Burdur'da TOKİ Beklentisi! Arsalar Sahiplerine Ne Zaman Teslim Edilecek?
Burdur'da TOKİ arsa teslimlerindeki gecikme endişe yaratıyor. Arsalar ne zaman teslim edilecek? Fiyatlarda artış olacak mı? Taceddin Akbaş'ın 'TOKİ'nin Burdur'daki arsalarından Na'ber?' adlı köşe yazısı
TOKİ’NİN BURDUR’DAKİ ARSALARINDAN NA’BER?
Az çok ilgilenenlerin bilecekleri gibi, milyonlarca ihtiyaç sahibi TOKİ’nin ‘’İlk Evim, Müstakil ve Müşterek Arsa’’ projesine müracaatta bulundu… Diğer illerdeki durumu bilmiyorum ama Burdur’dan müracaat edenler (çekilen kura sonunda) arsa sahibi olma hakkı elde etti ve bu tâlihli tâlihsizler arasında ben de varım! Ve hatırladığım kadarıyla kuralar Temmuz 2023 de çekilmiş, teslimatlar da 2023 yılının sonunda, yani aralık ayında yapılacaktı… Ancak, bugüne kadar bırakın arsaları sahiplerine teslim etmeyi, arsaların henüz yerleri, nerede olduğu bile belli değil. Ki, bazı hak sahipleri bana ‘sen gazeteci ve hak sahibisin, bu arsalar nerede biliyor musun?’ şeklinde sorular yöneltiyorlar, bende onlara ‘arsalar Burdur Gölü’nün üzerinde!’ diyerek herkes gibi benim de bu konuda herhangi bir bilgi sahibi olmadığımı-olamadığımı hicvediyorum!
Tamam, geçtiğimiz yıl meydana gelen ve ‘Asrın Felâketi’ olarak nitelendirilen Orta Anadolu Depremi Hükümetin de TOKİ’nin de işini oldukça zorlaştırdığını biliyorum… Ancak, ‘Burdur gibi küçük illerde konut teslimatları ayrı, arsa teslimatları bu kadar gecikmemeliydi’ diyorum. Şimdide sözü ilimizdeki konut ve fiyatlarına, kiralara ve kiralık ilânlara getirmek istiyorum:
KONUT İLÂNLARINDA DÜŞÜŞ YAŞANIYOR KİRA VE SATIŞLAR İSE YERİNDE SAYIYOR!!
‘Sahibinden Satılık ve Kiralık Konut Piyasası’ verilerine göre Türkiye genelindeki enflasyondan arındırılmış ‘reel konut satış fiyatlarında’ 6 aydır düşüş yaşanıyor. Ve satılık konut ilân sayısı geçtiğimiz aralık ayında ‘önceki aya göre ve’ ülke genelinde yüzde 4,8 azalırken, kiralık konut ilân sayısı yüzde 5,1 oranında gerilemiş. Ve bu verilere göre konut fiyatları da konut kiralarında da düşüş yaşanması, en azından yerinde sayması patinaj yapması gerekir veya ve beklenir! Ancak, konut fiyatlarında ya da kiralarda düşmeyi bırakın tam tersine, yüzde 100-200-300’leri geçen artışlar yaşanıyor… Bunların farkında olan Hükümet te yasa çıkarıyor ve kiralarda artışların yüzde 25’i geçemeyeceğini tamim ediyor. Fakat hemen her şey yüzde 100 ve daha fazla oranlarda yükselir-artar-zamlanırken, ev veya iş yeri sahiplerinin mülklerinin kira bedellerini yüzde 25’le sınırlı tutmak hem vicdânî hem de hukûkî olmaz olamaz herhalde… O nedenle kiracılar da kiralayanlarda iyi bir empati yapmalı ve taraflar mutlaka bir orta yol bulmalı ki, kiracılar evlerinde yerlerinde huzur içinde ikâmet edebilsinler, mülk sahipleri de aldıkları paraların bereketlerini görebilsinler! Değilse kiracı ve kiralayan arasında bir kısırdöngüdür döner gider, hal böyle olunca da ne bed kalır ne bereket!
Gayet tabiidir ki, üreticilerin ürettikleri şeyleri, satıcıların da sattıkları şeyleri pahalı, en azından değer fiyatında satmak istedikleri gibi, tüketiciler de alıcılar da olabildiğince ucuz almak isterler! Bu konut sahipleri ve müteahhitler, yani konut alıcıları, satıcıları, kiracılar ve kiralayanlar için de geçerli. Ve bütün bunların ortasının bulunması da arz ve taleple birlikte kanaat etmeye bağlıdır… Amma velâkin, günümüzde insanlar öyle tatminsiz ve karnı tıka basa doysa bile gözü gönlü o kadar aç ki, bir Hadis-i Şerifte bildirildiği gibi, ‘günümüz insanın bir vâdi dolusu altını olsa ikinci vâdiden de hissesini isteyecek’ duruma geldi maalesef…
Velhâsıl-ı kelâm; ilçelerimizin durumlarını bilmiyorum ama birkaç yıl öncesine kadar İl Merkezinde ve bilhassa hareketli semt, sokak ve işlek caddelerde bir iş yeri, hattâ konut kiralayabilmek için ‘hava parası’ adı altında ve yüksek meblağlarda paralar ödenirdi! Ancak Pandemi, Rusya-Ukrayna Savaşı ve Orta Anadolu Depremi gibi olumsuzluklar birçok şeyi ve Türkiye genelini olduğu gibi İlimizin konut piyasasını da alt üst-ter yüz etti! Yani bu olumsuzluklar mülk sahiplerinin iştahlarını kabarttı, kiracıların ise iki ayaklarının bir pabuca girmesine neden oldu maalesef.
Hülâsâ-i netice; Burdur Merkez de ve geçtiğimiz aralık ayında teslim edilmesi gereken TOKİ arsalarının henüz semtleri bile belli değil. Ve Kurna mevkiinde TOKİ tarafından yaptırılan sosyal konutlar önceki yılın kış ayına girileceği günlerde hak sahiplerini teslim edilmesi gerekirken, bu yılın kış ayının sonuna gelinmesine rağmen, hâlâ teslim edilmedi. Ve İl merkezimiz de konut ve dükkân sıkıntısı olmaması ve satışların azalmasına rağmen, satış fiyatlarının da kiralarında bırakın düşmeyi artmasının bir mantığı olmaz-olamaz… O nedenle mülk sahipleri, yapı müteahitleri ve yapsatçılar kendilerini düşündükleri kadar kiracıları kirada oturanları da düşünmeliler!’ diyor, herkese saygılar sunuyorum.
Nefsânî arzulara, (özellikle) kadınlara, oğullara, yığın yığın biriktirilmiş altın ve gümüşe, salma atlara, sağmal hayvanlara ve ekinlere karşı düşkünlük insanlara çekici kılındı. Bunlar, dünya hayatının geçici menfaatleridir. Hâlbuki varılacak yer, Allah’ın (c.c) katındadır. Ey Mülkün gerçek sahibi olan Allah’ım! Mülkü dilediğine verirsin, dilediğinden çekip alırsın. Dilediğini yüceltirsin, dilediğini de alçaltırsın. Her türlü iyilik Senin elindedir. Hiç kuşku yok ki Sen her şeye kâdirsin. (Âli İmrân, 14; 3/26)
Ademoğlu ihtiyarladıkça onda iki şey gençleşir: Mala karşı hırs ve hayata karşı hırs… Dünyaya fazla meyletme ki Allah (c.c) sevsin, insanların elindekilere göz dikme ki insanlar seni sevsin… (2 ayrı hadis)
Allah’ım! (c.c) bizleri felâket getiren zenginlikten ve zillet getiren yokluk ve darlıktan korusun(âmin) Taceddin AKBAŞ
BEKLENEN HEP GEÇ GELİYOR, GELDİĞİ ZAMAN DA
İNSAN BAŞKA YERLERDE OLUYOR… Oğuz Atay