MAKÜ’de Sektör Meclisi Toplandı
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nde (MAKÜ) Bölgesel Kalkınma Odaklı Hayvancılık Projeleri Sektör Meclisi ve Üniversite Danışma Kurulu Toplantısı gerçekleştirildi.
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nde (MAKÜ) Bölgesel Kalkınma Odaklı Hayvancılık Projeleri Sektör Meclisi ve Üniversite Danışma Kurulu Toplantısı gerçekleştirildi.
MAKÜ Konferans ve Sergi Salonunda gerçekleşen toplantı saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.
Programa, Vali Ali Arslantaş, Milletvekili Bayram Özçelik, Rektör Prof. Dr. Adem Korkmaz, Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Duygulu, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Asım Ertilav, Baro Başkanı Av. Ramazan Gedik, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Durmuş Acar, Prof. Dr. Mehmet Karaca ve Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, Oda Başkanları, Sivil Toplum Kuruluşu ve Sektör Temsilcileri, akademisyenler ve veteriner hekimler katıldı.
Program, MAKÜ Hayvancılık Projesi Tanıtım Filminin izlenmesi ile devam etti. Ardından Bölgesel Kalkınma Odaklı Hayvancılık Projeleri Sektör Meclisi sunum oturumlarına geçildi. Oturumu Burdur Valisi Ali Arslantaş ve Rektör Prof. Dr. Adem Korkmaz yönetti.
Oturumlarda Proje Koordinatörü ve Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Öner, Tarım Hayvancılık ve Gıda Araştırmaları UAM Müdürü Prof. Dr. Şenol Güzel, Genetik ve Embriyo Teknolojileri UAM Müdürü Prof. Dr. Yunus Çetin, Hayvancılık Yenilikçi Projeler UAM Müdürü Doç. Dr. Ramazan Yıldız, Süt Ürünleri ve Teknolojileri UAM Müdürü Dr. Öğr. Üyesi İlhan Gün, Burdur Gelişim Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Seher Yastıoğlu, Tarım ve Hayvancılıkta Standardizasyon ve Belgelendirme UAM Müdürü Öğr. Gör. Dr. Habibe Yaman, Hayvancılık Sektöründe Dijital Teknolojiler Ortak UAM Müdürü Doç. Dr. İsmail Kırbaş çalışmalar ve yürütülen projeler hakkında birer sunum yaptılar.
Sunumların ardından Vali Ali Arslantaş yaptığı konuşmasında, sektörün sorunlarına duyarlı olduklarını belirterek, Burdur’un hayvancılık alanında daha fazla nasıl verim alınabileceği konusunu gerçekleştirilen bu toplantının sonuç çıktıları ile daha net görebileceklerini söyledi.
Rektör Prof. Dr. Adem Korkmaz ise MAKÜ olarak hayvancılık alanında bir misyon yüklendiklerine vurgu yaparak şunları söyledi; “Üniversiteler ne yapar? Üniversitelerin misyonu nedir? diye sorduğumuzda üniversitelerin 2 tür misyonu vardır. Bunlardan birisi klasik misyonlar. Bunlar dar anlamda eğitim, öğretim ve akademisyenlerin araştırma merkezleri ve bireysel çalışmalarla yaptıkları araştırma ve geliştirme çalışmaları. Ancak dünyadaki üniversitelerin artık bunun yanında yakın çevrede içinde bulundukları toplumla ve ekonomik sistemle daha yakından ilişki içerisinde olmalarına yönelik bir yaklaşımları var. Bunu genellikle toplumsal sorumluluk ve yerel kalkınma misyonu olarak da ifade edebiliriz. Biz toplumsal sorumluluk ve yerel kalkınma dediğimizde, gelişme ve kalkınma kavramına değinmiş oluyoruz. Teorik olarak gelişme ve kalkınma kavramı gerçekten karmaşık çok boyutlu ve kısa, orta, uzun dönemli çalışmaları içine alıyor. Temel insan unsuru, girişimcilik kültürü ve ekosisteminin inşa edilmiş olması gerekiyor ve bir de yerel anlamda bir akıl üretmeniz gerekiyor. Bir toplumsal şehir aklına ihtiyaç var. Gerçekten iyi gelişmiş kentler ve şehirleri incelediğimizde bu yerel aklı iyi ürettiklerini görüyoruz. Şimdi işte tam bu bağlamda Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi de bu çerçevede bölgesel kalkınmaya kendini odaklamıştır. Bu anlamda yürüttüğü sosyal projelerle yerel kalkınmada el dikimi futbol topu konusunda Sayın Cumhurbaşkanımızın elinden en son YÖK Üstün Başarı Ödülünü aldık.”
Üniversitede yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler veren Rektör Korkmaz; “Hayvansal işletmelerde, hayvancılık işletmelerinde akreditasyon sürecini sağlamak çok zor. Türk Akreditasyon Kurumu ile yaklaşık 2 yıl bu konuda çalışma yürüttük. Onlar revizyonları verdiler, bizler çalıştık, çalıştaylar yaptık. Hatırlarsanız buradaki sektör temsilcilerimizin büyük bir kısmı da bu çalıştaylara katılmıştır. Bu projenin somut çıktılarından bir tanesi Türkiye’de Teknoloji Transfer Ofisi Anonim Şirketi olan çok az üniversiteden biri olmamızdır. Sanayi Bakanlığımızın desteğiyle kurulan Teknokent bünyesinde Teknoloji Transfer Ofisimiz var. Üniversite bünyesinde bu da yeterli değil. Teknoloji Transfer Ofisi Anonim Şirketi bazı projelere sermaye yatırarak çalışmalar gerçekleştiriyor. Burada ortak girişim grupları şeklinde bir mobil mikroskop projesini de yürütüyoruz. Şirketin %51’i üniversitenin, %49’u sektörden bir işletmeye ait. Birlikte yürütülen şirket bünyesinde profesyonel istihdam da sağlanılıyor. Sadece hayvan sağlığı için değil, insan sağlığı için de artık sağlık hizmetinin ve laboratuvar alt yapısının ulaşamadığı ücra noktalarda, köylerde, kırsalda başka yerlerde de bir çözüm üretebilecek pratik bir mikroskop var. 2016 yılında Burdur Gelişim Merkezi de göreve geldikten sonra kurduğumuz ilk merkezdir. Burdur Gelişim Merkezinin çatısı altında Burdur’la ilgili çalışmalar yürütüyoruz. Burdur gelişmişlik, ekonomik ve sosyal düzeyi bakımından Türkiye ortalamasının üzerinde bir şehir, bunu hepimiz biliyoruz. Peki neden ilk 10 il içerisine girmeyelim? Yaklaşık 8 yıldır rektörlük görevini yürütüyorum. 12 fakülte, 1 konservatuvar, 13 meslek yüksekokulu, 5 yüksekokul, 4 enstitü toplam 35 akademik birimi olan ve 34 bin öğrencisi ile 2 bin personeli olan Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi artık bir kuruluş üniversitesi değil, kuruluşunu gerçekleştirmiş, artık ülkesi ve bölgesi adına anlamlı misyonları kendine dert edinmiş bir üniversiteden bahsediyoruz. Vefatının 86. yıl dönümünde Akif'in ruhunun da burada, bu üniversitedeki gelişmelerden memnun olduğunu hissediyoruz. Sektör meclisimizde aldığımız tavsiyelerin, kararların, görüşlerin 2023 yılındaki çalışmalarımıza yön vereceğine ışık tutacağını ifade ediyor, hepinize saygılar sunuyorum.” şeklinde konuştu.
Konuşmalardan sonra katılımcıların görüşleri alındı. Daha sonra Mobil Mikroskopların çalışma prensibini anlatan video izlendi. Ardından Burdur Veteriner Hekimleri Odası tarafından belirlenen veteriner hekimlere Vali Ali Arslantaş, Milletvekili Bayram Özçelik, Rektör Prof. Dr. Adem Korkmaz ve protokol üyeleri tarafından mobil mikroskopların dağıtımı gerçekleştirildi.
Program çekilen aile fotoğrafı ile son buldu.