Burdur Şeker Fabrikası'nda Rekor Üretim! İşte Vatandaşın Talepleri

Burdur Şeker Fabrikası 2023-2024 üretim kampanyasını tamamladı. Bu yıl 104 bin 510 ton toz şeker üretilerek rekor kırıldı. Kampanya döneminde yaşanan yaş pancar posası (küspe) satış fiyatı anlaşmazlığı ise tatlıya bağlandı. Küspenin kurutulup "kuru küspe" olarak satılması ve küp şeker üretilmesi için de talepler var.

Tarım ve hayvancılık kenti Burdur’un ekonomisine ve istihdamına çok büyük katkılarda bulunan Burdur Şeker Fabrikası’nda 27 Eylül 2023 tarihinde başlayan 2023-2024 üretim kampanyası 1 Mart 2024 Cuma günü saat 07.00’da sona erdi.

Bu yıl 156 gün süren şeker pancarı işleme ve üretim kampanyasında 104 bin 510 ton toz şeker, 38 bin ton melas, 257 bin ton yaş pancar posası (küspe) üretildi. Pancar tesellüm edilen 923 bin ton, bedeli edilen pancar 857 bin ton, işlenen pancar miktarı 812 bin ton olarak gerçekleşti. İdari, teknik, memur, kadrosu ve mevsimlik işçiler dahil çalışan sayısı 980 kişi olarak gerçekleşti. Böylece fabrika her yıl olduğu gibi bu yılda ilimiz istihdamına önemli katkılar sağlamış oldu.

GEÇEN YIL ÜRETİM NE KADAR OLMUŞTU?

Bu yıl 156 gün olan üretim kampanyası geçen yıl 96 gün olarak gerçekleşmişti. Geçen yıl 2022-2023 üretim kampanyasında 76 bin 470 toz şeker, 21 bin 970 melas, 141 bin ton yaş pancar posası üretilmişti. Bedeli ödenen pancardan 561 bin tondan, işlenen pancar miktarı 549 bin olarak gerçekleşmişti.

BU YIL KAMPANYA DÖNEMİNİN SON GÜNLERİNDE KÜSPEDE GERGİNLİK YAŞANMIŞTI

Bu yıl Burdur Şeker Fabrikası’nda yaş küspe ihalesi 14 Şubat 2024 Çarşamba günü saat 15.30’da yapılmıştı. İhaleye 7 firma girmiş, İhale şartları tamamlayıp ihaleye giren 7 firma arasında en yüksek fiyatı veren 1 Burdurlu firma ihaleyi kazanmıştı. Yapılan ihale sonrası 1 ton yaş pancar küspesinin en yüksek fiyat olan 385 liraya ihale edilmişti.

Böylece ihaleyi alan firma 1 ton yaş pancar küspesinin tonunu 385 liradan fabrikadan satın alarak, nakliye ve diğer masrafları dahil ederek satma hakkı elde etmişti. Ne oldu ise bu ihaleden sonra oldu. Kendilerine küspe verilemediğini gerekçe gösteren kamyoncular, ihale sistemini eleştirmişler, protestolarda bulunmuşlardı.

Bu olaylardan sonra devreye giren Ak Parti Burdur Milletvekili Prof. Dr. Adem Korkmaz, İl Başkanı Mustafa Özboyacı, Merkez İlçe Başkanı Hüseyin Okan, Burdur Ziraat Odası Başkanı Kemal Kubilay, ve meslek odası temsilcileri ve fabrika yönetimi ile bir toplantı yapmış uzlaşı sağlanmıştı.

Yapılan bu uzlaşının ertesi günü yaş küspenin ihale ile satılmasına itiraz eden Burdurlu kamyoncular 17 Şubat 2024 Cumartesi günü öğle saatlerinde Burdur Şeker Fabrikası kamyon giriş kapısı önünde bir kez daha eylemlerde bulunmuşlardı. Küspe ihalenin iptal edilip tonu 500 liradan da olsa küspeyi fabrikadan satın almak istediklerini beyan etmişlerdi.

Kamyoncuların eylem yaptığı kapı önünde Çağdaş Burdur Gazetesi muhabirimize konuşan Burdur Ziraat Odası Başkanı Kemal Kubilay: “16 Şubat 2024 Cuma günü sayın milletvekilimiz Adem Korkmaz, Şeker Fabrikasının müdürü, muhasebe müdürü ve kamyoncular kooperatifi başkanımız şoför esnafı ve çiftçilerden ile birlikte toplantıya katıldık. İhale bedeli olan ton fiyatı 385 liranın üzerine maliyetlerini de kayarak 1 ton yaş pancar küspesinin tonunu 470 liraya vereceklerini söylemelerine rağmen aradan 8 saat geçmeden 500 liranın üzerinde satışa başlanışlardır.” iddiasında bulunmuştu.

Burdur Şeker Fabrikası ile kamyoncular arasında yaşanan yaş pancar posası satış fiyatı anlaşmazlığı 18 Şubat 2024 Pazar günü tatlıya bağlandığını duyuran Burdur Ziraat Odası Başkanı Kemal Kubilay 1 ton yaş pancar küspesinin tonunun ihaleyi 385 liradan alan Burdurlu firmanın 370 liradan vereceğini taahhüt ettiğini söylemişti.

KURU KÜSPE TESİSLERİ YENİDEN KURULSUN

Burdur Şeker Fabrikasında işlenen şeker pancarı posasından elde edilen yaş küspenin kurutularak “Kuru küspe” olarak satılması istendi. Dökme yaş küspede yüzde 5 kayıp yaşandığı, içerisindeki sıvı miktarının yüzde 80 civarında olduğunu belirten uzmanlar kuru küspenin yılın 4 mevsimi kullanılabileceği, hayvan sağlığı açısından daha da faydalı olduğu vurgusu yapıldı. Özetle Burdur Şeker Fabrikası’nın kurulduğu ilk yıllarda üretim yapılan “Kuru Tesislerinin” yeniden hizmete açılması. Böylece üretim fazlası yaş küspenin “kuru küspe” yapılarak hem saklama süresinin uzatılması hem de içerisine konulan melas ile de hayvanlar için daha faydalı bir yem elde edilmiş olacak.

KÜP ŞEKER ve PAKETLEME TESİSİ DE KURULSUN

Burdur Şeker Fabrikasında üretilen toz şekerlerin 50’şer kiloluk çuvallar halinde pazarlandığını da dile getiren duyarlı Burdur halkı; “Halkın alabileceği 3-5 ve 10 kilo gramlık poşetler halinde satılması için bir paketleme tesisi kurulmalıdır. Böylece son derece kaliteli olan Burdur şekeri poşetlerin üzerine “Burdur Şekeri” yazılarak ilimizin tanıtımına da önemli katkılar sağlanacağı vurgusu yapıldı.

KÜP ŞEKER DE ÜRETİLSİN

Her alanda kullanılan küp şeker ve tek kullanımlık toz şeker paketleme tesislerinin de kurularak yeni Pazar ağının oluşturulması istendi. Bu tesislerle de çuvalda satılan şeker kıyasla KDV’nin değerinin artırılacağı vurgusu yapıldı.

Halil İbrahim Kara / Çağdaş Burdur

Burdur Şeker FabrikasırekorüretimvatandaştalepTürkiye

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.