ele alınması gerekmektedir. Bu çalışma ile değişkenlerin Analitik Hiyerarşi Süreci (AHP) metodu kullanılarak CBS ortamında analiz edilmesiyle uygun bölgeler saptanmıştır.

Ayrıca BAKA Burdur Yatırım Destek Ofisi personeli tarafından açık kaynak kodlu coğrafi bilgi sistemi yazılımı (QGIS) kullanılarak Burdur’da güneş enerjisi santrali yatırımları için uygun arazilerde saptanmaktır.

Bu haritalar 30-100 metre çözünürlükte olup, açık kaynak kodlu coğrafi bilgi sistemleri (QGIS) programında görüntülenebilir durumdadır. Ayrıca haritaların jpeg, pdf gibi çeşitli formatlarda çıktıları elde edilebilmektedir.

Çalışmanın sonuçları ile ilgili BAKA Burdur YDO’da uzman olarak görev alan Mustafa YÜCE ve Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğünde Mühendis olarak görev alan Cihan YALÇIN tarafından hazırlanan makale ulusal hakemli bir dergi olan Geomatik dergisinde yayımlanmıştır.

GESTürkiyeBurdur

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.