Burdur dahil 369 tesise toplu açılış

Türkiye genelinde yapılan toplu açılış ile 369 tesis hizmete açılırken, Toplam 53 milyar TL'lik yatırımla hayata geçirildi.

DSİ TARAFINDAN 66 İLDE TAMAMLANAN 369 ADET TESİSİN TOPLU AÇILIŞI YAPILDI

ARALARINDA BURDUR’UN DA BULUNDUĞU, 369 TESİSİN TOPLAM BEDELİ 53 MİLYAR LİRALIK PROJELER CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN TARAFINDAN RESMEN HİZMETE ALINDI

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından tarım, hizmet ve çevre sektörlerinde tamamlanan 369 adet tesis Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde gerçekleştirilen merasimle hizmete alındı. Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde geçtiğimiz Pazartesi günü düzenlenen, Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından tamamlanarak toplu açılışı yapılan 369 tesisin arasında Burdur’dan 10 tesis bulunuyor.

BURDUR’DA TOPLU AÇILIŞI YAPILAN TESİSLER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından toplu açılışı yapılan tesisler arasında DSİ Isparta 18. Bölge Burdur 182. Şube Müdürlüğü’nce Burdur’a yapılan Burdur Merkez ve Yeşilova Burdur Merkez Köyleri Arazi Toplulaştırma ve TİGH, "Gölhisar ve Tefenni" Burdur Gölhisar Arazi Toplulaştırma ve TİGH Projesi, Yusufça Göleti, Yusufça Göleti Sulaması, Ağlasun Mamak Kurtuluş Göleti Sulaması, Çavdır Ambarcık Koca Mustafa Göleti, Ağlasun Gölyeri Göleti Sulaması Yenileme, Yeşilova Çiftegelin Sulaması, Büyükyaka 1. ve 2. Kısım YAS Sulama Şebekesi, Burdur Altınyayla Elmalıyurt Regülatörü ve Sulaması da yer aldı.

“EKONOMİYE YILLIK KATKISI 5 MİLYAR TL DÜZEYİNDE”

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından tarım, hizmet ve çevre sektörlerinde tamamlanan 369 adet tesis Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde gerçekleştirilen merasimle hizmete alındı. Toplam maliyeti 53 milyar TL olan tesislerin milli ekonomiye yıllık katkısı 5 milyar TL düzeyinde olacak. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ülkemizin su kaynaklarının, tabiatla uyumlu projeler ile ekonomik ve sosyal yaşama kazandırılması yönündeki çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Bu çerçevede tarım, hizmet ve çevre sektörlerinde tamamlanan 369 adet tesis, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın katılımlarıyla hizmete alındı.

Toplam yatırım tutarı 53 milyar tl olan 369 adet tesis 88 adet depolama (baraj, gölet, yeraltı depolaması) 71 adet sulama, 9 adet içme suyu, 18 adet arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri projesi ve 183 adet taşkın koruma ve diğer maksatlı tesisten oluşuyor.

Hizmete alınan tesisler il 1 milyar 85 milyon metreküp su depolama kapasitesi geliştirildi, 620 bin 590 dekar tarım arazisi sulamaya açıldı, yıllık 66 milyon metreküp içme ve kullanma suyu temin edildi, Günlük 71 bin 560 metreküp içme suyu arıtma kapasitesi geliştirildi, 252 meskûn mahal ve 113 bin 300 dekar arazi taşkın zararlarından korundu ve 2 milyon 246 bin 420 dekar alanda toplulaştırma ve tarla içi geliştirme faaliyeti tamamlandı. Hizmete alınan 369 adet tesisin milli ekonomiye yıllık katkısı 5 milyar TL düzeyinde olacak.

“BEDELİ 53 MİLYAR TL’Yİ BULAN PROJELERİ RESMEN HİZMETE ALIYORUZ”

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen açılış merasiminde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, artık geleneksel hale getirdiğimiz Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen yatırımların toplu açılış töreni vesilesiyle bir araya geldiklerini söyleyerek, toplam yatırım bedeli 53 milyar TL’yi bulan projeleri resmen hizmete alıyoruz dedi.

Açılışı gerçekleştirilen tesisler arasında özellikle 3 tanesinin öne çıktığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Temelden yüksekliği 135 metre olan Mersin Pamukluk Barajı ile toplam 282 milyon metreküp su depolanacak. Projemiz Mersin’in uzun vadeli içme suyu ihtiyacını karşılamanın yanında yıllık 182 bin dekar araziyi suyla buluşturacak. Ayrıca üreteceği senelik 174 milyon kilovatsaat enerji ile ekonomiye 1 milyar 920 milyon TL katkı yapacak. Bir diğer önemli projemiz 541 milyon lira yatırım tutarına ve 5 milyon metreküp su depolama kapasitesine sahip Antalya Kapıçay Barajı’dır. Hem yıllık 5 milyon kilovatsaat elektrik üretecek hem de 18 bin 700 dekar araziyi sulayacak bu tesisin ekonomiye katkısı 350 milyon lirayı buluyor. Toplam 457 milyon liralık yatırım rakamıyla hayata geçirdiğimiz Kocaeli İhsaniye Barajımızla ilçemize yıllık 16 milyon metreküp içme suyu temin edeceğiz.” diye konuştu.

“66 MİLYON METREKÜP SAĞLIKLI İÇME VE KULLANMA SUYU TEMİN EDİLECEK”

Açılışı yapılacak 369 adet tesisin toplam faydasına da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu tesislerle toplam 1,1 milyar metreküp su toplanacak, insanımıza 66 milyon metreküp sağlıklı içme ve kullanma suyu temin edilecek, ülkemiz genelinde 620 bin dekar arazi suyla buluşacak, Türkiye’nin 66 ilindeki 113 bin dekar arazi taşkınlardan korunacak, Türk ekonomisine yıllık bazda 5 milyar lira katkı sağlanacak.” dedi.

“RÜZGÂR VE GÜNEŞ ENERJİSİNDEN AZAMİ DERECEDE İSTİFADE EDECEĞİZ”

En değerli kaynak olan yer altı sularının korunması amacıyla 127 yer altı depolamasını ve suni besleme tesisini tamamladıklarını, hizmete verdikleri 5 bin 679 yeni taşkın koruma tesisiyle insanların can ve mal emniyetini sağlama aldıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Daha bunun gibi nice eseri, yatırımı, projeyi, tesisi ülkemize kazandırarak su kaynaklarımızı en verimli şekilde değerlendirmeye çalıştık. Olağanüstü gayretlerimiz neticesinde, 'Su akar, Türk bakar' sözü tarihe karışmış, bunun yerini 'Su akar, Türk yapar' sözü almıştır. Önümüzdeki dönemde su kaynaklarımız başta olmak üzere Rabbimizin ülkemize bahşettiği imkânlardan en doğru, en hakkaniyetli, en verimli şekilde istifade etmeyi sürdüreceğiz. Ne israf edeceğiz ne heba edeceğiz ne de zenginliklerimizin elimizden kayıp gitmesine seyirci kalacağız.

Türkiye'nin kaynaklarını, Türk milletinin emrine verme gayretlerimizin çevreci maskesi takan marjinaller tarafından engellenmesine müsaade etmeyeceğiz. Herkes bilmelidir ki, başka ülkelere hak olan Türkiye'ye lüks değildir. Yer altı ve yer üstü zenginliklerimizi elbette sorumlu bir anlayışla ama mutlaka ekonomiye kazandırmamız gerekiyor. Bunun için madenimiz varsa ortaya çıkaracağız, petrolümüz, doğal gazımız varsa keşfedeceğiz, su kaynaklarımız varsa bunları farklı alanlarda değerlendireceğiz. Rüzgâr ve güneş enerjisinden azami derecede istifade edeceğiz. Türkiye Yüzyılı'nın inşası mücadelemizde ne gerekiyorsa onu yapacak, tam bağımsız Türkiye hayalimize gölge düşürmeyeceğiz."

"TEMİZ SU KAYNAKLARI HIZLA AZALIYOR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyada miktar itibarıyla en fazla olan kaynağın su olduğunu anımsattı. Üzerinde yaşanılan yerkürenin yaklaşık üçte ikisinin suyla kaplı olduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu suyun yüzde 97,5'luk kısmının deniz ve okyanuslardaki tarıma ve tüketime uygun olmayan tuzlu sulardan oluştuğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeryüzündeki toplam tatlı su potansiyelinin ise sadece binde onundan istifade edilebildiğini vurgulayarak, şunları kaydetti: "Yani, göllerde, rezervuarlarda, derelerde bulunan su miktarı kelimenin tam anlamıyla denizde damla mesabesinde. Su meselesini en stratejik ve değerli kaynaklardan biri yapan hem de kıymetinin yeterince bilinmemesine yol açan temel faktör işte budur. Kendi ülkemiz dâhil dünyanın pek çok yerinde su adeta sınırsız bir kaynak olarak görülüyor. Bunun tamamen yanlış bir algı olduğunu buradan ifade etmek istiyorum. Suyla ilgili bilmemiz ve hiçbir zaman unutmamamız gereken ilk husus, su kaynaklarının sınırsız olmadığıdır. Su sadece sınırsız değil aynı zamanda giderek azalan bir kaynaktır. Hızlı tüketim ve kirliliğin etkisiyle birlikte kullanılabilir temiz su kaynakları maalesef hızla azalıyor."

“SU AKAR TÜRK YAPAR…”

Son 21 yılda her alanda olduğu gibi tarım ve su alanında tarihi nitelikte adımlar atıldığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suyu verimli kullanan, doğru yöneten ve su gibi aziz milletimizi suyla en iyi şekilde buluşturan politikalara, yatırımlara ağırlık verdik” diyerek hayat geçirilen yatırımlar ile alakalı şu bilgileri kaydetti: “Son 21 yılda, su alanında 10 bin 86 tesis hizmete alarak, günümüz fiyatlarıyla 1,26 Trilyon TL’lik yatırım gerçekleştirdik. Cumhuriyet tarihinde yapılanların 2 katından fazla olan 1240 depolama tesisimizde, toplam 50 milyar m3 suyumuzu depoladık ve depolanan su miktarını 183,2 Milyar m3’e çıkardık. Yaklaşık 23 milyon dekar alanı sulamaya açarak, sulanan tarım alanını 71 milyon dekara ulaştırdık. 1.733 adet sulama tesisi tamamladık. Böylece, bereketli Anadolu topraklarını modern sulama sistemlerine kavuşturduk. Sulamaya açılan son 21 yıldaki alanlardan; yılda yaklaşık 173 milyar zirai gelir artışı sağladık. 342 adet proje ile 68,2 milyon dekar arazide toplulaştırma çalışmalarını tamamladık. Yerli ve temiz enerji kaynağı olan hidroelektrik projelerimizle 625 adet HES’i hizmete aldık. 45 milyar kilovatsaatlik üretim kapasitemizi yaklaşık 112 milyar kilovatsaate çıkardık. Şehirlerimiz içme suyu sıkıntısı yaşamasın diye ‘81 İl İçme Suyu Eylem Planı’nı hazırlayarak illerimizin; 2040, 2050 ve hatta 2071 yıllarına kadar içme suyu ihtiyacını projelendirdik. 81 ilimizin tamamının memba kalitesinde suya ulaşması için, son 21 yılda 316 adet içme suyu ve 24 adet atık su tesisi tamamladık. Böylece, vatandaşlarımıza yıllık 3,14 milyar m3 içme ve kullanma suyu temin ettik. En değerli yeraltı kaynağımız olan yeraltı sularının korunması ve alternatif bir su depolama seçeneği olarak 127 adet yer altı depolaması ve suni besleme tesisini tamamladık. 5 bin 679 adet taşkın koruma tesisini hizmete alarak vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağladık.” sözlerine vurgu yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, su kaynaklarını en verimli şekilde değerlendirmeye çalıştıklarını ifade ederek, “Olağanüstü gayretlerimiz neticesinde ‘Su akar Türk bakar’ sözü, tarihe karışmış bunun yerini ‘Su akar Türk yapar’ sözü almıştır” dedi.

TARIM VE ORMAN BAKANI İBRAHİM YUMAKLI:

“SUYUN AKIŞINA YÖN VEREN PROJELERİN ANA GÜCÜNÜ DEVLET SU İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜMÜZ OLUŞTURMUŞTUR.”

Merasimde bir konuşma yapan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı; DSİ yatırımları ile alakalı bilgilerde şunları kaydetti: “Sayın Cumhurbaşkanım, son 21 yılda suyun akışına yön veren projelerin ana gücünü Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğümüz oluşturmuştur. DSİ’nin tamamlamış olduğu projelerle bugün, 85 milyon insanımızın içme ve kullanma suyu ihtiyacını sorunsuz karşılıyoruz. Hidroelektrik santrallerimizle elektriğimizin beşte birini sudan elde ediyoruz. Taşkın koruma tesislerimizle millerimizin can ve mal güvenliğini sağlıyoruz. Sulama yatırımlarımızla çiftçilerimiz aynı araziden 1 değil 3 alır hale geldi. Bugün tarımsal hasılada Avrupa’da birinci, dünyada ilk 10 ülke arasındaysak, bunda sulama yatırımlarının büyük katkısı var.”

“66 İLİMİZDE HAYATA GEÇİRİLEN YATIRIMLAR HAYIRLI OLSUN”

Açılışı yapılan tesislere de değinen Bakan Yumaklı: “Bugün barajlardan göletlere, sulama ve arazi toplulaştırma projelerinden, taşkın koruma tesislerine kadar 369 tesisin daha açılışını gerçekleştiriyoruz. 66 ilimizde hayata geçirilen bu yatırımlar vatandaşlarımıza üreticilerimize hayırlı olsun.”

Suyla alakalı yapılan yasal düzenlemelere ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan Yumaklı, Tarım Kanununu, suyu merkeze alacak şekilde yeniden düzenledikleri bilgisini verdi, Su yönetimini güçlendirecek “Su Kanunu” ile taşkınlara karşı direnci yükseltecek “Taşkın Kanunu” çalışmalarının da devam ettiğini kaydeden Yumaklı, “Ulusal Su Kurulu”nun oluşturulmasının su alanında faaliyet gösteren herkese ayrı bir motivasyon kaynağı olduğunu dile getirdi.

Konuşmaların ardından Mersin Pamukluk, Antalya Kapıçay ve Kocaeli İhsaniye Barajlarına canlı bağlantı gerçekleştirildi ve açılış merasimi sona erdi.

çağdaş burdur

tesistoplu açılış töreniTürkiyeBurdur

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.