Kalça artroskopisi ameliyatıyla günlük yaşama kısa sürede dönmek artık mümkün

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Serdar Alfidan, kalça artroskopisinin kısmi kireçlenme, özellikle hasarlı kıkırdak dokusu bulunan hafif kireçlenme veya labrum (eklem çevresindeki dokular) yırtığına bağlı hareket kısıtlılığı yaşayan hastalarda tercih edildiğini belirterek, "Kalçadaki yumuşak doku hasarını onarmada veya kalça kemiklerinin şeklini ve uyumunu düzeltmede kalça artroskopisi etkili bir yöntemdir.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Serdar Alfidan, kalça artroskopisinin kısmi kireçlenme, özellikle hasarlı kıkırdak dokusu bulunan hafif kireçlenme veya labrum (eklem çevresindeki dokular) yırtığına bağlı hareket kısıtlılığı yaşayan hastalarda tercih edildiğini belirterek, "Kalçadaki yumuşak doku hasarını onarmada veya kalça kemiklerinin şeklini ve uyumunu düzeltmede kalça artroskopisi etkili bir yöntemdir. Hastalar günlük aktivitelerine ve spor yaşamlarına eskiden olduğu gibi geri dönebilirler" dedi.
Kalça artroskopisi, kalça sorunlarını tedavi etmek için yaygın olarak kullanılan yöntemlerin başında geliyor. Minimal invaziv bir işlem olan uygulamanın daha az sürede yapılması ve diğer birçok ameliyattan daha kısa sürede iyileşme sağlaması en önemli avantajları olarak gösteriliyor. Kalça artroskopisi genellikle kalça ağrısı olan ve kalça protezi gerektirmeyen genç hastalar için öneriliyor. Kalça artroskopisinden sonra hastalar hızla normal yaşantılarına dönebildiği gibi, spor yapmalarında da genellikle bir engel bulunmuyor. Memorial Antalya Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Op. Dr. Serdar Alfidan, kalça artroskopisi hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.

"Diğer tedavilere yanıt vermeyen hastalar için etkili"
Kalça artroskopisinin özel durumlarda, ilaç tedavileri ile çözülemeyen kalça ağrısı olan seçilmiş kişilere uygulandığını dile getiren Alfidan, "Ayrıca kalça eklemindeki sürtünme ve sıkışma sorunları nedeniyle düzgün hareket etmekte zorluk çeken kişilere de faydalı olabilir. Kalça artroskopisine ağrının nedeni kesinleştirildikten ve diğer tedavilerin faydasız olacağı belirlendikten sonra başvurulur. Kalça artroskopisi kısmi kireçlenme, özellikle hasarlı kıkırdak dokusu bulunan hafif kireçlenme veya labrum (eklem çevresindeki dokular) yırtığına bağlı hareket kısıtlılığı yaşayan hastalarda tercih edilir. Kalçadaki yumuşak doku hasarını onarmada veya kalça kemiklerinin şeklini ve uyumunu düzeltmede kalça artroskopisi etkili bir yöntemdir" dedi.
Kalça artroskopisinin hangi durumlarda uygulanacağı hakkında bilgiler veren Alfidan, "Nedeni tanımlanamayan kalça ağrılarında, artroz (hafif düzeyde kireçlenme) probleminde, enfeksiyona bağlı durumlarda kalça eklemini yıkama amaçlı, eklem çevresindeki yumuşak doku problemlerinde, kıkırdak hasarının yaşandığı durumlarda, en sıklıkla da kalça eklemindeki sıkışma, sürtünme ve yırtık durumlarında uygulanır" ifadelerine yer verdi.

"Sonuçlar yüz güldürücü"
Alfidan, kalça artroskopisi, kalçadaki sorunları tedavi etmek için kullanılan minimal invaziv bir ameliyat olduğuna dikkat çekti.
Artroskop ve kullanılan cerrahi aletlerin ince olmasından dolayı, açık ameliyatta gereken daha büyük kesiler yerine çok küçük kesilerin uygulandığına değinen Alfidan, "Kalça eklemine artroskop adı verilen kameralı özel bir alet yerleştirilir. Artroskop, cerrahın kalçadaki hasarı tespit etmesine ve onarmasına yardımcı olur. Bu, hastalar için daha az ağrı ve eklem sertliği demektir. Kalça artroskopisi iyileşme ve aktivitelere geri dönme süresini ciddi oranda kısaltır. Yapılan merkez ve tecrübeli cerrah sayısındaki azlık ayrıca öğrenme eğrisinin çok uzun olması nedeni ile yaygın olarak uygulanamamaktadır. Kalça artroskopisi, son yıllarda uygun hasta grubunda daha sık tercih edilmekte ve sonuçları yüz güldürmektedir" dedi.

Kolaylıkları
Kalça artroskopisinin avantajlarından bahseden Alfidan, "Daha hızlı iyileşme süresi, ameliyat sonrası daha az ağrı, minimum kan kaybı ve yara izi, daha az komplikasyon riski sağlar. Kalça artroskopisinde ameliyat sonrası kısa süre içinde taburcu olunabilir. Bazı hastaların yapılan ameliyatın türüne göre değişmekle birlikte, ameliyattan sonra bir süre koltuk değneği veya yürüteç kullanması gerekebilir. Bazı hastalar ise artroskopiden sonra kısıtlama olmadan günlük aktivitelere geri dönebilir. İyileşme süresi kalçada mevcut olan probleme göre değişkenlik gösterir. Bazı kişilerde eklemi korumak için yaşam tarzı değişiklikleri gerekebilir. Koşma gibi egzersizlerden yüzme veya bisiklete binme gibi daha düşük etkili aktivitelere bir süreliğine geçiş yapmak gerekebilir. Tüm bu süreçler tamamlandıktan sonra hastalar günlük aktivitelerine ve spor yaşamlarına eskiden olduğu gibi geri dönebilirler" açıklamasında bulundu.

İHA
İhlas Haber Ajansı
Bu haber İHA tarafından hazırlanmış olup habere Habernnc.com tarafından hiçbir editöryal müdahalede bulunulmamıştır. İHA tarafından hazırlanan bütün haberler sitemizde hazırlandığı şekliyle otomatik servis edilmektedir. Bu nedenle haberin hukuki muhatabı İHA kurumudur.

haberlerkalça artoskopisiTürkiyeAntalya

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.