MAKÜ’de Embriyo Üretimi ve Transfer Kursu

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nde Embriyo Üretimi ve Transfer Kursu Düzenlendi

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Genetik ve Embriyo Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Burdur Veteriner Hekimleri Odası iş birliği ile Embriyo Üretimi ve Transfer Kursu düzenlendi.

14 Kasım-2 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilen eğitime suni tohumlama sertifikasına sahip 7 veteriner hekim katıldı. Katılımcılara Veteriner Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Yunus Çetin, Prof. Dr. Ali Reha Ağaoğlu ve Dr. Öğr. Üyesi İlktan Baştan tarafından Sığırlarda Embriyo Üretimi ve Transferi Kursu verildi.


15 günlük eğitim sonrasında başarılı olan kursiyerler için tören düzenlendi. Tebrik törenine Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Dalgar Burdur Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Kazım Üstüner, Veteriner Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Çağrı Karakurum, Tarım, Hayvancılık ve Gıda Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Şenol Güzel ve kursiyerler katıldı.

Kurs hakkında bilgilendirme yapan Veteriner Fakültesi öğretim üyesi, Genetik ve Embriyo Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yunus Çetin kursun hem MAKÜ’nün hem de bir Veteriner Hekimleri Odasının açmış olduğu ilk kurs özelliğini taşıdığını söyledi.

Prof. Dr. Yunus Çetin: Deneyimli uzman personel sayısının artması gerekli

Kursun katılımcılara embriyo üretme ve transfer etme yetkisi verdiği söyleyen Prof. Dr. Çetin, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Bizim embriyo merkezimiz, Genetik ve Embriyo Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezine bağlı olarak bakanlıktan da embriyo üretim ruhsatı almış bir merkez. 5 yıllık hayvancılık projemizin bir alt basamağında yürüyen Embriyo Transferiyle Genetik Islah ve Boğa Adayı Üretimi Projesinin bir ürünü olarak ortaya çıktı. Biz burada bir işletme kurduk, embriyo üretimi yapıyoruz. Boğa adayı üretiyoruz. Ülkemizde embriyo transferi teknolojisini bilen, kullanabilen, deneyimli uzman personel sayısının da artması gerekiyor. Çünkü bu sektörde insan açığı çok fazla. Bu açığı kapatmak için de bu kursu düzenledik. Bu kurs embriyo üretimi ve transferi kursu olması nedeniyle bir ayrıcalığı var. Ülkemizde embriyo transfer kursları çok kez düzenlendi fakat bu transfer kurslarında sadece hazır bir embriyoyu transfer etme yetkisi alıyorsunuz. Bu üretim ve transfer kursu. Bu kurs size hem üretme hem de transfer etme yetkisi veriyor. Bu açıdan daha kapsayıcı, aynı zamanda gerçek manada ihtiyacımıza da çok cevap veriyor. Çünkü hazır embriyo kullanmak yerine, iyi genetik kaynağa sahip hayvanlarımızla embriyo üretip, onu daha düşük potansiyele sahip olanlara transfer ederek, bu genetik ıslahı biraz hızlandırmamıza yol açıyor. Daha önce bakanlık tarafından birkaç bu kurs defa açıldı ama üniversitemiz tarafından ilk kez düzenleniyor. Burdur Veteriner Hekimleri Odası da bize bu süreçte destek oldu. Bu kurs aynı zamanda bir Veteriner Hekimleri Odası tarafından da açılan ilk kurs olma özelliğine sahip. Kursumuza İzmir, Manisa, Balıkesir, Denizli ve Edirne gibi Türkiye’nin farklı yerlerinden katılan veteriner hekimlerimiz var. Kursun devam etmesini çok arzu ediyoruz. Çünkü embriyo üretimi ve transferinin yaygınlaşabilmesi adına buradaki insan sayısının artırılması çok önemli. Bu kurslar da eğitim verme kısmında önemli bir basamağı dolduruyor. Buradaki çiftliğimizde bugüne kadar üretim merkezimizde edindiğimiz tecrübeleri kursiyer arkadaşlarımıza mümkün olduğunca aktarmaya çalıştık. Hızlı bir tecrübe aktarımıyla en azından yaşanan sıkıntıları hataları çabukça bertaraf edip, sektörün içinde embriyo üretebilen, transfer edebilen temel hekim sayısının artırılmasını hedefledik.

Burdur Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Kazım Üstüner de bir konuşma yaptı. Üstüner konuşmasında Burdur’da böyle bir kursun yapılmasından dolayı çok mutlu olduğunu ifade etti. MAKÜ’nün adeta bir evren kent olduğunu söyleyen Üstüner; “Rahmetli Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu’nun dediği gibi gerçekten bir evren kentteyiz. Mesleğimiz, sektörümüz ve ülkemiz adına da güzel bir kursu gerçekleştirdik. Bugün ülkemize yurtdışından ithal damızlık hayvan getirmek yerine MAKÜ’de embriyo üretimi ve transferini gerçekleştirebilmek bizim için gurur verici bir olay. Üniversitemiz ve fakültemiz ile gayet uyum içerisinde çalışıyoruz. Mevzuat ile ilgili yapılacak çalışmalara gerek şahsım gerekse oda olarak her türlü desteği vermeye hazırız. Hocalarımıza, katılan meslektaşlarımıza teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Prof. Dr. Hüseyin Dalgar: Embriyo ile ilgili deneyimlerimizi Türkiye’nin her yerinden veterinerlerle paylaşıyor ve yaygınlaştırıyoruz

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Dalgar da bir konuşma yaptı. Prof. Dr. Dalgar, konuşmasında; “Sayın başkanımız Kazım Bey'in üniversiteden böyle bir kursu birlikte düzenleme talebi olduğunda bunu memnuniyetle karşıladık. Burada kendisine ve veteriner hekimleri odamıza teşekkür etmek istiyorum. Tabii embriyo bizim çok önem verdiğimiz bir proje. Biz üniversite olarak 40 ayrı proje yürütüyoruz. Hepsini anlatma fırsatımız olmuyor ama özellikle bakanlıkta ya da dışarıda bizim bu çalışmalarımızı konu alan görüşmelerimizde mutlaka olmazsa olmaz bahsettiğimiz projelerden birisidir embriyo projesi. Yani öne çıkan ve bu alanda da çok güçlü olarak ilerlediğimiz ve sektöre de çok ciddi katkı sağlama potansiyeli olduğuna inandığımız bir proje. Baştan beri rektör hocamız da bu konuya çok önem verdi ve bize çok destek verdi. Biz de Yunus hocamla birlikte ve ilgili bölümde projede görev alan hocalarımızla birlikte başından beri bu sürece katkı sağlamaya çalıştık. Bizim Türkiye'de embriyo çalışmalarını yaygınlaştırmamız için mevzuattan kaynaklı bazı zorluklar var. Şimdi onunla ilgili de yine Tarım ve Orman Bakanlığı ile görüşmelerimiz oldu. Yunus hocam geçtiğimiz haftalarda bir toplantıya katıldı. Orada işin uzmanı olarak görüşlerini ve katkılarını dile getirdi. İnşallah orada da biraz daha işi kolaylaştırıcı, belki de yaygınlaştırılmasını hızlandırıcı bir düzenleme olursa biz MAKÜ olarak zaten hazırız. Yani şu anda kendi yerli embriyolarımızı sağdık, dondurduk ve bunları transfer etmek için ruhsatlarımızı aldık. Hem gezici hem de sabit embriyo transfer ruhsatlarımızı aldık, her şeyimiz hazır. Eğer bu anlamda birazcık işin maliyetiyle ilgili adımları çözebilirsek çok hızlı bir şekilde sahaya ineceğiz. Sadece Burdur’da değil Türkiye’nin her yerinde embriyo ilgili çalışmalarımızı yaygınlaştıracağız. Yurt dışından ithal ettiğiniz üstün genetik özellikleri olan bir hayvandan bir tane buzağı alabiliyorsunuz. Ama embriyo olduğu zaman 30 tane alabiliyorsunuz. Bir kere ithal edelim ama en azından devamını biz kendimiz üretelim istiyoruz. Her seferinde yeni bir ithalat tabii ki Türkiye’nin de çok tercih ettiği bir durum değil. İnşallah bunları başarabiliriz. Tabii ki bu kursu alıp hem embriyo üretimi hem de transfer eğitimini alan ve bu konuda yetki sahibi olan veteriner hekimlerimizin sayısının artması da çok önemli. Çünkü Türkiye bu işte hızlı bir ilerleme sürecine girdiğinde sahada bu işi bilen yetkili uzmanlara ihtiyaç olacak. O yüzden Denizli, Edirne, Manisa, İzmir ve Balıkesir gibi farklı illerden katılmış veteriner hekimlerimiz bugün buradalar ve onlarla birlikte olmaktan ve bu illerde de bu çalışmaların ilerde yapılabileceğini öğrenmiş olmaktan dolayı çok mutluyuz. O nedenle ben emeği geçen herkese ve kursiyerlerimize teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Kursiyerler de MAKÜ’nün ve Burdur Veteriner Hekimler Odası’nın düzenlemiş olduğu bu kursta hem uygulamalı hem de teorik eğitim aldıklarını, kursun embriyo transfer dönemine ayarlanmasının büyük bir avantaj olduğunu ve transferi uygulamalı olarak öğrendiklerini dile getirerek, kursun düzenlemesine katkı sağlayanlara teşekkürlerini ilettiler.

Mehmet Akif Ersoy ÜniversitesiHüseyin DalgarKazım ÜstünerTürkiyeBurdur

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.