Dolar seviyenin çok altında! Başkan doların 40 TL'ye yakın olması gerektiğini söyledi
Antalya, Isparta ve Burdur'un 2023 yılı ihracat verileri bölge ihracatında Türkiye ortalamasının üzerinde bir yükseliş yakalandı. Başkan doların 40 TL'ye yakın olması gerektiğini söyledi. #dolar #piyasa
Antalya, Isparta ve Burdur'un 2023 yılı ihracat verilerini açıklayan Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, yıl boyunca yaşanan ekonomik zorluklara rağmen bölge ihracatında Türkiye ortalamasının üzerinde bir yükseliş yakaladıklarını söyledi.
DOLARIN OLMASI GEREKEN SEVİYE 37-38 TLHem ihracatçının hem de üreticinin enflasyon kaynaklı sorunlar, Türkiye'nin jeopolitik konumu nedeniyle sınır kapılarında yaşanan sıkıntılar, artan maliyetler ve kurdaki dalgalı seyre rağmen birçok kez faaliyeti durdurma noktasına geldiğini, buna rağmen başarılı denebilecek bir ihracat rakamına ulaşıldığını söyleyen Çavuşoğlu, "Türk lirasının döviz karşısında değer kaybetmesini istemeyiz. Ancak teknik olarak doların şu anda olması gereken kur, 37-38 lira seviyelerinde. Eğer biz bu rakamı yıl sonunda yakalarsak vay halimize. Bizim bu kurlarla rekabet etmemiz çok zor. Gerçekten sıkıntılı süreç başlıyor demektir" dedi.
‘2023 KUR-FAİZ KISKACINDA ZOR BİR YILDI’Türkiye'nin zorlu ekonomik koşullara rağmen geçen yılı, bir öncekine göre yüzde 0,64 artış ve 255 milyar dolarlık ihracatla tamamladığını belirten BAİB Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, yılı yüzde 4,4 ihracat artışıyla noktalayan Batı Akdeniz’in ise Türkiye ihracatının 2 milyar 673 milyarlık kısmına hâkim olduğunu ifade etti. İş dünyasında geçen yılın döviz kuru dalgalanmaları ve faiz artışları mücadelesiyle geçtiğini belirten Çavuşoğlu, şöyle konuştu: “Ekonomideki olumsuz gidişata rağmen ülkemizde geçen yılın biraz daha üzerinde bir ihracat gerçekleştirdik. Rakamlar bizi bir nebze olsun sevindirdi. 2023 ekonomik açıdan olumlu bir yıl olmadı. İstihdam sorunları ve maliyet artışları, rekabet gücümüzü azaltıyor. Bu yıl olumlu sinyaller almayı bekliyoruz. Faiz indirimleri ve ekonomik toparlanma umudumuzu canlı tutuyoruz.”
TÜRKİYE'NİN YÜZDE 25'İ AKDENİZ’DENBölge ihracatında yaş meyve sebze sektörünün yüzde 27,59 artış ve 850 milyon dolarlık ihracatla yılı kayda değer bir yükseliş trendiyle tamamladığını kaydeden Çavuşoğlu, bölgenin ikinci ana sektörü olan maden ve metallerin ise 493 milyon dolarlık ihracatla yüzde 5 gerilediğini aktardı. Çavuşoğlu, “İhracatta öne çıkan sektörlerde listenin başında yaş meyve sebze, maden ve metaller, ağaç mamülleri ve orman ürünleri, kimyevi maddeler, demir ile demir dışı ürünler var. Bu sektörlerin bölge ihracatındaki toplam payı yüzde 75'e ulaştı. Yaş meyve sebze sektöründe Türkiye ihracatının yüzde 25'ini Batı Akdeniz gerçekleştirdi. Türkiye geneli doğal taş ihracatının ise yüzde 16'sı yine bölge firmalarınca gerçekleştirildi” diye bilgi verdi.
‘FİRMALARIN İHRACAT İŞTAHI VAR’Batı Akdeniz’de 2023 yılını iller bazında da değerlendiren Çavuşoğlu, “Antalya'dan 2 milyar 199 milyon dolar, Burdur'dan 251 milyon dolar ve Isparta'dan 433 milyon dolar ihracat gerçekleştiği görüldü. İthalatta ise yılın ilk 11 aylık dönemini Antalya 1 milyar 667 milyon dolar, Burdur 71 milyon dolar ve Isparta 69 milyon dolar değerinde ihracatla tamamladı. Bölgede 10 bin üyenin üzerinde bir üye kapasitesiyle ve 2 bin 700 yakın ihracatçının katkısıyla ihracat bakımından başarılı bir yıl geçirdik. Bu yıl ihracatçı sayımızda 1000’e yakın artış oldu. Bütün firmalarımızda ihracat iştahı var. İhracat alanına talep çok yoğun. Eğitimlerle önlerini açmaya çalışıyoruz” dedi.
‘SAVAŞA RAĞMEN UKRAYNA’YA GİTTİK’Bölge ihracatının en önemli pazarları olarak Çin, Almanya, Rusya, Ukrayna ve ABD’nin öne çıktığını söyleyen Çavuşoğlu, 2023 yılında en fazla ihracatın bu ülkelere yapıldığını belirterek, rakamları paylaştı: "Çin, yüzde 29 artışla 242 milyon dolar, Almanya yüzde 19 artışla 224 milyon dolar, Rusya yüzde 8 artışla 216 milyon dolar, Ukrayna yüzde 23 artışla 131 milyon dolar ve ABD yüzde 2 artışla 124 milyon dolar. Savaşın devam ettiği Ukrayna'ya diğer ülkeler girmeye korkarken, canı pahasına ürün tedarikini sürdürdü. Bundan sonraki hedefimiz mevcut pazarları kaybetmeden, daha uzak bölgelere ihracat yapabilmek. Yeni pazarlar oluşturmak için çaba gösteriyoruz."
2024’TE HEDEF 2 MİLYAR 800 MİLYON DOLAR2024’ü bölgede 2 milyar 800 milyon dolara ulaşan bir ihracat rakamıyla kapatmayı hedeflediklerini söyleyen BAİB Başkanı Çavuşoğlu, “Önceki dönemde bazı hedefler koymuştuk, tahmin dışı gerçekleşen olumsuzluklar nedeniyle bazılarını gerçekleştiremedik. Tüm dünyada ticaret hacmi daralıyor. Ama bu yıl koyduğumuz hedefe ulaşacağımızı düşünüyorum. Fiyatları belirli bir seviyede tutmak için önerilse de talebi kısarak ihracatın artacağına inanmıyorum. Bizim öncelikli hedefimiz üretimi artırmak olmalı” diye konuştu.