Hayvan Sayısı Azalırken Et ve Süt Fiyatları Artacak Mı?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre hayvan sayısında düşüş yaşanıyor. Bu durum et ve süt fiyatlarını etkileyecek mi? Taceddin Akbaş'ın ' Hayvan Sayısı Azalır da Et ve Süt Fiyatları Artmaz Mı?' adlı köşe yazısı...

HAYVAN SAYISI AZALIR DA ET ve SÜT FİYATLARI ARTMAZ MI?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’İn verilerine göre Ülkemiz de büyükbaş hayvan sayısı 2023’te bir önceki yıla kıyasla %2,6 oranında azalarak 16 milyon 421 bin, manda sayısı da %5,2 gerileyerek 161 bin 749 olmuş. Küçükbaş hayvan sayısı ise 2023 de bir önceki yıla göre %6, 9 azalarak 52 milyon 363 bin adete düşerken; Koyun sayısı bu dönemde %5,9 oranında azalarak 42 milyon 60 bin, keçi sayısı ise %11 oranında gerileyerek 10 milyon 303 bin başa düşmüş…

ÜLKEMİZİN RÖNESANS TARZINDA BİR TARIM VE HAYVACILIK POLİTİKASINA İHTİYACI VAR!!

TÜİK’ in verilerine göre ister büyükbaş olsun ister küçükbaş ‘geçtiğimiz yıl içinde’ Ülkemizin hayvan sayısında ciddi oranda düşüşler olmuş. Ve bu durum böyle giderse, bu yıl, yani 2024 yılında hayvan sayılarındaki düşüşlerin, dolayısıyla da et ve süt, artı bal fiyatlarındaki fiyatların ise kaçınılmaz olacağını öngörmek zor bir şey olmasa gerek!

‘Ben’ demek kör şeytana vergi bir haslettir ama yazılarımda bazen övünmek için değil, bir tespitte bulunmak için kendimden bahsetmem gerekiyor… O nedenle ben bugünde bir hatırlatma da bulunacağım ve bir yazımdan bahsedeceğim:

Şöyle ki; Cennet misâli Ülkemiz Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemine geçmeden önce çok yazdım ve dedim ki, ‘Büyük bir tarım ve hayvancılık ülkesi olan ülkemizin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı bir Başbakan kadar donanımlı, etkili ve yetkili olmalı ki, Ülkemizin var olan tarım ve hayvancılık potansiyelini harekete geçirsin, dolayısıyla da gıda üretiminde kendi kendine yetebileceği gibi, ihraç etme kapasitesine sahip olduğunu’ hatırlatmışımdır. Ancak, bırakın bu Bakanlığın Bakanlarının saydığım özelliklerini, etki ve yetkilerini, çiçeği saksılarda, böceği ve ormanı park ve bahçelerde, hayvanı ise belgesellerde, sebzeyi ve meyveyi pazarlarda veya manavlar da gören kişiler Gıda, Tarım Orman ve Hayvancılık Bakanı yapıldı. Meselâ şu anda aklıma gelen Avukat Lütfullah Kayalar, İlâhiyatçı Faruk Çelik, Çevre Mühendisi olan ve (İstanbul’un su problemini çözmesiyle bilinen, sevilen sayılan, aynı zaman da hemşerimiz de olan) Prof. Dr. Veysel Eroğlu gibi isimler uzun süre Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yaptılar… Ve şu anki Tarım ve Orman Bakanımız İbrahim Yumaklı da bir iktisatçı… Ancak, Bakan Yumaklı’nın kendisi iktisatçı olsa da gayretli ve dertli bir Bakan’a benziyor… Bu Bakanlığın potansiyelini nasıl harekete geçirir, dolayısıyla da Ülkemizin gıda, tarım ve hayvancılığını nasıl hak ettiği yere getirir, onu da bekleyip göreceğiz inşaAllah…

BEN OLSAM ŞEMSİ BAYRAKTAR’I BAKAN YAPARIM

Kendisini hiç tanımıyorum ama Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi ve Ziraat Fakültesi’nde öğrenim gördüğünü, Tarım Kredi Kooperatifleri Sakarya Bölge Birliği ve Fiskobirlik’te Denetim Kurulu Üyeliği, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkan Vekilliği ile Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu (IFAB) Yönetim Kurulu Üyeliği, AB Türkiye Avrupa Karma İstişare Komitesi Türkiye Kanadı Eş Başkanlığı ve uzun süredir de Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanlığı görevini yürütmekte olduğunu bildiğim Şemsi Bayraktar’ı Tarım ve Orman Bakanı yaparım… Amma ve lâkin, her nedense şimdiye kadar hiçbir Başbakan veya Cumhurbaşkanı Şemsi Bayraktar’a Bakanlık görevi vermedi…

BAL ÜRETİMİNDE DE DÜŞÜŞ, İPEK KOZA ÜRETİMİNDE İSE ÖNEMLİ ARTIŞ OLMUŞ

Yine TÜİK’in verilerine göre Ülkemizin bal üretimi de 2023 yılı itibariyle %2,9 oranında azalarak 114 bin 886 ton olmuş. Ayrıca açılan tohum kutusu sayısı geçen yıl, bir önceki yıla göre 3,9 azalışla 5 bin 360 adet olarak kayıtlara geçmiş…

Yaş ipek kozası üretimine gelince, her nasılsa o da geçtiğimiz yıl bir önceki yıla göre %14,1 artarak 78 ton olmuş! Nazar değemesin ve bu yıl verimimiz daha da artsın inşaAllah.

Demem o ki, kuraklığın dünyamızı, bölgemizi, ülkemizi ve ilimizi kasıp kavurduğu, dolayısıyla da dünyada ciddi bir gıda kıtlığı hattâ yokluğu riski varken; büyük bir tarım ülkesi olan Ülkemizin Gıda, Tarım, Hayvancılık ve Ormancılık Bakanlığında bir seferberlik îlân edilmeli; bunun içinde başta ilgili Bakan ve Bakanlıklar olmak üzere çalışanları da iyi seçilmeli!’ diyor, herkese saygılar sunuyorum.

İçinizden hayra çağıran, iyiliği emredip kötülüğü meneden bir topluluk bulunsun, işte onlar kurtuluşa erenlerdir… Kim iyi bir işe aracılık ederse onun da o işten bir nasibi olur. Kim kötü bir işe aracılık ederse onunda ondan bir payı olur. Allah (c.c) her şeyin karşılığını vericidir. (Â’li İmrân, 3/104-

Nisa, 4/85)

Her kim, Allah’ın (c.c) razı olacağı daha liyâkatli birisi varken, adam kayırmak maksadıyla, kendi Müslümanların işini deruhte ederse onların üzerine gösteriş için birini seçer, resmi görev verirse, Allah’ın lâneti onun üzerinedir. Allah onu Cehenneme sokuluncaya kadar ne farz, ne nâfile hiçbir ibadetini kabul etmez. (Hadis)

Allah’ım (c.c)! Bizi açlık ve susuzlukla terbiye etme, kimseyi de kimseye muhtaç duruma düşürme! (Dua)

EHİL OLMAYANLARA SABRETMEK

EHİL OLANLARI PARLATIR…

Hz. Mevlânâ

USTAYA SORMUŞLAR ‘HAYATTA YAPTIĞIN EN

BÜYÜK İSRAF NEDİR?’ USTA CEVAP VERMİŞ

‘HAK ETMEYENLERE VERDİĞİM DEĞER!

Anonim

LİYÂKAT OLMADAN KAZANILAN, MÜSTEHAK

OLMADAN KAYBEDİLİR. William Shakespehare

KAPTANI USTA OLMAYAN GEMİYE HER RÜZGÂR

KÖTÜDÜR… Geogre Herbert

hayvan sayısıetsüt fiyatlarıçiğ sütTürkiyeBurdur

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.