Burdur’da ihracatın yüzde 84’ü mermer sektöründen
Burdur Doğaltaş Madenciler ve Mermer Makinaları Üreticileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (BURDOĞTAŞ) Başkanı Nasuh Ekinci, Pandeminin Doğaltaş ve Mermer sektörüne büyük darbe vurduğunu söyledi.
Burdur Doğaltaş Madenciler ve Mermer Makinaları Üreticileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (BURDOĞTAŞ) Başkanı Nasuh Ekinci, Pandeminin Doğaltaş ve Mermer sektörüne büyük darbe vurduğunu söyledi.
Ekinci bu yılın ilk 9 ayında geçen yılın aynı dönemine göre ihracatta yüzde 25’lik düşüş yaşandığını kaydetti.
Ekinci Yeni Gün Gazetesine yaptığı açıklamada kentteki ihracatın yüzde 84’lük kısmının doğaltaş ve mermer sektöründen yapıldığını ve bu sektörün Burdur için lokomotif sektör olduğunu söyledi.
Ekinci “Burdur’da Doğaltaş ve Mermer sektörü lokomatif bir sektör. Kentteki ihtacatın yüzde 84’ünü, istihdamın ise yüzde 35’ini ise mermer sektörü karşılıyor. Burdur’da doğaltaş ve mermer kaynakları oldukça fazla. Burdur’da şu anda 285 faal mermer ocağı var ve bu ocaklarda ise yaklaşık 10 bin insan çalışıyor” dedi.
Ekinci “ Türkiye genelinde Doğaltaş ve Mermer Sektörümüzde 9 ayın sonunda geçen yıla göre blok mermer satışında yüzde 30’a yakın azalma, işlenmiş mermerde yüzde 5’lik bir artış oldu. Dünya genelinde bir pandemi yaşıyoruz. Yaşanan süreçte bizim sektörümüz diğer sektörlere nazaran oldukça ciddi şekilde etkilendi. Doğaltaş ve Mermer görerek, dokunularak satın alınan bir malzemedir. Sanal bir ortamda ben bunu beğendim, bunu satın alıyorum diyemezsiniz. Bizim müşterimiz gelecek, mermer ocağına gidecek mermer ocağındaki blokları yıkatacak, renklerini görecek, çatlağını görecek, renklerin karışıp karışmadığını, homojenliğini, bloğun büyüklüğünü görecek. Böyle bir mevzu olduğu için maalesef pandemi döneminde seyahat kısıtlamaları, ticari yavaşlamalar bizim sektörümüzü olumsuz etkiledi.” diye konuştu.
Yaşanan pandemi sürecinin dernek olarak hazırladıkları projelerin önemini bir kez daha gözler önüne serdiğini kaydeden Ekinci şunları söyledi; “derneğimizin hazırladığı iki projenin ne kadar önemli ve elzem olduğunu pandemi süreci gösterdi. Blok mermer satışında düşüş yaşamamıza rağmen işlenmiş mermerde yüzde 8’lik artış yaşadık. Burdur artık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ni, Mermer Borsası’nı, Mermer Müzesini kurmalıdır, küçük parçaları ve molozları işleyecek atölyelerini kurmalı ve Burdur Mermer sektöründe yepyeni bir yola doğru gitmelidir ki biz bunu dernek olarak savunuyoruz ve savunmaya devam edeceğiz. Sektör paydaşlarımızla, kamu kurumları ve yöneticilerimizle bu projeler için ortak hareket etmek için her zaman hazırız.”
Burdur’da, 2020 yılının ilk dokuz ayında geçen yılın aynı dönemine nazaran yüzde 25’lik bir düşüşle 88 Milyon 956 bin 440 Dolarlık ihracat gerçekleştiğini söyleyen Ekinci geçen yıl bu rakamın 118 Milyon 724 bin 140 Dolar olarak gerçekleştiğini belirtti.
Ekinci “Burdur’da geçen yıl Eylül sonu itibariyle 119 milyon dolarlık mermer satışımız vardı. Maalesef bu yıl 89 milyon dolar civarında gerçekleşti. Toplamda yüzde 25’lik düşüş yaşandı” diye konuştu. Ekinci Pandeminin bitmesinin ardından sektör olarak daha fazla üretim, daha fazla istihdam ile Burdur ve Türkiye ekonomisine daha fazla katkı sağlayacaklarına inandığını söyledi.