Burdur TMO'da 2022 yılında hububat alımları 10 bin tonu geçti
Burdur Milletvekili Bayram Özçelik, “Geçmiş yıllarda TMO’nun alımları burada düşük miktarda seyir ederken, bugün itibari ile 10 bin tonu geçmiş vaziyetteyiz.” ifadelerini kullandı.
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Burdur Ajans Amirliği’ni ziyaret edip incelemelerde bulunduktan sonra Çağdaş Burdur Gazetesi Muhabirimize röportaj veren TBMM Başkanlık Divanı üyesi ve Ak Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik, “Geçmiş yıllarda TMO’nun alımları burada düşük miktarda seyir ederken, bugün itibari ile 10 bin tonu geçmiş vaziyetteyiz.” dedi.
Rusya-Ukrayna savaşının ilk başladığı aylarda fiyatları birden çok fazla yükselen arpanın TMO tarafından düşük fiyatla hayvan yetiştiricisine verildiğini de hatırlatan Milletvekili Özçelik, “Kilosu 2 liradan başlayıp, 2,5 liradan biten arpa dağıtımında hayvan yetiştiricisinin hepsinin memnun olduğunu bizzat görmüş olduk.” açıklamasında bulundu.
Ak Parti Burdur İl Başkanı Volkan Mengi, Burdur Ziraat Odası Başkanı Kemal Kubilay’ın da hazır bulunduğu ziyarette TMO Burdur Ajans Amirliği Müdürü Şahin Yüksel’den bilgi aldıktan sonra Çağdaş Burdur Gazetesi Muhabirimiz Halil İbrahim Kara’ya açıklamada bulunan Milletvekili Özçelik; “Geçmiş yıllarda TMO’nun alımları burada düşük miktarda seyir ederken, bugün itibari ile 10 bin tonu geçmiş vaziyetteyiz. Çiftçilerin tarlarını ekemedi diyenler, çiftçinin arazisi boş kaldı diyenler, o lafları neden söylediler gelip düşünmeleri lazım. Üretim yapılıyor, Dünya’daki gıda ihtiyacını çiftçimiz gördü. Her ürünün üretilmesi gerektiğini çiftçimiz kavradı. Devletlerimiz de, hükümetlerimiz de bu tür ürünlerin hem teşvik edilmesi için destekler verdi, hem de ürünün ekilerek piyasa fiyatlarının artmaması için çaba gösterdi. Maalesef her zaman şu eleştiri yapılır, bunu eleştirmek için kullanırlar. İthal buğday, tahıldan bahsederler. Hâlbuki Türkiye’de ithal edilen buğdaylar makarna ve un sanayiinde kullanılıyor. Makarna ve un ihracatında Dünya’da ihracatı en fazla olan ülkeler arasında 1’inci sıradayız. Bu ihracatı yapabilmek için hem kendi iç tüketimimizi karşılıyoruz, hem orada da bu ihracata gidecek kalemin artırmak için orada bir ithalat yapılıyor. Şahsen bunu kontrollü ithalat olarak görüyorum. Yoksa birilerinin eleştirdiği gibi Türk iç piyasasını etkileyen bir ithalat olduğu kanaatinde değilim.” dedi.
TMO’DAN HAYVANCILIĞA TAM DESTEK
Antalya dahil yem desteklemesi olarak Burdur TMO’da bu yıl hayvan yetiştiricisine 46 bin ton arpa dağıtıldığını sözlerine ekleyen Milletvekili Özçelik; “Kilosu 2 liradan başlayıp, 2,5 liradan biten arpa dağıtımında hayvan yetiştiricisinin hepsinin memnun olduğunu bizzat görmüş olduk. Yani artan yem fiyatlarını regüle etmek için Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları ile aldığı arpanın düşük fiyatla verilmesi girdi maliyetlerinin düşmesinde hayvan üreticimizi rahatlattı. Hayvan üreticileri memnuniyetlerini de insanlarımız bizzat gelip söylediler.” sözlerine yer verdi.
çağdaşburdur