MAKÜ'den Yeni Hamle! Embriyo Transferinde Sahaya İndi!

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ), embriyo üretim izni olan ilk üniversite olarak, embriyo transferini sahaya taşıdı. Detaylar burada....

MAKÜ, Embriyo Transferinde Sahaya İndi

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ), embriyo üretim izni olan ilk üniversite olarak, üniversite çiftliği dışında da embriyo transferlerine başladı. MAKÜ bünyesinde yaklaşık 6 yıl önce başlatılan ve son üç yıldır embriyo üretir hale gelen Genetik ve Embriyo Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi (GETEM), yüksek genetiğe sahip ırklardan daha fazla yavru almak isteyen yetiştiricilerin taleplerine yanıt veriyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan üretim izin belgesi alan MAKÜ, bu çalışma ile hem bölgeye hem de ülke ekonomisine katkı sağlıyor ve embriyo transferi ile kaliteli damızlık sığır konusunda dışa bağımlılığı azaltmayı hedefliyor. Çalışmalar Burdur merkez ve ilçe köylerinde yürütülmeye başlandı.

MAKÜ’nün bu çalışması, Türkiye’de embriyo transferi alanında önemli bir adım olarak değerlendiriliyor ve ülke genelinde hayvancılık sektöründe büyük bir potansiyel vaat ediyor.

Embriyo Transferinin Başarı Hikayesi

Bucak’ta MAKÜ tarafından altın işletme belgesi verilen Aysel Karagöz çiftliğinde gerçekleştirilen embriyo transferi hakkında konuşan İşletme Müdürü Osman Akay, bu işlemin kendi üretimlerine büyük fayda sağladığını belirtti. Akay, "Embriyo transferi için laboratuvar ortamı ve ehil bir ekip gerekiyor. Bizim kendi imkanlarımızla embriyoları toplayıp tekrar nakletmemiz imkansızdı. Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi bu konuda büyük destek sağladı." dedi.

Akay, embriyo transferi sayesinde normalde bir yılda bir buzağı alabilecekleri hayvanlardan, yılda 10-15 embriyo elde edebildiklerini ve bu embriyoları taşıyıcı annelere aktararak üretimlerini hızlandırdıklarını belirtti. Bu yöntemle daha yüksek verim ve sürdürülebilir bir sürü elde ettiklerini vurguladı.

GETEM’in Sahadaki İlk Adımları

Embriyo Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi (GETEM) Müdürü Prof. Dr. Yunus Çetin, 6 yıl önce başladıkları embriyo üretim projesinde artık sahaya açılmaya başladıklarını belirtti. Çetin, "İşletmede süt verimi yüksek ineklerde embriyo üretimi gerçekleştirdik. Bu embriyoları genetik olarak daha düşük düvelere transfer ederek, yüksek genetikli yavrular elde ediyoruz. Normalde yüksek verimli 4 inekten bir yılda 4 buzağı alabilecekken, bu yöntemle 20-25 buzağı alabiliyoruz," dedi.

Türkiye'de embriyo transferinin yaygın bir uygulama olmadığını belirten Çetin, MAKÜ’nün bu alanda öncü olduğunu ve üniversite çiftliğinde kurdukları sistemin sahaya uygulanmaya başlandığını söyledi. Çetin, "Başarılı işler yapmalıyız ki, sahada sorun yaşanmasın. Artık oturmuş bir sistem var ve bu teknolojiyi sahada kullanıyoruz," diyerek sözlerini tamamladı.

embriyoembriyo transferiMAKÜTürkiyeBurdur

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.