Medeni Kanun değişti, boşanma davalarında bekleme süresi 3 yıldan 1 yıla düşürüldü

TBMM Adalet Komisyonunda, bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifinin ilk 13 maddesi kabul edildi. Medeni Kanun’da yapılan bir değişikle boşanma davalarının reddinde bekleme süresi üç yıldan bir yıla düştü.

Dava reddinden sonra yeniden dava için gereken süre 1 yıl oldu

Türk Medeni Kanunu’nda yapılan değişiklikle boşanma davası reddinin kesinleşmesinin ardından, ortak hayat kuramayan ve anlaşma sağlayamayan çiftlerin tekrar dava açabilmesi için gereken süre üç yıldan bir yıla indirildi.

Evlilik birliği temelden sarsılmış sayılacak

Boşanma talebiyle, herhangi bir nedenle açılan davanın reddine karar verilmesi ve bu kararın kesinleştiği tarihten başlayarak bir yıl geçmesi halinde, her ne sebeple olursa olsun ortak hayat tekrar kurulamamışsa, evlilik birliği temelden sarsılmış sayılacak ve eşlerden sadece birinin talebi üzerine boşanmaya karar verilecek.

Daha önce AYM kararı reddetmişti

Anayasa Mahkemesi, Nisan ayında, 3 yıl boyunca ortak hayatı yeniden kuramayan çiftlerin ‘evlilik birliğinin temelden sarsıldığı’ kabulüyle boşanma davası açabilmesini öngören kuralı, taraflara katlanamayacakları bir külfet yüklediği gerekçesiyle iptal etmişti.

 

evlilikboşanmaboşanma davasıboşanma aşamasıTürkiye

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.