Kan şekerini dengelemek, kemiklerinizi demir gibi yapmak isteyenler! Günde sadece 2 tane tüketin
Acur turşusunun faydaları neler? Nasıl yapılır? Probiyotik kaynağı bu lezzetli turşunun tarifi ve sağlık yararları hakkında bilgi edinin!
Acur, turşu haline getirildiğinde fermantasyon süreci ile gerçek bir sağlık bombasına dönüşür. Sağlıklı ve uygun yöntemle kurulan acur turşusundan her gün 2 adet yediğinizde faydaları bir hayli fazladır.
Acur turşusu, probiyotikler açısından zengindir. Bağırsak sağlığını destekleyen probiyotikler, bağırsak florasını dengelemeye yardımcı olur. Bu sebeple kabızlık için doğal ilaç görevi görebilir.
Sindirim sürecini destekler. Fermantasyon sırasında üretilen enzimler sayesinde yiyecekler daha hızlı sindirilir. Böylelikle besin maddelerinin daha iyi emilmesi sağlanır.
Acur turşusu C vitamini bakımından da son derece zengindir. Düzenli olarak tüketildiğinde vücudu enfeksiyonlara karşı korur, hastalıklara karşı direnç kazandırır.
İyi bir antioksidan kaynağı olan acur turşusu, serbest radikallerin vücutta neden olduğu hasarı azaltmaya yardımcı olur. Hücre yenilenmesini destekler.
Düşük kalorili olan acur turşusu, kilo kontrolü sağlamayı da destekler. Tok tutucu özelliği olduğu için ara öğünde tüketilebilir ancak tuz oranına da dikkat edilmelidir.
İçerdiği enzimler ve probiyotikler metabolizmayı hızlandırmayı sağlar, böylelikle yağ yakımı gerçekleşir.
Acur turşusunun iyi bir probiyotik kaynağı olduğundan bahsetmiştik. Probiyotikler, insülin duyarlılığını artırabilir ve kan şekerini dengede tutmaya çalışır.
Ancak bu konuda, öncesinde doktorunuza danışıp ardından kullanmaya başlamanız tavsiye edilir. Diyabet teşhisiniz varsa mutlaka doktorunuza danışmanız tavsiye edilir.
Kötü kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir. Bunun sonucunda kalp ve damar sağlığını da korur, kalp krizi riskini azaltır.
Acur turşusu potasyum kaynağıdır. Bu sayede kan basıncını düzenlemeye yardımcı olabilir. Ancak bu nokta çok önemli; yüksek tuz içeriği sebebiyle hipertansiyon hastalarına KESİNLİKLE ÖNERİLMEMELİDİR.
İçerdiği C vitamini ve antioksidanlar cilt sağlını da destekler. Hücre yenilenmesini teşvik ettiği için cildin genç kalmasını sağlar.
Probiyotiklerin anti-inflamatuar özellikleri, ciltteki iltihaplanmayı azaltarak akne oluşumunu engelleyebilir.
İçerdiği kalsiyum, magnezyum ve mineraller sayesinde kemik sağlığını destekler. Acur turşusunda bulunan mineraller, kemik yoğunluğunu artırır. Bu sayede osteoporoz riski de azalmış olur.
Anti inflamatuar özelliği sayesinde eklem ağrılarını ve iltihaplanmayı azaltabilir.
Bağırsak florasını destekleyen acur turşusu depresyon riskini azaltabilir. Nasıl mı? Sağlıklı bir bağırsak florası, serotonin üretmini destekleyerek duygusal dengeyi korur. Bu da depresyon riskini azaltır.
KİMLER TÜKETMEMELİ?
Yüksek tuz içeriği sebebiyle, hipertansiyon hastaları ve böbrek sorunları olan kişiler dikkatli tüketmelidir. Acur turşusunu düzenli olarak tüketmeden önce doktorlarından onay almaları gerekmektedir.
ACUR TURŞUSU NASIL YAPILIR?
1 kilo acur
6-8 diş sarımsak
1 su bardağı kaya tuzu (200 ml)
1 çay bardağı üzüm sirkesi veya elma sirkesi
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı limon tuzu
1 demet dereotu
Su (içme suyu)
Cam kavanoz
Yapılışı:
Acurları yıkayın ve uç kısımlarını kesin. Eğer büyük acurlarınız varsa ortadan ikiye bölebilirsiniz.
Acurları temiz bir havlu ile kurulayın.
Cam kavanozu ve kapağını iyice yıkayıp sterilize edin. Sterilizasyon için kavanozu ve kapağını kaynar suya batırarak birkaç dakika bekletebilirsiniz.
Sarımsakları soyun ve kesmeyin. Bütün olarak kullanacağız.
Dereotunu yıkayıp ayıklayın. Büyük parçalar halinde bırakabilirsiniz.
Kavanozun altına birkaç diş sarımsak ve biraz dereotu koyun.
Acurları dikey olarak sıkıca yerleştirin. Her bir katmana sarımsak ve dereotu eklemeye devam edin.
Bir kapta kaya tuzunu, limon tuzunu, şekeri ve sirkeyi karıştırın.
Üzerine yeterince içme suyu ekleyerek tuzun tamamen erimesini sağlayın.
Hazırladığınız tuzlu su karışımını kavanoza, acurların üzerine dökün. Acurların tamamen suyun içinde kaldığından emin olun.
Eğer acurlar yüzeye çıkıyorsa, ağırlık yapması için üzerine temiz bir taş veya bir parça ağırlık koyabilirsiniz.
Kavanozun ağzını sıkıca kapatın. Eğer vakumlu kapak kullanıyorsanız, hava almadığından emin olun.
Kavanozu serin ve karanlık bir yerde, oda sıcaklığında 1-2 hafta bekletin. Bu süre zarfında turşunun olgunlaşması ve lezzetinin gelişmesi sağlanacaktır.
Fermentasyon süresi boyunca turşunun su seviyesini kontrol edin ve gerekirse biraz daha tuzlu su ekleyin.
PÜF NOKTALARI NELERDİR?
Turşunun daha sert ve kıtır kıtır olması için, acurları tuzlu suda beklettikten sonra kullanabilirsiniz.
Acurların tümünün tuzlu suyun içinde kaldığından emin olun, aksi takdirde üst kısımları bozulabilir.
Turşu yaparken kaya tuzu kullanmak, daha doğal ve sağlıklı bir sonuç elde etmenizi sağlar.
kaynak: Sabah