Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği (TDSYMB) ile Tarım ve Orman Bakanlığınca ortaklaşa yürütülen ‘Soy Kütüğü ve Döl Kontrolü Projeleri’ kapsamında sığırlarda dış görünüşe göre değerlendirme çalışmaları çerçevesinde ‘Holstein Irkı Sığırlarda Tip Sınıflandırması ve Vücut Kondisyonu Değerlendirme’ eğitimi 23-24 Ağustos tarihlerinde Burdur İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ev sahipliğinde ilimizde düzenlendi. Merkez Birliği Teknik İşler Şube Müdürü Onur Yiğit tarafından verilen eğitime 7 İl Birliğinden toplam 40 kişi katıldı.
İki gün süren eğitim çalışmasının birinci günü Burdur İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği toplantı salonunda teorik eğitim çalışması ile başladı. Öğlen saatlerine kadar süren teorik eğitimin ardından Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Tarım Hayvancılık ve Gıda Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi İşletmesinde uygulamalı eğitim gerçekleştirildi. Uygulamalı eğitimin ardından il dışından gelen misafirlerle İnsuyu Mağarası ziyaret edildi.
Eğitimin ikinci gününde katılımcılar Çendik Köyünde Mustan Öztürk’ün işletmesinde aldıkları eğitimi birebir uygulayarak işletmedeki hayvanların tip sınıflandırmalarını yaptılar. Başarılı geçen eğitimin ardından diğer illerden gelen katılımcılarla Salda Gölü ziyaret edildi.
Tamamlanan eğitim çalışması sonrası Başkan Özcan “ Sığırlarda tip sınıflandırması ayak bacak, meme yapısı gibi dış özelliklerde uzun ömürlü ve dayanıklı bir ineğe sahip olmak için hayvan ıslahında uygulanan bir sınıflandırma yönetimidir. Bu konuda eğitim almış teknik personellerin yaptığı sınıflandırma ile ineğin belli vücut özellikleri sayısal değerler verilmek suretiyle durumu belirlenmektedir. Hayvan sahipleri suni tohumlama yaptırırken bu özellikleri dikkate alarak sperma seçmeleri durumunda istenen dış görünüş özeliklerinde buzağı elde etmeleri mümkün olacaktır.
2021 yılından itibaren de Bakanlık tarafından soy kütük işletmelerinde A ve B sınıfı işletmelerde ilkine buzağılamış ineklerin tip sınıflandırılmasının yapılması zorunluluk haline getirilmiştir, Buzağı desteğinde soykütük fark desteği buna göre kademelendirilmektedir. Merkez Birliği olarak çeşitli illerimizde bu eğitimleri bu sebeple düzenlemekteyiz.
İlimizde yaptığımız 2 gün süren eğitimimizin başarılı geçtiğini düşünüyorum. Misafirlerimize elimizden geldiğince ilimizi de tanıtmaya çalıştık. Bu süreçte bize işletmelerini açan başta Rektörümüz Prof. Dr. Adem Korkmaz olmak üzere Veteriner Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Hakan Öner ve ekibine, katkılarından dolayı Burdur İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Tuğrul’a, yine bize işletmesini açan üyemiz Veteriner Hekim Mustan Öztürk’e teşekkür ederiz” dedi.