CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN EKONOMİ PAKETİNİ AÇIKLADI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 18 Mart 2020 günü saat 18 : 15 'te gündeme dair açıklamalar yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 18 Mart 2020 günü saat 18 : 15 ‘te gündeme dair açıklamalar yaptı.

Dünyada köklü değişiklikler olabileceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dünya üzerinde 200 bin kişinin bu hastalığa yakalandığını 8 bine yakın kişi de hayatını kaybetti.Gelişmelere göre Üniversiteye Giriş ve Liselere giriş sınavları okulların açılacağı tarihe bağlı olarak tarihleri düzenlenebilir. Ayrıca 20 bin öğretmen ataması gerçekleştirdik. Partimin bütün faaliyetlerini MHK- MYK toplantılarımızı iptal ettik. Laboratuvar sayısı 4’ten 16’ya çıktı. Meseleye verdiğimiz önemi destekleyip, saygı duyan ve ciddiye alıp kurallara uyanlara da teşekkür ediyorum. Türkiye’nin en büyük gücü birliği, beraberliğidir.”

İnsanı yaşat ki Devlet Yaşasın düsturunu tekrar hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ” Herkes kurallara uyarsa, 3 hafta sonra kuralları ortadan kaldırabiliriz. Covid-19 geçene kadar evinizden çıkmamanızı rica ediyorum.Kamu bankaları 76 yaş üstü emeklilerin ödemelerini istemeleri dahilinde evlerinde yapacaklardır. Şiddetli öksürük, yüksek ateş ve nefes darlığı çekenler paniğe kapılmadan önce ALO 184′ ü arayarak randevu almalılar.”

Son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan yapılan kapsamlı değerlendirme toplantısı ile alınan kararları açıkladı. İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Açıkladığı Ekonomi paketi;
Nisan, Mayıs ve Haziran ayı vadeli açık reeskont kredi anapara ve faiz ödemeleri ekim kasım ve aralık aylarına ertelenerek azami vade 1 yıl uzatıldı.

Kredi Limiti olan firmaların talep ettikleri kredilerin hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesi

Ekonomik İstikrar Kalkanı adını verdiğimiz bir paketle, KOVİD-19 salgınının etkilerini azaltmak için toplamda 100 milyar liralık bir kaynak setini devreye alıyoruz.

Bu çerçevede devreye sokacağımız tedbirler şunlardır:

1- Perakende, AVM, Demir-Çelik, Otomotiv, Lojistik-Ulaşım, Sinema-Tiyatro, Konaklama, Yiyecek-İçecek, Tekstil-Konfeksiyon ve Etkinlik-Organizayon sektörleri için Muhtasar ve KDV tevkifatı ile SGK primlerinin Nisan, Mayıs ve Haziran ödemelerini 6’şar ay erteliyoruz.

2- Konaklama vergisini Kasım ayına kadar uygulamayacağız.

3- Otel kiralamalarına ilişkin irtifak hakkı bedelleri ve hasılat payı ödemelerini Nisan, Mayıs ve Haziran ayları için 6 ay süreyle erteledik.

4- İç havayolu taşımacılığında 3 ay süreyle KDV oranını yüzde 18’den yüzde 1’e indiriyoruz.

5- KOVİD-19 salgınıyla ilgili tedbirlerden etkilendiği için nakit akışı bozulan firmaların bankalara olan kredi anapara ve faiz ödemelerini asgari 3 ay öteleyecek ve gerektiğinde bunlara ilave finansman desteği sağlayacağız.

6- İhracattaki geçici yavaşlama sürecinde kapasite kullanım oranlarının korunması amacıyla ihracatçıya stok finansmanı desteği vereceğiz.

7- Bu dönemde işlerinin olumsuz etkilendiğini beyan ederek talepte bulunan esnaf ve sanatkârların Halkbank’a olan kredi borçlarının, Nisan, Mayıs ve Haziran anapara ve faiz ödemelerini 3 ay süreyle ve faizsiz olarak erteleyeceğiz.

8- Kredi Garanti Fonu limitini 25 milyar liradan 50 milyar liraya çıkartacak, kredilerde önceliği gelişmelerden olumsuz etkilendiği için likidite ihtiyacı oluşan ve teminat açığı bulunan firmalar ile KOBİ’lere vereceğiz.

9- Vatandaşlarımız için uygun ve avantajlı şartlarda sosyal amaçlı kredi paketleri devreye alınmasını teşvik edeceğiz.

10- 500 bin liranın altındaki konutlarda kredilendirilebilir miktarını yüzde 80’den yüzde 90’a çıkartacak, asgari peşinatı yüzde 10’a düşüreceğiz.

11- Virüsün yayılmasına karşı alınan tedbirlerin etkisiyle Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında temerrüde düşen firmaların kredi siciline “mücbir sebep” notu düşülmesini sağlayacağız.

12- Stopaj gibi kaynağında yapılan kesintilerin ödemelerini içeren içeren muhtasar beyannamelerin sürelerini 3 ay erteliyoruz.

13- Asgari ücret desteğini devam ettireceğiz.

14- Mevzuatımızdaki esnek ve uzaktan çalışma modellerinin daha etkin hale getirilmesini temin edeceğiz.

15- Kısa Çalışma Ödeneğini devreye alacak, bundan faydalanmak için gereken süreçleri kolaylaştırılacak ve hızlandırılacağız. Böylece faaliyetine ara veren işyerlerindeki işçilere geçici bir gelir desteği verirken, işverenlerin de maliyetini azaltmış olacağız.

16- En düşük emekli maaşını 1.500 liraya yükseltiyoruz.

17- Emeklilerin bayram ikramiyesini Nisan ayı başında ödüyoruz. Yine emeklilerimizin maaş promosyon ödemelerinin de, şubelere gitmelerine gerek kalmaksızın, doğrudan hesaplarına yatırılmasını sağlıyoruz.

18- Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızın belirlediği kriterlere göre ihtiyaç sahibi ailelere yapılacak nakdi yardımlar için ilave 2 milyar liralık bir kaynak ayırıyoruz.

19- İstihdamdaki sürekliliği temin etmek amacıyla 2 aylık telafi çalışma süresini 4 aya çıkartıyoruz.

20- Küresel tedarik zincirlerindeki aksama ihtimaline karşı hem üretimde, hem de perakende de belirlediğimiz önceliklere göre alternatif kanallar geliştireceğiz.

21- Tek başına yaşayan 80 yaş üstü yaşlılarımız için, sosyal hizmet ve evde sağlık hizmetlerinden oluşan periyodik takip programını devreye alıyoruz.

Alınan kararların milletimize ve ekonomimize hayırlı olmasını dilerim.

Basın toplantımıza iştirakiniz ve dikkatiniz için sizlere teşekkür ediyorum.

Hiçbir virüsün Türkiye’den, Türk Milletinin birliğinden, beraberliğinden, kardeşliğinden, aldığımız ve alacağımız tedbirlerden daha büyük olamayacağını tekrar ederek, hepinize sevgilerimi, saygılarımı sunuyorum.

Kalın sağlıcakla…

Recep Tayyip ErdoğanEKONOMİ PAKETİTürkiye

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.