Burdur Valiliği ve TRT işbirliğiyle kültür hizmetinde bulunuldu
Burdur Valiliği ve TRT işbirliği ile hazırlanan ‘İl İl Türkülerimiz Burdur’ albümü 2 bin adet basılarak, dağıtımına başlandı.
Burdur Valiliği ve TRT İşbirliğiyle çalışmalarına geçen yıl başlanılan ‘İl İl Türkülerimiz Burdur’ isimli müzik CD’si çalışmaları tamamlanarak dağıtımına başlanıldı. Burdur Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından dağıtımına başlanılan CD albümünden 2 bin adet bastırıldığı öğrenildi. İlimiz yöresine ait, ‘Şu Dirmil’in çalgısı’, ‘Dirmil Dağı Meşeli’, ‘Serenler, Serenler Yüksek de Serenler’, ‘Ali Beyim Taş Başında Oturur’, ‘Evlerinin Önleri İğde Dalları’ türküleri dahil koro ve Teke Zeybeği’nin yer aldığı CD ile birlikte dağıtılan kitapçıkta Burdur Valisi Ali Arslantaş, TRT Genel Müdürü İbrahim Eren’in sunuşları yer aldı.
AMAÇ: “BURDUR HALK MÜZİĞİMİZİ YAŞATMAK, GELECEK NESİLLERE AKTARARAK KÜLTÜREL MİRASIMIZA SAHİP ÇIKMAK”
Burdur Valisi Ali Arslantaş sunuşunda, “Burdur, binlerce yıllık tarihi, zengin kültürel mirası ve keşfedilmeye değer doğal güzellikleriyle Anadolu’muzun önemli bir noktasında ve Anadolu’nun Akdeniz’e açılan kapısı konumundadır. Coğrafyası üzerinde sahip olduğu başta masmavi Burdur ve Salda gölleriyle, çağlara tanıklık yapan Sagalassos ve Kibyra antik kentleriyle, geçmişe yolculuk yaptıran arkeoloji ve doğa tarihi müzeleriyle, görkemli Ulu Cami ve tarihi konaklarıyla, oksijen deposu yemyeşil dağları ve yaylalarıyla, engin kanyonlarıyla, çekici flora ve faunasıyla, kokusu, rengi ve büyüleyici güzellikte gül ve lavanta bahçeleriyle… Burdur, kültür ve doğa turizminin incisi özellikleriyle ziyaretçilerine her türlü fırsatı sunmaktadır. Antik Dönemde “Pisidia” olarak bilinen bölge, günümüzde “Teke Yöresi” olarak adlandırılmakta ve Burdur, “Teke Yöresinin Başkenti” olarak öne çıkmaktadır. Burdur coğrafyasına ayrı bir değer katan Yörük kültürü, sahip olduğu yaşam enerjisi ile Akdeniz ve Ege Bölgesi’nin sosyal ve kültürel hayatı içinde el sanatlarından halk müziğine, geleneksel uygulamalardan yemek kültürüne kadar Türk halk kültürünün birçok kültürel zenginliğini bünyesinde barındırmakta, misafirlerini en iyi şekilde ağırlamaktadır. Geleneksel Türk halk kültürünün adeta geçit yaptığı böyle bir coğrafyada yaşayan yöre halkının türküleri ve oyunları başka bir güzellikte duygular yaşatmaktadır. Teke Yöresinin geleneksel halk müziğinde cura, kabak kemane, sipsi, kaval gibi halk çalgıları Burdur ilimizde çok güçlü olarak yaşatılmaktadır. Geçmişten günümüze halk arasında bir köprü olan türkülerimiz bizi biz yapan ruhumuzun ince sızıları, ortak mirasımızdır. Türküler, içerisinde barındırdığı gurbet, sıla, özlem, aşk, acı, doğum, ölüm, doğa, savaş, kahramanlık, ayrılık gibi konularla dilden dile nesilden nesile sözlü ve yazılı halk kültürümüzün en önemli unsurlarından birini oluşturmuştur. Onlarca Burdur türküsü halk arasında çalınıp söylenirken bunlardan birçoğunun yapılan derlemelerle TRT Arşivine kazandırılması bizleri son derece mutlu etmektedir. TRT Genel Müdürlüğü ve Valiliğimiz işbirliğinde, ortak duygu ve düşünceleri dile getiren Burdur halk müziğimizi yaşatmak, gelecek nesillere aktararak kültürel mirasımıza sahip çıkmak amacıyla gerçekleştirilen bu çalışmayı sizlerin beğenisine sunar, başta TRT Genel Müdürlüğümüze ve emeği geçen tüm sanatçılarımıza teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.
TRT GENEL MÜDÜRÜ İBRAHİM EREN “ALBÜMÜN, YÖRE TÜRKÜLERİNİNTANİTİMİ ADİNA ÖNEMLİ BİR KÜLTÜR HİZMETİ OLACAĞIİNA İNANMAKTAYIM”
Türkiye Radyo Televizyon (TRT) Genel Müdürü İbrahim Eren ‘İl İl Türkiye’miz Burdur’ isimli CD albümü kitapçığındaki sunuşunda, “Kamu hizmeti yayıncılığının ülkemizdeki tek temsilcisi olan Türkiye Radyo Televizyon Kurumu olarak milletimizin ses hafızası olma özelliğimizi arşivimizde özenle saklamanın yanı sıra, değerli bir kültür hizmeti olarak kamuoyuna sunmak amacıyla albümler hazırlamayı sürdürüyoruz. Edebiyatımızım önemli isimlerinden Ahmet Hamdi Tanpınar’ın, “Anadolu’nun romanını yazmak isteyenler türkülerden yola çıkmalıdır.” sözüyle vurguladığı gibi, bizi bize anlatan türkülerimizi aslına sadık kalarak, geleneksel icra tarzından uzaklaşmadan ve otantik çalma-söyleme ilkelerine bağlı kalarak kayıt altına almak, korumak ve milletimizle paylaşmak Kurumsal amacımız ve milli sorumluluğumuzdur. Bir türkü harmani ve kaynağı olan Burdur yöresinde en ağırından, en hızlısına zeybek türleri, oyun havaları ve halk oyunları dikkat çeker. Torosların rengarenk çiçekleri gibi Burdur yöresinin her türküsünün aynı zamanda bir oyunu vardır. Teke havaları ve zeybekler bu anlamda dünyaca tanınmış örneklerdir. Türk Halk Müziği ses ve saz sanatçılarımız tarafından icra edilen eserlerin yer aldığı “İl İl Türkülerimiz-Burdur” adli albümün, yöre türkülerinin tanıtımı adına önemli bir kültür hizmeti olacağına inanmaktayım” sözlerine yer verdi.
BURDUR TÜRKÜLERİ ALBÜMÜ
Burdur İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdullah Kılıç, Çağdaş Burdur Gazetemiz muhabiri Halil İbrahim Kara’ya verdiği tele röportajda, “Burdur Valiliğimiz ve TRT Genel Müdürlüğü işbirliğinde, Anadolu’muzun zengin halk kültürü ve müziği yerleri arasında öne çıkan ve Teke Yöresi olarak bilinen Burdur ilimizin türkülerinden iki CD’lik bir albüm oluşturularak Türk müziğinde kültürel mirasımıza sahip çıkmak ve geliştirmek, ortak duygu ve düşünceleri dile getiren Burdur halk müziğimizi yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak amaçlanmaktadır. Valiliğimizce, kültür ve sanat amaçlı bu hizmetin TRT’nin katkılarıyla ve TRT Müzik Dairesi Başkanlığı işbirliğinde gerçekleştirilmesi, yurt içi ve yurt dışında toplumun tüm kesimlerine ücretsiz olarak dağıtılması hedeflenmektedir. TRT Müzik Dairesi Başkanlığınca, TRT Arşivinden seçilerek iki CD halinde oluşturulan Burdur Türküleri Albümünde 36 türkü bulunmaktadır. Albümde 36 türkünün metinlerine kitapçıkta yer verilmiş, ayrıca kitapçıkta, Burdur ilinde öne çıkan kültür ve turizm değerlerinin fotoğraflarına yer verilmiştir. Burdur Türküleri Albümü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün koordinasyonunda hazırlanmış ve yapımı gerçekleştirilmiştir” bilgisini paylaştı.
Halil İbrahim KARA
cagdasburdur