GENÇLİĞİN BÜYÜK DÜŞMANI: UYUŞTURUCU!

GENÇLİĞİN BÜYÜK DÜŞMANI: UYUŞTURUCU! Uyuşturucu dünyasıyla ilgili bazı çarpıcı bilgiler

GENÇLİĞİN BÜYÜK DÜŞMANI: UYUŞTURUCU! Uyuşturucu dünyasıyla ilgili bazı çarpıcı bilgiler:
İçişleri Bakın Süleyman Soylu 2018 yılı Mart ayında , uyuşturucuyla mücadele konulu bir toplantıda şunları söyledi: “ Okulun çevresinde uyuşturucu satıcısı gören bir polise söylüyorum. Bu satıcının ayaklarını kırın, cezası ne ise ben çekeyim!”

Uyuşturucu kaçakçılığı PKK terörünün en büyük finansman kaynağı. Buradan elde ettikleri gelir dudak uçuklatıcı: 1.5 milyar dolar…

2018 yılında Cumhuriyet tarihinin en büyük uyuşturucu operasyon rakamına ulaşıldı: 147 bin operasyon…

2018 de yakalanan eroin miktarı ise 18 ton. Türkiye tarihinde bir rekor.

Süleyman Soylu şunları da ifade etti: “Şu anda Türkiye’de 57 bin kişi uyuşturucu suçundan hapiste yatıyor. Yani hapishanelerimizin kapasitesinin 1/3 ü uyuşturucu tacirlerine ayrılmış.

Müthiş…

Çok çarpıcı bir bilgi daha:

Avrupa Uyuşturucu İzleme Merkezi’nin 2018 raporuna göre AB Ülkelerinde 15-64 yaş arasındaki 92 milyondan fazla kişi yasadışı uyuşturucuları denemiş.

Bu rakam o yaş grubunun ¼ üne eşdeğer. Yani bu ne demek biliyor musunuz?

Avrupa ülkeleri uyuşturucunun büyük tehdidi altındalar.

Uyuşturucu en fazla ergenlik yaşındaki gençlerin başına bela. İlk adım da çoğu kere sigara alışkanlığı.

Bağımlıların çoğu, merak sebebi ve ‘bir kereden bir şey olmaz’ düşüncesi ile madde kullanmaya başlıyorlar. Hiç kimse bağımlı olacağını düşünerek başlarlar. Her zaman madde kullanımını kontrol edeceklerine inanırlar. Ara sıra ‘keyif’ almak için kullanım hedeflenir. Ancak bir süre sonra kullanım sıklaşır ve maddenin ‘keyif verici’ etkilerinin tadına varılır(!).

Kısa dönemde bir zararı hissedilmez. Ancak kullanım giderek sıklaşır ve daha önce kullanılmış olan dozlar ‘keyif’ vermez hale gelir. Daha yüksek dozlara ihtiyaç duyulur. Doz arttıkça her şey kötüye gider. ‘Bu son kullanımım’ diyerek kullanımlar sıklaşır.

‘Bir daha asla kullanmayacağım’ şeklindeki söylemler hep ‘son’ kullanımı başlatır. Ama o son kullanımlar hiç gelmez. ‘Ben bağımlı değilim, kendimi kontrol ediyorum dendiği anda, madde arayışları, daha yüksek dozda madde ihtiyacı ile artık ‘bağımlılık’ başlamış, iş işten geçmiştir. Uzun bir süre sonra kişi maddenin olumsuz etkilerini görmeye başlar.”

DİKKAT! UYUŞTURUCU İLLETİ ÖYLE BİR ŞEYDİR Kİ…

Her genci tuzağına düşürebilir. Çocuğunuzda aşağıdaki değişiklikleri gördüyseniz hemen şüphelenin. “Benim çocuğum öyle bir şey yapmaz” diyerek kendinizi avutmayın.

1-Eski arkadaş grubuyla görüşmez ve onlardan ayrı bir gruba girerse dikkat! Boşuna değildir bu…

2- Duygu durumu çok çabuk değişiyorsa çok dikkatli olunmalı. Bu süre içerisinde bazen çok neşeli, bazen de çok öfkeli, huzursuz, keyifsiz olabilir.Yersiz ve gereksiz gülmeler olabilir.

3- Ders durumunda ani değişiklikler olur. Notları düşmeye başlar, okula devamsızlık görülür.

4- Evde tek başına kalmak istiyorsa ya da arkadaşları ile birlikte dışarıda nerede olduğunu söylemeden buluşmaya başladıysa dikkat’..

5- Ailesi ile olan ilişkileri mümkün olduğunca mesafeli tutmaya başlar. Evde daha az zaman geçirmek ister ki ailesiyle çatışmasın.

6- Kılık-kıyafet ya da görünür bir şey almadığı halde, fazla para harcamaya başlar.

7- Kişisel bakımı azalmıştır. Giyimine dikkat etmez. Gözleri kızarır, şişer, vücudunda değişiklikler başlar. Zayıflama görülür.

8- Sinirlilik, gerginlik, kişilerarası ilişkilerde sorunlar yaşar, dalgınlık, dikkatsizlik başlar.

9- İçine kapanır. Uyku düzeni değişir.Ya çok uyur, ya da çok az uykuya ihtiyaç duyar.

DR.RAMAZAN CANURAL

UYUŞTURUCUGENÇLİĞİN BÜYÜK DÜŞMANIUyuşturucu dünyasıSüleyman SoyluTürkiye

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.