İşimdeyim Güvendeyim Projesinin Maden Sektörü Eğitimleri Başladı

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) koordinesinde “İşimdeyim, Güvendeyim Projesi” eğitim faaliyetleri düzenlenen bilgilendirme toplantısı ile başladı.

Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) koordinesinde gerçekleştirilen “Madencilik Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesi (MİSGEP)’nin hibe bileşeni kapsamında desteklenen “İşimdeyim, Güvendeyim Projesi” eğitim faaliyetleri düzenlenen bilgilendirme toplantısı ile başladı.

MAKÜ Lavanta Tepesi Otelde gerçekleştirilen toplantıya MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, Vali Yardımcısı Ahmet Mailoğlu, Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Bayram Balban, sektör temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.


Toplantı saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Daha sonra ise proje tanıtım filmi gösterimi yapıldı.

Toplantının açılış konuşmasını proje koordinatörü Prof. Dr. Adem Korkmaz yaptı. Prof. Dr. Korkmaz konuşmasında, “İşimdeyim Güvendeyim Projemizin eğitim bilgilendirme toplantısı vesilesiyle bir araya geldik. Daha önce birkaç defa farklı amaçlarla toplantılar yapmıştık. Artık çok yoğun bir şekilde sahada eğitim ve bilinçlendirme faaliyetleri, çalıştaylar, seminerler gibi yoğun çalışmalarla 31 Ocak tarihine kadar projemizin çok etkin ve yoğun bir faaliyet döneminin startını bugün veriyoruz. Tabii ülkelerin gelişmişliği, üretmiş oldukları gayrisafi milli hasılalar, ürettikleri teknolojilerle ifade edilebilir bir bakıma. Ama esas gelişmişlik dediğimiz konu insani gelişmişlik düzeyi. Yani içinde yaşadığımız dünyada insanların huzurlu, mutlu, iş ortamında istihdam süreci içerisinde, sosyal yaşamın bütün boyutlarında güvenli bir ortamda yaşıyor olması. Belli bir geliri kazanmak ya da işveren bakımından belli bir üretimi yapıyor olmak, ihracat rekorları kırmak, teknolojide yeni teknolojileri bulup dünyaya meydan okumak önemli olabilir ama ülkelerin gerçek gücü toplumda bir arada bulunan insanların sosyal ve motivasyonel faktörlerle güçlü bir varlığı halinde güçlü toplumlardan bahsedebiliriz. İşte iş sağlığı ve güvenliği kavramı da özü itibariyle başta iş ortamında olmak üzere yaşamın bütün boyutlarına ve alanlarını içine alan bir yaklaşımla bir anlayışı inşa etmek esasında. Yasaları hep konuşuyoruz. Mevzuat önlemleri, ya da cezai müeyyideler, düzenlemelerle konuyu bir bakıma bir yere kadar çözüyoruz, ama bir güvenlik anlayışı ve bilinci inşa etmemiz gerekiyor ki bu da eğitimle mümkün. Artık eğitimde okullaşma oranımız çok yükseldi. Artık neredeyse gerek örgün gerek yaygın gerek sertifikasyon ve mesleki eğitime dayalı eğitim almamış kimseler iş yerlerine artık giremiyor. Hele hele ağır ve tehlikeli işlerle ilgili yönetmeliklerde de belli bir eğitimi mesleki yeterlilik çerçevesinde almamış kimse iş yerinin kapısından içeriye giremiyor. Ancak eğitimlere rağmen iş yerlerimizde işverenlerimizin aldığı önlemlere rağmen kazalarımız sayısında istediğimiz hızda bir düşüş yok.” ifadelerini kullandı.


Maden sektörünü masaya yatırdıklarını söyleyen Rektör Korkmaz, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Biz iş kazası ve meslek hastalığı bakımından ağır ve tehlikeli işler kapsamında sayılan bir sektörü masaya yatırdık bu proje vesilesiyle ve maden sektörü, özellikle mermer işletmelerinde ve ocaklarında iş güvenliğinin artırılması vesilesiyle bölgesel bir çalışma yürütüyoruz. Aynı sosyo-ekonomik ve sektörel yapıya sahip iki komşu ilin iki üniversitesinin iş birliğiyle yine sanayicilerimizin katılımı, Sosyal Güvenlik, İşkur İl Müdürlüklerimizin katılımıyla, Milli Eğitim Müdürlüklerimizin destekleriyle Öz Maden-İş sendikamızın proje katkılarıyla bölgesel bir projenin önemli bir aşamasındayız. Eğitim süreçlerimiz inşallah yakın zamanda başlıyor. Eğitim materyallerimiz hazırlandı. Şu anda simülasyon dediğimiz artık eğitimlerde teknoloji kullanımı çok önemli. Yani insanlara belli şeyi, teknolojiyi kullanarak göstermek çok daha etkili oluyor. Bu anlamda sanal gerçeklik uygulamalarından da faydalanıyoruz. Bu konudaki gerekli çekimler yapıldı. Şu anda üç iş yerinde simülasyon eğitimleri verilmeye başladı. 17 tane işletmeden de iş yeri eğitimleri konusunda talepler aldık ve talep almaya devam ediyoruz. İnşallah güzel çalışmalarla, güzel faaliyetlerle projemizi devam ettiririz.

Rektör Korkmaz’ın konuşmasından sonra proje kapsamında düzenlenecek olan eğitimler hakkında projenin eğitim sorumlusu ve iş güvenliği uzmanı Hikmet Gökhan Acar tarafından bilgiler verildi.

Toplantı katılımcıların toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Mehmet Akif Ersoy ÜniversitesiAdem KorkmazTürkiyeBurdurBurdur

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.