MAKÜ öğrencilerine mikro yeterlilik semineri
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi lisans öğrencileri için mikro yeterlilik programları hakkında bilgilendirmek amacıyla önemli bir eğitim semineri düzenledi.
MAKÜ öğrencilerine mikro yeterlilik semineri
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi lisans öğrencileri için mikro yeterlilik programları hakkında bilgilendirmek amacıyla önemli bir eğitim semineri düzenledi. Seminere, üniversite öğrencilerinin yoğun ilgisi dikkat çekerken, etkinlikte mikro yeterliliklerin günümüz iş dünyasındaki rolü ve önemi vurgulandı.
Mikro Yeterlilikler Neden Önemli?
Rektör Danışmanı Prof. Dr. Ali Murat Alparslan tarafından verilen seminerde, öğrencilere mikro yeterlilik kavramının mesleki başarı açısından neden büyük bir önem taşıdığı aktarıldı. Prof. Dr. Alparslan, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Mezun olduğumuzda diplomamız mesleğimiz için yeterli mi, değil mi? Bu sorunun cevabını net bir şekilde bilmemiz gerekiyor. Bu sadece bizim üniversitemize özgü bir durum değil, tüm yükseköğretim kurumlarından mezun olan öğrenciler için geçerli. Geleceğin mesleklerinde rekabet avantajı elde edebilmek için yalnızca diplomaya sahip olmak yeterli olmayabilir. İş dünyasında başarılı olmak için bireylerin ek beceriler edinmesi ve kendini sürekli geliştirmesi gerekiyor.”
Prof. Dr. Alparslan, mikro yeterliliklerin giderek daha fazla önem kazandığını belirterek, Dünya Ekonomik Forumu’nun son raporuna atıfta bulundu. Rapora göre, küresel iş gücündeki beceri açığının %70 seviyesinde olduğu ve bu açığın işverenler tarafından büyük bir problem olarak görüldüğü ifade edildi. İşverenlerin, çalışanlarını yeni becerilerle donatmak amacıyla kurum içi ve dışı eğitim programları düzenlediği, bu programların %85’inin yöneticilere sunulduğu belirtildi. Ayrıca, insan kaynakları sektöründe işe alım süreçlerinde %70 oranında yeni becerilere sahip adayların tercih edildiği vurgulandı.
Mikro Yeterlilikler ve Geleceğe Hazırlık
Günümüz iş dünyasında makro yeterliliklerin (üniversite diplomaları ve ana akademik programlar) yanı sıra mikro becerilerin de büyük önem taşıdığına değinen Prof. Dr. Alparslan, mikro yeterliliklerin özellikle iş hayatında rekabet avantajı sağladığını belirtti. LinkedIn verilerine göre, mikro bazlı işe alım oranlarının %63 arttığını aktaran Alparslan, bu durumun günümüz iş dünyasında yeni becerilere duyulan ihtiyacın çoğaldığını ifade etti. Alparslan ayrıca, bireylerin üniversite hayatındaki en önemli başarısı mevcut müfredatlar dışında kendilerine ne kattığı ile alakalı olduğunu vurguladı.
Eğitimin sürekli değişen dünya koşullarına ayak uydurması gerektiğini belirten Alparslan, şunları söyledi:
“Eğitim dünyası, teknolojinin ve iş hayatının değişim hızına yetişmekte zorlanıyor. Bugün geçerli olan bir beceri programı, birkaç yıl içinde geçerliliğini yitirebiliyor. Bu nedenle bireylerin üç temel özelliğe sahip olması gerekiyor: adaptif olmak, esneklik göstermek ve sürekli öğrenmeyi merkeze almak. Günümüzde sadece üniversite eğitimiyle yetinmek yeterli değil. Sürekli olarak kendimizi geliştirmek, yeni beceriler edinmek ve değişen koşullara uyum sağlamak zorundayız. Aksi takdirde hızla ilerleyen bir bisiklette olduğumuz gibi, durduğumuz anda geriye düşeriz.”
Seminerin sonunda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Oğuz Gürsoy, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Ali Murat Alparslan ve Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Perihan Ünüvar, öğrencilerden gelen soruları yanıtladı.
Üniversitemiz, öğrencilerin kariyerlerine katkı sağlamak amacıyla benzer bilgilendirme etkinliklerine devam edecek.