The New York Times'ta yayımlanan makalede, sağlık uzmanlarına göre bilgiye dayalı işlerde çalışanlar için 65 yaş altındaki emekliliğin sağlık açısından bir anlam ifade etmediği, hatta bu tür işlerde çalışanların çalışmayı bıraktıktan sonra hem zihinsel hem de fiziksel gerileme yaşadığı belirtildi.
Haberde, ABD'de ortalama yaşam beklentisinin 76 yıl, ortalama emeklilik yaşının ise 67 olduğuna dikkat çekildi. Dünya genelinde pek çok ülkenin yaşlanan nüfusun ekonomik baskılarını dengelemek için emeklilik yaşını yükseltmeyi tartıştığı vurgulandı.
Araştırmalara göre, 50 yaşındaki sağlıklı Amerikalıların ortalama 23 yıl daha bir engeli olmadan yaşamayı bekleyebileceği tespit edildi. Bu tespitten yola çıkarak insanların maksimum çalışma ömrü beklentisinin 73 yaş olduğu kanaatine varıldı.
Sağlık uzmanlarına göre, bilgiye dayalı işlerde çalışanlar için 65 yaşın altındaki emeklilik sağlık açısından bir anlam ifade etmiyor. Bu tür işlerde çalışanlar, çalışmayı bıraktıklarında zihinsel ve fiziksel olarak gerileme yaşıyor.
Bunun nedeni, işten ayrılmayla birlikte gelen işle ilgili fiziksel aktivite ve sosyal etkileşimlerdeki azalmanın, emeklilik sonrası yaşanan sağlık sıkıntılarının büyük ölçüde sorumlu olması.
Fiziksel işlerde ise durum farklı. Fiziksel olarak zorlu işlerde çalışanların 65 yaşından sonra çalışmaya devam etmesi zor olabiliyor. Bu tür işlerde çalışanlar için emeklilik, sağlık durumunu iyileştirebilir.
Sonuç olarak, emeklilik yaşı, kişinin çalıştığı iş türüne ve sağlık durumuna göre değişebilir.