MAKÜ’de Burdur Amatör Spor Çalıştayı Yapıldı
“Burdur Amatör Spor Çalıştayı, Mevcut Durum Tespiti ve Gelecek Stratejilerinin Belirlenmesi” çalıştayı Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) ev sahipliğinde yapıldı.
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) ev sahipliğinde “Burdur Amatör Spor Çalıştayı, Mevcut Durum Tespiti ve Gelecek Stratejilerinin Belirlenmesi” çalıştayı düzenlendi.
Lavanta Tepesi Otel’de gerçekleştirilen çalıştaya Vali Ali Arslantaş, Rektör Prof. Dr. Adem Korkmaz, İlçe Belediye Başkanları, Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı Mehmet Şimşek, Burdur Gençlik ve Spor İl Müdürü Orhan Kemerkaya, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Durmuş Acar, Prof. Dr. Mehmet Karaca, Rektör Danışmanları Prof. Dr. Ömer Tekşen, Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Kılınç, Burdur’daki amatör spor ve amatör spora katkı sağlayan paydaşlar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan çalıştayda ilk konuşmayı Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emrah Atay yaptı. Prof. Dr. Atay konuşmasında, MAKÜ’nün spor alanında yaptığı çalışmalardan söz ederek, spor tesisleri hakkında bilgiler verdi.
Daha sonra Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı Mehmet Şimşek de bir konuşma yaptı. Şimşek konuşmasında amatör spor kulüplerinin faaliyetleri hakkında bilgiler verdi.
Burdur Gençlik ve Spor İl Müdürü Orhan Kemerkaya da yaptığı konuşmasında, çalıştay hakkında verileri paylaştı. Burdur ilinin spor alanındaki personel sayısından, sporcu ve kulüp sayıları, tesis sayıları, Burdur ilindeki takım sporları, okul sporcu sayıları hakkında bilgiler veren Kemerkaya, Türkiye Sportif Yetenek Taraması ve Sporcu Yönlendirme Projesinden de bahsetti.
Rektör Prof. Dr. Adem Korkmaz da bir konuşma yaparak, “2015 yılında göreve geldiğimizde iki önemli projemizden birisi spor projesiydi. Resmi bir ihtisas üniversitesiyiz. Hayvancılık alanında ihtisaslaşmış olan üniversitemiz kendisini tek alanda ihtisaslaşmış görmüyor ve spor alanında da önemli çalışmalara imza atıyoruz.” dedi.
Rektör Korkmaz konuşmasında, “Burdur spor ve sporcuya ilgi bakımından oldukça dinamik, oldukça hareketli ve geleceğe yönelik olumlu bakış açılarına sahip bir şehir. Tesisleşme bakımından da belki bizden çok daha büyük şehirlerle kıyaslanmayacak derecede tesis alt yapılarımız var. Bununla birlikte kurumlarımızın büyük kapasiteleri var. Gerek Gençlik ve Spor Müdürlüğümüzün gerek Milli Eğitim Müdürlüğümüze bağlı okullarımızın alt yapıları gerekse üniversitemizin hem akademik hem teknik kapasitelerini de gördüğümüzde Burdur’da geleceğe yönelik güzel umutlar beslememiz gerekiyor. Aktif spor hayatına başlamak isteyenlerin kapıdan ilk girecekleri yer amatör sporlar. Sporun günümüz toplumlarında yaşamın içerisindeki önemini tartışmaya gerek yok. Hele hele günümüzde kentleşen yaşam içerisinde, şehirlerde insanların evlerine kapandığı, kovidin de bunu artırdığını düşünecek olursak, gençlerimizi evin dışına çıkarmamız lazım. Ama bizim gençliğimizde, çocukluğumuzda evlerin dışında da sokak aralarındaki toprak sahalarda, okulların beton sahalarında top oynamaya giderdik. Ama kent yaşamında maalesef aileler özellikle çocukların gençlerin en güvenli olduğu yeri evleri görmeye başlıyor. Ama evlerde de çocuklarımız inanılmaz bir dijital baskı altında hareketsiz yaşam ve birtakım olumsuz ve yanlış iletişim kanallarına açık hale gelen bir gençlik oluyor. Bunun da ilerleyen zamanlarda toplumun sağlığı bakımından, geleceği bakımından da ciddi sıkıntılar ortaya çıkarabileceği göz ardı edilmiyor ve artık bilim dünyası da bunların üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.” ifadelerini kullandı.
MAKÜ olarak tek bir misyonla yetinmediklerini vurgulayan Rektör Korkmaz konuşmasının devamında şunları söyledi: “Biz üniversite yönetimi olarak 2015 yılında göreve geldiğimizde ortaya koyduğumuz iki önemli projeden birisi sporla ilgiliydi. Sayın Cumhurbaşkanımızı üniversitemize davet ettiğimizde kendisine sunduğumuz spor projemizde, bunun sadece üniversitenin bir projesi olmadığını, Burdur’un bütün gençlerini Burdur’da sporla ilgili faaliyette bulunan bütün takımların ve Burdur halkının hizmetinde olacağını ve bu anlamda böyle bir projeye üniversite olarak talip olduğumuzu söyledik ve kendisi de spora ve gençliğe verdiği değer bağlamında bu projeye katkı sağladı. Spor Bakanımızı da bu işte görevlendirdi. Bizim bu çalıştaydan arzu ettiğimiz konu, yani problemin temel ya da gelişimin temel noktası olan en alt noktadan bu işi nasıl kurgulamamız gerektiği konusunda bütün taraflarının bütün boyutlarıyla bir mantık zinciri içerisinde tartışmasının yapılması gerekiyor. İşte buna ev sahipliği yapıyoruz. Şu anda biz burada konunun sahibi değil, yani bir tür platformun oluşmasını sağlıyoruz. Buradan çıkan sonuçlar elbette hepimizi yakından etkileyecek. Bu çalıştayın bir başlangıç olması, bir yol haritası oluşturması bakımından hepimize hayırlı olsun diyorum.”
Son olarak Burdur Valisi Ali Arslantaş da bir konuşma yaptı. Arslantaş, konuşmasında; “Sporsuz bir yaşamın bakiyesi vücut fonksiyonlarının yavaşlaması, günlük hayatta karşılaşılan ruhi gerilimlerin üstesinden gelmede zorluk yaşanması, reflekslerin körelerek yaşlanmanın hızlanması ve yapılan işe güdülenme gücünün azalmasıdır. Fiziki dayanıklılığın esas alındığı, ata sporu dolaylamasıyla literatürümüze girmiş güreşten tutun da günümüzde bir spor branşı olarak varlığını devam ettiren okçuluğa kadar pek çok spor kültürümüzle özdeşleşmiştir. Özellikle son elli yıldaki teknolojik gelişmelere muvazi olarak gençlerimizin ve çocuklarımızın eğlence anlayışları değişmeye başlamıştır. Bilgisayarların, tabletlerin ve akıllı telefonların görünmez zincirleriyle tutsak edilen yavrularımız hareketsiz bir yaşam döngüsüne hapsolmuştur. Pandemi süreci, evlere kapanan bireylerdeki atalet halini körüklemiştir. Sosyalleşemeyen ve hareketsiz bir yaşam tarzını benimseyen bireylerin türlü psikolojik ve fizyolojik sıkıntılarla boğuşması mukadderdir. İş bu halde olumsuz gidişatı acilen tersine çevirecek adımların atılması mecburiyeti amatör sporlara duyulan ihtiyacı, zaruret seviyesine çıkarmıştır. Amatör sporların, bireylerin sağlığını olumlu yönde etkilemenin yanı sıra, yetenekli gençlerin alt yapı eğitimlerini almalarını sağlayarak profesyonel sporcular yetiştirmek ve ülke sporuna katkı sağlamak gibi ikincil bir vazifesi mevcuttur. Devletimiz son yıllarda spor alt yapısına ciddi yatırımlar yapmıştır. Maksadın hasıl olması için amatör spor faaliyetlerine katılımın ziyadeleştirilerek, yatırımların işlevsel hale getirilmesi elzemdir. Çalıştayımızda, Burdur’daki amatör sporun ve amatör spora katkı sağlayan tüm paydaşların mevcut durumu masaya yatırılacak, yeterli ve eksik yönlerin tespitiyle gelecekte ilimizin amatör sporlar konusunda daha iyi bir noktaya getirmek için yapılması gerekenler yapılacaktır.” sözlerine yer verdi.
Konuşmaların ardından, amatör spora katkı sağlayan tüm paydaşlar, akademisyenler ve öğrencilerin katıldığı oturumlara geçildi.