MAKÜ’de Akademisyen-Hayvancılık Sektör buluşması

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Hayvancılık Projesi kapsamında, ‘2019 Yılı Olağan Sektör Meclisi’ toplantısı düzenlendi. Vali Hasan Şıldak başkanlığında gerçekleşen sektör meclisi toplantısında, Burdur Ticaret Borsası Meclis Başkanı Hikmet Çangır ve Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, et ve süttü maliyet hesabı ile Burdur markasının oluşturulması talebinde bulundular.

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Hayvancılık Projesi kapsamında, ‘2019 Yılı Olağan Sektör Meclisi’ toplantısı düzenlendi. Vali Hasan Şıldak başkanlığında gerçekleşen sektör meclisi toplantısında, Burdur Ticaret Borsası Meclis Başkanı Hikmet Çangır ve Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, et ve süttü maliyet hesabı ile Burdur markasının oluşturulması talebinde bulundular.

MAKÜ Konferans Salonu’nda düzenlenen Sektör Meclis Toplantısına Vali Hasan Şıldak, MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, Belediye Başkan Yardımcısı Serdar Başgül, Burdur Ticaret Borsası Meclis Başkanı Hikmet Çangır, Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, İl Tarım ve Orman Müdürü Oktay Darcan, Köy-Koop Başkanı Yakup Yıldız, Ziraat Odası Başkanı Kemal Kubilay, Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Turan Çayır, Veteriner Hekimler Odası Başkanı Kazım Üstüner, Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mesut Bilgiç, kamu temsilcileri ve akademisyenler katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Rektör Adem Korkmaz, hayvancılık projesi kapsamında, ‘Bölgesel Kalkınma Amaçlı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması’ programının, Burdur’un sahip olduğu potansiyelleri ile üniversitenin mevcut ve gelecek altyapısının uyumlaştırılarak, tarım ve hayvancılıktaki rekabet gücünü artırmayı amaçladığını söyledi.

PROJE ÜÇ ANA EKSENE OTURUYOR

Söz konusu programın, Burdur ili sektörel rekabet gücünün arttırılması, tarım ve hayvancılıkta farklılaşarak bütünleşik kalkınma adı altında gerçekleştirilecek, bütünleşik bir yapıya sahip olduğunu aktaran Korkmaz, “Tarım ve hayvancılıkta farklılaşmaya dayalı bütünleşik kalkınma modeli; üniversite öncülüğünde, Burdur’daki yerli hayvan ırklarının geliştirilmesi, genetik ıslah ile nitelikli ırkların kazandırılması, hayvan sağlığının korunması ve et-süt veriminin arttırılması ve hayvansal sanayiye dayalı katma değer yaratılması amaçları ile uyumlu olarak çiftçi eğitimi ve çiftlik yönetimi, hayvan yetiştiriciliği ve hayvancılığa dayalı sanayi olmak üzere üç ana eksene oturmaktadır” dedi.

MAALİYET HESABI YAPILMALI

Yapılan konuşmaların ardından, proje sunumları yapılarak, Vali Hasan Şıldak başkanlığında istişare toplantısına geçildi. Toplantıda, söz alan Burdur Ticaret Borsası Meclis Başkanı Hikmet Çangır, “Hayvan işletmelerinin ticari bir işletme olduğu gerçeğini unutmamak lazım. Akademisyenler olarak doğru çalışmalar yürütüyorsunuz, fakat işletmelerimizin devamlılığı için para kazanmak gerekiyor. Yani yatırımın büyümesi, yatırımın devamını sağlamamız gerekli. Et ve süt fiyatları şuanda gündemde ancak maliyetleri ile ilgili benim arzum ve isteğim, maliyetleri sunan ve tüm zamanlarda kullanılan bir formül olması lazım. Sizlerin ortaya koyduğu bu projelerin tamamlanabilmesi için yapılacak olan maliyet tablolarında bizlere ne kadar kar getiriyor bunların tartışılması, etin, sütün, hayvanının, buzağının vs. maliyetlerinin konuşulması lazım” şeklinde konuştu.

BURDUR’UN MARKASI OLMALI

Burdur Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp ise sertifika ve Burdur markasının oluşturulmasını dile getirdi. Üretici maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğinin altını çizen Gündüzalp, “Maliyetleri düşürmek için farklı kaba yem üretimini, kurak alanlarda yaygınlaştırmak lazım. İkinci bir önemli konu ise bir Burdur markası. Bizim olmazsa olmazımız Burdur markasıdır. Burdur markasını oluşturabilmemiz için de sertifika olayını çözmemiz lazım. Bizim etimizde, sütümüzde çok kaliteli demek bir anlam ifade etmiyor. Bu kaliteyi belgelendirmek lazım. Bu iki konuyu ivedilikle çözüme kavuşturursak, hem üreticimiz hem de sanayicimiz katma değer kazanacaktır. Bunu yapmak için sertifikasyon ve Burdur markasını hayata geçirmemiz gerek. Her iki konuda Burdur Ticaret Borsası olarak üzerimize ne düşüyorsa yapmaya hazırız” ifadelerini kullandı.

Toplantı, diğer katılımcıların talepleriyle son buldu.

MAKÜBurdur Mehmet Akif Ersoy ÜniversitesiHayvancılık ProjesiHasan ŞıldakÖmer Faruk GündüzalpTürkiyeBurdurBurdur

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.