Burdur İl Gelişim Planı Gelişim Stratejileri Çalıştayı Yapıldı
Vali Hasan Şıldak, Valiliğimiz öncülüğünde Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi iş birliği ile hazırlanan İl Gelişim Planı Gelişim Stratejileri Çalıştayı’na katıldı.
Vali Hasan Şıldak, Valiliğimiz öncülüğünde Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi iş birliği ile hazırlanan İl Gelişim Planı Gelişim Stratejileri Çalıştayı’na katıldı.
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Avşar Han’da düzenlenen Çalıştay’a başta Vali Hasan Şıldak olmak üzere, Milletvekili Bayram Özçelik, MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, Vali Yardımcısı Ali Nazım Balcıoğlu, İl Emniyet Müdürü Arif Çankal, İl Jandarma Komutanı j. Alb. Orhan Kılıç, kurum müdürleri, Rektör Yardımcıları, Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Duygulu, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, iş adamları ve akademisyenler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan Çalıştayın açılış konuşmasını Burdur Gelişim Merkezi Müdürü Ali Murat Alparslan yaptı. Programın devamında Vali Hasan Şıldak, Milletvekili Bayram Özçelik ve Rektör Prof. Dr. Adem Korkmaz konuşma yaptılar.
Konuşmaların ardından Burdur İl Gelişim Planının hazırlanmasında görev alan akademisyenlere ve verdikleri destek dolayısıyla Rektör Korkmaz’a Vali Hasan Şıldak tarafından plaket takdimi yapıldı. Plaket takdiminin ardından program Gelişim Stratejileri Çalıştayı ile devam etti
Vali Hasan Şıldam programda yaptığı konuşmada; “Burdur İl Gelişim Planına katkı koyan başta Üniversitemiz olmak üzere bütün kurum ve kuruluşlarımızı tebrik ediyorum. Bugün hakikaten ilimiz için önem taşıyan bir planın hem nihayetindeyiz, hem de bir bakıma başlangıcındayız zira Valiliğimizin ve Rektörlüğümüzün işbirliğinin güzel bir örneği olarak başlamış olan bu çalışma, ilk ürünlerini, çıktılarını bugün vermiş olacak.
Üniversitemiz Burdur Gelişim Merkezi işbirliğinde yürütülen ve Batı Akdeniz Kalkınma Ajansının da desteklediği Burdur İl Gelişim Planı hazırlıkları ve hazırlama süreci aslında 2017 yılı içinde başlayan bir projedir. Bu plan kamuoyu ve basınla da paylaşılmıştı. Burdur Gelişim Merkezi işbirliği ile Gelişim Planının temel hedeflerine uygun ve Burdur ilinin özgün değerleri ve sektörü ile uyumlu bir tema seçimi de yapılarak çalışma başlamıştı. Bu temalar, çevre ve mekânsal altyapı, teknik altyapı, tarım ve hayvancılık, madencilik, eğitim, turizm, sosyal politika, göç ve istihdam, gençlik ve spor, sağlık olarak ilimizin temel gelişim alanlarının bir çerçevesini oluşturmaktadır. Aynı zamanda, bundan sonraki süreç tabi çok interaktif bir şekilde ilerlemiş, çalışmayı farklı kılan katılımcılık esaslı oluşu ve ilgili bütün sektörleri kapsaması, ilin neredeyse tamamını kapsayan ilçelerde de çalışmalar, forumlar yürütülmüş durumda, bu manada çok özel bir çalışma olduğunu düşünüyorum. Ben en başta sayın rektörümüzü, il gelişim merkezimizin yöneticisi ve 24 akademisyenimizi çalışmada bir fiil bulunan arkadaşlarımızı özellikle tebrik etmek istiyorum. Bunun ötesinde de yine çalışmaya katkı veren, bu işbirliğine iştirak eden bütün kurum ve kuruluşlarımıza değerli katkılarından dolayı tebrik ve teşekkür ediyorum.
2019 yılının Burdur için atılım ve proje yılı olması için katılımcılara çağrıda bulunuyorum. Çalıştayımız bugün 13 ayrı masada sektörler bazında devam edecek, orada da yine kıymetli katkılarınızı bekliyoruz. Bugün bir rapor çıkacak, 500 sayfa hacimli bir çalışma bu, öncelikle bu çalışmanın ilimize hayırlı olmasını temenni ediyorum ve çalışmanın anlamı ilimizin en güncel fotoğrafını çekmiş oluyor. Bir başka anlamlı tarafı ise bilimsel bir çalışma olmasıdır. Akademinin eli değmiştir bu çalışmaya ve bizzat akademi tarafından yürütülmüştür. Katılımlı oluşu bir başka özelliği, bir de sadece bir envanter çalışması değil, mevcut durumu tespit ediyor. Bunun ötesine bir ışık tutuyor. İlin gelişim alanlarını 58 başlıkta 160 proje konusu olarak, bir teklifle bulunuyor. Başlıklar, çalışma alanları proje konuları ile iç içedir. Bu proje konuları çok önemli, günümüzde gerçekten proje mantığını geliştirip, kamuda da proje eğilimlerini artırmak durumundayız ama bu kamuyla da sınırlı kalmamalıdır.
İlimizin tamamına yansıyan meslek kuruluşlarımız, odalarımız başta olmak üzere bütün ilgili sivil toplum tarafı da bu proje yarışına dahil olmalıdır diye düşünüyorum. Zira bunu biz şöyle görüyoruz. Proje demek bir hedefiniz var demektir. Hedeflere yönelik çalışmalar yapmak lazım, sonuç odaklı çalışmak lazım, illerin gelişiminde de bu tür çalışmaların, ilgili kesimlerin katılımıyla gerçekleşmesi ve fikrini ortaya koyması, ortak bir ürün elde edilmesi bakımından çok değerli olduğu da muhakkaktır. Şimdi biz valiliğimiz olarak bir süredir üzerinde çalıştığımız ve güçlendirmeye çalıştığımız bir proje birimini artık yavaş yavaş çarklarını döndürmeye başladık. Kamu kurumlarımızın proje ile ilgili çalışma yapmış olan uzmanlarından oluşturduğumuz bir ortak çalışma grubu teşkil ettik. Yine üniversitemizle de bu konuda işbirliği yapıyoruz, ben bu işbirliğini daha da ileriye götürüp, daha da güçlü bir işbirliği ile adeta Burdur’u 2019’da proje yağmuruna tutalım diyorum. Proje olması demek bir fikriniz olması, bir hedefiniz olması demektir. Pek çok fonlama yapılıyor, kaynaklar pek mevcut, önemli olan akarsudan akan sudan bardağımıza suyu doldurabilmektir. Bunu başarabilirsek, bütün teklifleri de bu proje grubumuz, takip eden arkadaşlarımızın bilgisi dahlindedir, bütün proje teklifleri, davetler, günlük olarak bilgilendiriliyor. Lütfen bu konuda bize destek verin, 2019’u proje yılı ilan edelim. İlimizde dinamik bir proje süreci başlasın diyoruz yine milli eğitim müdürlüğümüz bünyesinde de onlarında çok güzel kapsamlı çalışmaları var.
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçilmesiyle birlikte Burdur’un daha hızlı gelişmesi için herkese büyük sorumluluklar düşüyor. 2019 yılı başladı, 2018 yılında ülkemizde başlayan dönüşümün başkanlık sistemi dönüşümünün, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi modelinin asıl sonuçlarını 2019 yılında almaya başlayacağız. Bizim il olarak hızlı gelişecek sürece uyum sağlamamız lazımdır. Bunun için bu salonda bulunan herkese görevler düşüyor, bu süreç hepimize sorumluluklar yüklüyor daha dinamik, daha uyanık, daha üretken ve çalışkan olmalıyız. Kendimize daha az zaman ayırmalıyız. Sonuç odaklı, iş odaklı bir yaklaşımla bunun hakkını vermeliyiz, Burdur’u bir atılım yılı içinde 2019’da atılımlarla, projelerle ve daha hızlı bir çalışma modeli ile inşallah daha iyi noktalara hep beraber taşıyalım çünkü bu salonda bulunan her birey, Burdur’u oluşturuyor. Bunu ben özellikle altını çizmek istiyorum ki, aslında bir yeri geliştiren dışarıdan taşınan su değildir, oranın kendi dinamikleridir. Bütün sivil toplum, reel sektör artık bir yol ayrımındayız. Düşünüp, Burdur için ne yapabiliriz, taşın altına elimizi nasıl sokabiliriz artık düşünmek durumdayız. Bunu önce kendi öz gücümüzle bir yere gelmek, bir şeyler başarmak durumundayız. Devlet tabi ki önünü açacaktır, düzenlemeler yapacaktır ama asıl oranın reel sektörü, kendi öz gücü, dinamizmi oluşturacaktır, bu dinamizmi sermaye gücü oluşturacaktır. İş insanlarımıza ve odalarımıza özelikle sorumluluk düştüğünü ifade etmek istiyorum çünkü gelişim çok hızlı, baş döndürücü bir hızla gelişme yaşıyor. İnanıyoruz ki, ülkemiz 2019’da ekonomisiyle her alanda yapacağı atılımlarla bu yeni sistem içinde çok daha hızlı ilerleyecektir. Bu ilerleyen süreçte yerimizi el birliği ile alalım, daha aktif, daha kapsamlı ve daha istişareye açık, hoşgörü ortamında 2019’un değerlendirilmesini ve üniversitemizin yoğun emekleriyle icra edilen bu çalışmanın da burada önemli bir ateşli unsur olmasını temenni ediyorum. İlimiz için bu çalışmanın hayırlı olmasını diliyorum” dedi.