MAKÜ Hayvan Refahı Projesi ile Portekiz'de
Hayvan Refahı Projesi “Welfaruminant” 2. Ulus Ötesi Toplantısını Lizbon’da Gerçekleştirdi
Proje koordinatörlüğünü Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Veteriner Fakültesi Zootekni Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Özkan Elmaz’ın yaptığı Hayvan Refahı Projesi “Welfaruminant”’nin 2. ulus ötesi toplantısı Portekiz’in başkenti Lizbon’da gerçekleştirildi.
Türkiye Ulusal Ajansı’nın 2021 yılı Erasmus+ Mesleki Eğitimde İşbirliği Ortaklıkları (KA220-VET) Projeleri Faaliyeti kapsamında kabul edilen; 2021-1-TR01-KA220-VET-000025255 nolu Welfaruminant “Dissemination of Animal Welfare Practices In Farmed Ruminants” / “Büyükbaş ve Küçükbaş Çiftliklerinde Hayvan Refahı Uygulamalarının Yaygınlaştırılması” isimli projenin 2. Ulus Ötesi Proje Toplantısı Türkiye, İtalya ve Portekiz’den proje ortaklarının katılımıyla 13-14 Ekim 2022 tarihlerinde Lizbon’da gerçekleştirildi.
Toplantıya Prof. Dr. Özkan Elmaz’ın başkanlığında MAKÜ öğretim üyeleri ile proje ortakları arasında yer alan Burdur İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri ve Burdur Veteriner Hekimler Odası Başkanı Kazım Üstüner’in yanı sıra dış ortak olarak Portekiz Lizbon Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. George Stilwell ve İtalya Milano Üniversitesi Tarım ve Çevre Bilimleri Bölümü öğretim elemanları Prof. Dr. Silvana Mattiello ve Dr. Monica Battini katıldı. Proje kapsamında belirlenen hedefler ve toplantıda alınan kararlar doğrultusunda, Lizbon’da 30 Ocak-3 Şubat 2023 tarihleri arasında 5 gün süreyle düzenlenecek olan “İlk Kısa Süreli Öğrenme-Öğretme-Eğitim Etkinliği” kapsamında MAKÜ’den 5 öğrenci, Burdur Veteriner Hekimler Odası’ndan 5 veteriner hekim, Burdur Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden 5 katılımcı ve İtalya’dan 5 katılımcı olmak üzere toplamda 20 katılımcı, süt ve besi sığırlarında “Refah Değerlendirme Protokolü” hakkında hem teorik hem de uygulamalı eğitim alacaklar. Lizbon’daki toplantıda alınan diğer kararlar arasında 20-24 Şubat 2023 tarihleri arasında Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi sorumluluğunda “Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliği” hakkında Burdur’da 5 günlük “İkinci Kısa Süreli Öğrenme-Öğretme-Eğitim Etkinliği” düzenleneceği karara bağlandı.
Proje koordinatörü Prof. Dr. Özkan Elmaz yaptığı açıklamada, “Welfaruminant projesi kapsamında 6 proje çıktısı hazırlanacaktır. Bu çıktılardan ilki olan ve hayvan refahı konusunu çok detaylı bir şekilde inceleyen “Yenilikçi Eğitim Müfredatı” kitapçığının bilimsel hazırlığının bittiği toplantı sırasında Prof. Dr. George Stilwell tarafından proje ekibine iletilmiştir. Projede hazırlığı devam eden diğer çıktılar ise; Yenilikçi Eğitim Müfredatı Oluşturma, İnternet Tabanlı E-Öğrenme Modülü, Koyun-Keçi İçin Refah Değerlendirme El Kitabı Geliştirilmesi, Süt Sığırı İçin Refah Değerlendirme El Kitabı Geliştirilmesi, Besi Sığırı İçin Refah Değerlendirme El Kitabı Geliştirilmesi ve Buzağılar için Bakım ve Refah El Kitabı konu başlıklarından oluşmaktadır. Proje çıktıları hazırlandıktan sonra projenin https://www.welfaruminant.org web sayfasında herkesin kullanımına açılacaktır” ifadelerini kullandı.
Lizbon’da yapılan ve bütün ortakların katıldığı toplantının ikinci gününde Erasmusdays 2022 etkinlikleri kapsamında 14 Ekim 2022 tarihinde Burdur’daki proje ortakları ile online aktivite düzenledi. Toplantıya Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veteriner Fakültesi 3. sınıf öğrencileri, Burdur Veteriner Hekimler Odası üyeleri ve Burdur İl Tarım ve Orman Müdürlüğü çalışanları katılım sağladı.