Mecliste gündem 9. yargı paketi! 9. yargı paketi tanıtıldı

AK Parti 9. Yargı Paketi'ni tanıttı. Kadınların soyadı düzenlemesi, uzlaşma ve arabuluculuk reformları, barolar ve bölge idare mahkemesiyle ilgili değişiklikler. Detaylar için tıklayın.

AK Parti'den 9. Yargı Paketi: Basın Toplantısıyla Tanıtıldı

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu ve ilk imza sahipleri Denizli Milletvekili Cahit Özkan ile İstanbul Milletvekili Adem Yıldırım, TBMM'de düzenledikleri basın toplantısında 9. Yargı Paketi olarak bilinen "Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"ni tanıttı. Teklifin TBMM Başkanlığına sunulduğunu belirten Güler, 2002'den bu yana süren reform iradesini vurguladı.

Yargı Reformu ve İnsan Hakları Eylem Planı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 30 Mayıs 2019'da açıkladığı Yargı Reformu Strateji Belgesi'nde "güven veren ve erişilebilir bir adalet sistemi" vizyonunun önemine dikkat çeken Güler, 2 Mart 2021'de kamuoyu ile paylaşılan İnsan Hakları Eylem Planı'nda "özgür birey, güçlü toplum ve daha demokratik bir Türkiye" vizyonunun öne çıktığını ifade etti. Güler, Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında ifade özgürlüğünün güçlendirilmesi, hak arama yollarının genişletilmesi ve yeni yargılama usullerinin getirilmesi gibi önemli reformların hayata geçirildiğini belirtti.

9. Yargı Paketi'nin İçeriği

20 farklı kanunda değişiklik veya düzenleme içeren 9. Yargı Paketi, toplam 38 maddeden oluşuyor. Güler, paketin içeriğine dair şu detayları paylaştı:

Kadınların Soyadı Düzenlemesi: Kadınların evlenince eşlerinin soyadını alması ve isterlerse önceki soyadlarını da kullanabilmesi.

Soybağının Reddi: Anaya da baba ile çocuk arasındaki soybağının reddi için dava açma hakkı.

Evlat Edinenlerin Adları: Evlat edinenlerin adlarının, evlatlığın ana ve baba adı olarak yazılabilmesi.

Uzlaşma ve Arabuluculuk: Uzlaşma görüşmeleri sırasında tespit edilemeyen zararlara ilişkin tazminat davası açılabilmesi, arabuluculuk görüşmelerinin ilk toplantısına katılmayan tarafın yargılama giderlerinden sorumlu olması.

Barolar ve Bölge İdare Mahkemesi: Birden fazla baronun bulunduğu illerde yeni imkanlar getirilmesi ve Bölge İdare Mahkemesi tarafından verilen bazı kararlara karşı temyiz imkanı.

Hakaret Suçları: Sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlar nedeniyle oluşacak baskı ve tehdidin önlenmesi amacıyla hakaret suçlarında şikayet süresinin belirlenmesi.

Arabuluculuğun Etkinliği: 20 yıl kıdeme sahip hukukçuların arabuluculuk eğitimi alarak sınavsız arabulucu olabilmesi.

Uzlaştırmacı ve Kayyum Düzenlemeleri: Sadece hukuk fakültesi mezunlarının uzlaştırmacı olabilmesi ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun kayyum olarak atanmasına imkan veren düzenlemenin uygulama süresinin 5 yıl uzatılması.

Araç Satış Usulleri: Yediemin otoparklarında bulunan araçların satış usulünün kolaylaştırılması.

Mazbut Vakıflar: Mazbut vakıfların yargı harçlarından ve teminat gösterme zorunluluğundan muaf tutulması.

Diğer Düzenlemeler ve Meclis'in Çalışma Takvimi

Abdullah Güler, teklifin TBMM'de görüşülmesinin ardından yürürlüğe gireceğini belirtti. Ayrıca, casusluk ve zorlama hapisle ilgili düzenlemelerin de önümüzdeki dönemlerde gündeme geleceğini ifade etti. Güler, öğretmenlik mesleği kanunu teklifi ve tasarruf tedbirlerine yönelik düzenlemelerin de Meclis gündeminde olduğunu belirtti. Meclis çalışmalarının Temmuz'un üçüncü haftası itibarıyla tamamlanmasının planlandığını söyledi.

Sahipsiz hayvanlarla ilgili teklif metninin de çalışmaları devam ediyor. Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu'nun toplumun bazı kesimlerini dinlediği ve bu konuda gerekli adımların atılacağını belirtti.

yargı paketimeclisTürkiye

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.