Burdur Milletvekili Bayram Özçelik Devlet Hastanesinin Sorunlarını Dinledi
Burdur Devlet Hastanesi uzman hekimlerinin bir süredir devan eden sorunlarına kulak veren Burdur Milletvekili Bayram Özçelik Ak Parti Yöneticileri ve İl Sağlık Müdürlüğü yönetim kadrolarının da hazır bulunduğu toplantıda Burdur Tabip Odası yetkililerini dinledi ve ardından çözüm önerilerini sıraladı.
Burdur Devlet Hastanesi uzman hekimlerinin bir süredir devan eden sorunlarına kulak veren Burdur Milletvekili Bayram Özçelik Ak Parti Yöneticileri ve İl Sağlık Müdürlüğü yönetim kadrolarının da hazır bulunduğu toplantıda Burdur Tabip Odası yetkililerini dinledi ve ardından çözüm önerilerini sıraladı.
Toplantıdan memnun ayrılan Tabipler Odası yöneticileri Milletvekili Özçelik’e teşekkür ettiler.
Burdur Tabip Odası İl Temsilcisi Dr Ulaş Sağlam’ın Burdur Milletvekili’ni arayıp sağlık sorunlarını aktarma talebi ile şekillenen ve Burdur Sağlık Müdürlüğünde gerçekleşen toplantıya Milletvekili Bayram Özçelik Ak Parti Yöneticileri İl Genel Meclis Başkanı Murat Akbıyık ile Tabip Odası adına İl Temsilcisi Dr Ulaş Sağlam üyeler Dr Ümit Gümüştaş ile Dr Tevfik Özkan katıldı.
Toplantıda Tabip Odası Başkanı Dr Ulaş Sağlam hastanede yaşanan sıkıntıları anlattı.
İşte Hekimlerin Sağlık Sorunları
Dr Ulaş Sağlam’ın madde madde sıraladığı sorunlar şu şekilde;
1- Mevcut hastanenin fiziki yetersizliği Burdur halkının taleplerini karşılamadığı yeni hastanenin bir an önce yapılarak çağdaş bir sağlık hizmetinin sağlanmasının gerekliliği
2-Burdur Devlet Hastanesinden son bir kaç ay içerisinde ayrılan ve ayrılması an meselesi olan hekimlerin listesi sunuldu. Bu günün koşullarında Göğüs Cerrahisi, Gastroenteroloji, Endokrinoloji vb kadrolarda hekim kalmadığı başta bu branşlar olmak üzere eksik kadroların tamamlanması talep edildi.
3- Hayati öneme haiz branşlarda malzeme eksikliğinin hat safhada olduğu, hekimlerin taleplerinin karşılanmasında yetersiz kalındığı iletilerek malzeme eksikliğinin acilen giderilmesi gerektiği talep edildi.
4- Hekim kadro boşluğu ve malzeme eksikliğinden kaynaklı çevre illere hasta sevkinin yapıldığı ve bu sevklerde çevre illerin hastanelerinde hasta kabul edilmemesi sonucu hastaların büyük mağduriyet yaşadığı bu bağlamda sevk kabullerinde yaşanan sorunların ilgili hastanelerle yapılacak protokolle çözülmesi talep edildi.
5- Hasta sevklerinin en önemli kısmını oluşturan Kardiyovasküler Departman ‘ın Devlet Hastanesinde kurularak hizmete sunulması talep edildi.
6- Hastanede olması gereken sözleşmeli hekim sayısının Bakanlık ile görüşülerek artırılması talep edildi.
7- Hastane hekimlerinin ayrılması ve dışarıdan gelmeyi düşünen hekimlerin Burdur’u tercih etmemesinde en büyük etken olan döner sermaye dağıtımındaki yetersizlik ve çalışanlar arasındaki adaletsizlik olduğu, ayrıntılı olarak vurgulandı. Çözüm önerileri de aktarıldı. Bu bağlamda son birkaç ay içerisinde 13 hekimin hastaneden ayrıldığı, 10 hekimin ise ayrılma aşamasında olduğu vurgulanarak Burdur halkının sağlığının korunması adına sorunun acilen çözüme kavuşturulması talep edildi.
Ayrıca bu sorunun sadece hekim bazlı olmadığı tüm sağlık çalışanlarının sıkıntıları olarak görülmesi gerektiği söylendi.
8- Kanuni sınırın iki katı icap nöbetine zorlanan hekimlerin moral ve motivasyonunu bozduğu, hekimlerin bu konuda dilekçelerinin İl Sağlık Müdürlüğünce gerekli şekilde cevaplanmadığı , bu sorunun biran evvel çözüme kavuşturulması istenildi.
9-Acil servisin fiziki şartlarından kaynaklanan sorunları iletilerek çözüm istenildi.
İşte Milletveli’nin Taleplere karşı verdiği cevaplar
1-Yeni hastanenin iptal edilen ihalesinin en geç yılbaşına kadar yeniden yapılacağı , yatak sayısının 400’e çıkarılacağı, deprem yönetmeliğine uygun yapılacak hastanenin yerinin planlanılan yerde olacağını söyledi.
2- Ayrılan hekimlerle ilgili üzüntüsünü dile getiren Vekil Özçelik, boşalan kadroların bir an evvel doldurulması için Sağlık Bakanlığı ile görüşeceğini belirtti.
3- Hastane malzemelerinin yeterince alınmaması konusunu ilk kez duyduğunu, bundan sonraki süreçte malzeme alımında devreye girerek hasta mağduriyetlerinin önüne geçileceğini belirtti.
4-Çevre illere yapılan sevklerle ilgili yaşanan sıkıntıyı SDÜ Tıp Fakültesi, Isparta Şehir Hastanesi ile bizzat görüşerek gerekli protokollerin oluşturulmasını sağlayacaklarını söyledi.
5- Kardiyovasküler departmanının yeni hastane projesinde kurulması için Bakanlık ile görüşeceğini ve ısrarcı olacağını belirtti.
7-Döner Sermaye konusunda yaşanan mağduriyetler konusunda İl Sağlık Müdürlüğünün detaylı bir çalışma yaparak kendisine sunulması talimatı veren Özçelik Bakanlık ile bu konuyu bizzat görüşerek çözüm arayacağını söyledi.
8- Çok fazla miktarda yazılan icap nöbetleri ile ilgili hekimlerin dilekçe örneklerini alan vekil Özçelik konuyu Bakanlık nezdinde çözeceğini belirtti.
9-Acil servisin fiziki şartlarının düzeltilmesi amacıyla çalışmanın yapılacağını belirtti.
Burdur Devlet Hastanesinde en fazla yüzde 39 olan oranının Haseki Eğitim Araştırma Hastanelerinde 3 yıldır %42 den dağıtıldığı öte yandan Muğla ve birçok hastanede yüzde 45 oranlarının uygulandığı, Burdur’un Bucak ve Gölhisar Devlet Hastanelerinde de oranların yüksek tutularak hekimlerin döner sermaye mağduriyetlerinin önüne geçildiğini vurgulayan Tabip Odası Burdur Temsilcisi Dr Ulaş Sağlam” Burdur Devlet Hastanesi uzman hekimleri ve sağlık çalışanları üvey evlat değildir” diye konuştu.