MAKÜ Çiftçi Okulu Ağlasun'da Eğitimler Verdi
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) bünyesinde yürütülen hayvancılık projeleri kapsamında gerçekleştirilen çiftçi eğitimleri devam ediyor.
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) bünyesinde yürütülen hayvancılık projeleri kapsamında gerçekleştirilen çiftçi eğitimleri devam ediyor. Rektör Prof. Dr. Adem Korkmaz, proje kapsamında eğitim alan Burdur’un Ağlasun ilçesindeki çiftçilerle bir araya geldi.
Ağlasun Meslek Yüksekokulu Konferans Salonu’nda gerçekleşen eğitimlere Rektör Prof. Dr. Adem Korkmaz, Ağlasun Kaymakamı Tahir Demir, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, Ağlasun Belediye Başkanı Ali Ulusoy, Ağlasun İlçe Tarım ve Orman Müdürü Osman Güneş, Ağlasun MYO Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Hakan Kırbaş, Burdur Gelişim Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Seher Yastıoğlu, akademisyenler ve çiftçiler katıldı.
Bugüne kadar Burdur’da 11 ilçeye bağlı 177 köyde yaklaşık 7 bin üreticinin Bilinçli Çiftçi Sertifikası aldığı eğitimlerin Ağlasun ilçesindeki derslerinde MAKÜ Veteriner Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Şima Şahinduran, Prof. Dr. Faruk Pehlivanoğlu, Dr. Öğr. Üyesi Eren Kuter tarafından hayvan besleme, doğum ve hayvan hastalıkları konularında eğitimler verildi.
Ağlasun Kaymakamı Tahir Demir, Ağlasun Belediye Başkanı Ali Ulusoy, Ağlasun İlçe Tarım ve Orman Müdürü Osman Güneş ise üreticilere böyle bir imkân sundukları için MAKÜ’ye teşekkür ettiler. Belediye Başkanı Ali Ulusoy, yetiştiricilerden gelen talepleri de ileterek, bu eğitimlerin küçükbaş hayvanlar için de gerçekleştirilmesini talep etti.
MAKÜ tarafından yürütülen hayvancılık projeleri hakkında bilgiler veren Rektör Korkmaz, eğitimler ile ilgili şunları söyledi: “Girişimin içinde kadınların olması işletmenin daha sağlıklı geliştiğini gösterir. Daha önceden Ağlasun’da bir çalıştay yapmıştık. Bu çalıştay içerisinde de Ağlasun’un tarım ve turizm olarak temel girişim alanlarını ortaya koymuştuk. Tarımda azalma eğiliminde olsa da yaylalarda halen yetiştiriciler varlıklarını sürdürüyorlar. Büyükbaşta da aynı şekilde çalışmalarını sürdürüyorlar. Çiftçi eğitimi çalışmalarımız bugün itibari ile 177 köye ulaştı. Yola her köy bir dershane diye bir sloganla çıktık. Hocalarımız ‘bizim yetiştiricimizin, çiftçimizin meselesi de üreteceğimiz bir bilimsel ar-ge kadar değerli ve önemli’ diyerek gecesini, gündüzüne katıp eğitimlere devam ediyorlar. MAKÜ olarak hocalarımızla birlikte çiftliklerin kalitesini değerlendirmek amacı ile A, B ve C şeklinde bir kalite sistemi geliştirdik. Bu sistemimiz bu yıl Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yatırım programına girdi. İki gün önce de Resmi Gazete’de yayınlandı. Sayın Cumhurbaşkanımızın bize vermiş olduğu Bölgesel Kalkınma anlamında bir misyon, bir görev, bir sorumluluğumuz var. Bu sorumlulukla birlikte yıllardır projeler üretiyoruz ve çalışmaya devam ediyoruz. Eğitimler sonrasında sizlere üniversitemiz tarafından basılan kitaplar da dağıtılacak. O kitapları incelediğinizde içinde doğru bilinen yanlışlar da belirtilmiş. Eğitimin hepinize hayırlı olsun diyor, katılımınızdan dolayı teşekkür ediyorum.”
Konuşmaların ardından Burdur ve Ağlasun merkez ile Çamlıdere, Dereköy, Hisarköy, Kibrit, Mamak, Yazır, Yeşilbaşköy ve Beyköy köylerinden katılan çiftçilere Bilinçli Çiftçi Sertifikası ve yetiştiricinin el kitabı hediye edildi.