BTB Başkanı Gündüzalp:
Maliyetler düşürülürse, üretici ve üretim desteklenmiş olur
Burdur Ticaret Borsası (BTB) Yönetim Kurulu Başkanı Veteriner Hekim Ömer Faruk Gündüzalp, Olağan Meclis Toplantısı’nda, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan, Mart ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi. Tüketici Enflasyonu (TÜFE) Mart ayında yüzde 1,03, yıllık 19,71 ile beklentilerin üzerinde arttığını ifade eden Gündüzalp, enflasyon artışını, gıda fiyatlarının etkilediğini söyledi.
Burdur Ticaret Borsası Olağan Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Hikmet Çangır başkanlığında yapıldı. Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, Meclis Toplantısının ardından, sunum eşliğinde Mart ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi. Enflasyonun, aylık yüzde 1.03, yıllık yüzde 19.71 ile beklentilerin üzerinde arttığını, Aralık ayından bu yana ise yavaş yavaş da olsa düşüş eğilimine geçtiğini belirten Başkan Gündüzalp, “TÜİK tarafından açıklanan Mart ayı tüketici enflasyonundaki aylık ve yıllık artış, bu düşüşü duraksatmıştır” dedi.
Gıda fiyatlarının, Mart ayında da ana belirleyici unsur olmayı sürdürdüğünü ifade eden Başkan Gündüzalp, “En yüksek artış ise aylık bazda yüzde 3.48 ile sağlık grubunda, yıllık bazda ise yüzde 29.77 ile gıda ve alkolsüz içeceklerde oldu. Üretici enflasyonunda (ÜFE) ise aylık artış yüzde 1.58, yıllık artış yüzde 29.64 olarak ölçüldü. Mart ayı enflasyonu aylık yüzde 1.03 ile beklentilerin üzerinde artmıştır. Beklentimiz, aylık artışın yüzde 0.94 olacağı yönündeydi. Yıllık artış da yüzde 19.71 ile yüzde 19.61’lik beklentiyi aştı” ifadelerini kullandı.
Batı Akdeniz insanının, ülke ortalamasının üzerinde tükettiğini belirten Gündüzalp, “Burdur-Isparta-Antalya illerini kapsayan Batı Akdeniz Enflasyonunun Mart ayında 1,06 ile yıllık enflasyonda ise 20,57 ile ülke ortalamasının üzerinde devam ediyor. Burdur-Isparta-Antalya illerini kapsayan Batı Akdeniz enflasyonunun, aylık olarak bakıldığında 26 bölge içerisinde 11. Sırada, yıllık enflasyonda ise yüzde 17. sırada Türkiye ortalamasının üzerinde” şeklinde konuştu.
Fiyat artışlarını baskılamak amacıyla yapılan tanzim satışların, tüketici enflasyonu üzerinde piyasa beklentisinin ötesinde bir baskı yarattığına dikkat çeken Başkan Gündüzalp, sözlerini şu şekilde sürdürdü, “Gıda enflasyonunu tetikleyen üç temel neden var. Bunlardan birincisi artan girdi fiyatları, ikincisi iklim değişikliği üçüncüsü ise tarımsal üretimin azalması. Buna ek olarak da dövizdeki yükseliş. İnşallah, hükümetimiz tarafından en kısa sürede kalıcı tedbirler ve çözüm önerileri devreye girecektir. Aksi halde, üretici ve tüketici kesiminin tüm tarafları, bu durumdan etkilenecektir. Üretimin artacağı bir dönemde maliyetler düşürülürse, hem üretici hem de üretim desteklenmiş olur. Bu da enflasyonun düşmesine katkı sağlar, ekonomik büyüme hızlanır.”dedi.