Şerafettin Kılıç'tan çarpıcı soru önergeleri! Sorularla gündeme taşıdı
Antalya Milletvekili Şerafettin Kılıç, Meclis’e sunduğu soru önergelerinde fizyoterapist istihdamı, Ziraat Mühendislerinin durumu ve hileli gıdalarla ilgili hükümete sert sorular yöneltti.
Antalya Milletvekili Şerafettin Kılıç, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunduğu iki ayrı soru önergesi ile önemli konuları gündeme taşıdı. Kılıç, fizyoterapistlerin atanma sorunları, Ziraat Mühendislerinin yetersiz istihdamı ve taklit-tağşişli ürünler hakkında hükümete sert sorular yöneltti. Sağlık ve Tarım sektörlerine yönelik bu öneriler, milletin sağlığından üretim gücüne kadar geniş bir alanı kapsıyor.
Fizyoterapistler İstihdam Bekliyor, Sağlık Sektörü Yetersiz KalıyorAntalya Milletvekili Şerafettin Kılıç, fizyoterapistlerin işsizlik sorununu gündeme getirerek Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu’na sert sorular yöneltti. Her yıl 7 binden fazla fizyoterapi mezunu verilmesine rağmen, sadece 250 fizyoterapistin atandığını vurgulayan Kılıç, mevcut sağlık hizmetlerindeki yetersizliklere dikkat çekti. Özellikle fizik tedaviye olan ihtiyaç artarken, pek çok hastanede fizyoterapist eksikliğinin vatandaşları mağdur ettiğini belirtti.
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
Aşağıdaki sorularımın Sağlık Bakanı Sayın Prof. Dr. Kemal MEMİŞOĞLU tarafından Anayasanın 98’inci ve İçtüzüğün 96 ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 10.10.2024
Şerafettin KILIÇ Antalya Milletvekili
Halihazırda mezun sayısı 50 binden fazla olan fizyoterapi bölümü her yıl ortalama 7 binden fazla mezun vermektedir. Buna karşılık istihdam edilen fizyoterapist sayısı yılda ortalama sadece 250’dir. Her geçen gün fizik tedaviye ihtiyacı olan insan sayısı artarken, ülkemizde halen fizik tedavi ünitesi ve fizyoterapist olmayan hastanelerimiz vardır. Bazı hastanelerimizde de yeterli fizyoterapist istihdam edilmediğinden hastalarımız aylarca sıra beklemektedir. Diğer yandan, planlandığı halde, 1200 toplum sağlığı merkezine fizyoterapist atanmamıştır. Tüm bu çalışmalardan da anlaşılacağı üzere; ülkemizde hem ihtiyacın oldukça üzerinde fizyoterapist eğitimi verildiği, hem de Bakanlığınızca ihtiyaç oranında atama yapılmadığı açıktır.
Bu bağlamda;
1. Hastanelerimizde fizyoterapist açığı varken, görevlerine atanmayı bekledikleri halde fizyoterapistler neden istihdam edilmemektedir? Önümüzdeki bir yıl içerisinde ataması yapılacak fizyoterapist sayısı kaçtır?
2. Özel sektörde özlük haklarından yoksun ve düşük maaş karşılığında çalışmak zorunda kalan fizyoterapistlerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi adına bir çalışmanız olacak mıdır?
3. Meslek planlamasına göre 4 yıllık yükseköğretim görerek meslek sahibi olan bu vatandaşlarımızın vasıfsız olarak iş aramaları hakkında düşünceniz nedir?
4. Bir tarafta sağlık sektörünün fizyoterapist ihtiyacı, diğer tarafta istihdam edilmeyi bekleyen meslek mensupları gerçeği dururken, OECD ülkeleri ortalama sağlık hizmeti hedefine nasıl ulaşmayı düşünüyorsunuz?
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
Aşağıdaki sorularımın Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim YUMAKLI tarafından Anayasanın 98’inci ve İçtüzüğün 96 ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 10.10.2024
Şerafettin KILIÇ Antalya Milletvekili
Bakanlığınız tarafından yılda en az üç defa yayınlanması gereken taklit ve tağşiş(hileli) gıda listesini 32 ay gibi uzun bir süre sonra açıkladınız. Kontrol ve denetimler sonucunda açıklamanız gereken bu ürün listesi, milletimizin sağlığı açısından hayati öneme sahiptir. Bakanlığınızca uzun süre boyunca açıklanmayan hileli ürünler, vatandaşlarımız tarafından tüketilmeye devam edilmiştir. Yayınlanan listede yer alan ürünler ve firmalara bakıldığında, vatandaşlarımızın büyük çoğunluğunun ne yazık ki hileli ürün tüketmek zorunda bırakıldığı anlaşılmaktadır. Bazı firmaların ürünlerinde hile tespit edildiği halde konuyu mahkemeye taşıyarak listeden adını sildirdiği, bazı firmaların ise süreç içerisinde isim değişikliğine giderek liste dışı kaldığı iddiaları ulusal basında genişçe yer almaktadır. Böyle hayati bir konuda gündeme gelen bu vahim iddialar mutlaka açıklığa kavuşturulmalıdır.
Bu bağlamda;
1. Bakanlığınızca yılda en az üç defa açıklanması gereken taklit ve tağşişli gıda listesi, 32 boyunca neden açıklanmamıştır?
2. Liste açıklanmadan önceki 32 ay içerisinde ürünlerinde hileli gıda tespit edilmiş, fakat bu süre zarfında isim değişikliği yaparak liste dışı kalmış firmalar hangileridir?
3. Hileli gıda listesi kamuoyu ile paylaşılmadan önce firmalar ile mi paylaşılmaktadır? Bu liste önce firmalar ile paylaşılmıyorsa, firmalar listede yer aldıklarını önceden nasıl bilebiliyorlar?
4. Ürünlerinde hile tespit edilen, hileli gıda listesinde yer aldığı halde mahkeme kararıyla listeden adını sildiren firmalar hangileridir? Bu kapsamda haklarında halihazırda yasal süreç işletilen firmalar hangileridir?
5. Tarım Kredi Kooperatif Marketlerde satışı yapılan hileli ürünler hangileridir? Tarım Kredi iştiraki olan yağ firmasının ürünlerinde hile tespit edildiği, fakat bu firmanın listede yer almadığı iddiaları doğru mudur?
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
Aşağıdaki sorularımın Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim YUMAKLI tarafından Anayasanın 98’inci ve İçtüzüğün 96 ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 10.10.2024
Şerafettin KILIÇ Antalya Milletvekili
Tarım ve hayvancılık sektörünün geliştirilmesi açısından Ziraat Mühendislerinin istihdamı ve üretim süreçlerine dahil edilmesi önem arz etmektedir. Ziraat fakültelerinden her yıl ortalama 5 bin Ziraat Mühendisi mezun olurken, Bakanlığınız ortalama 2 yılda bir Ziraat Mühendisi istihdam etmektedir. İstihdam edilen Ziraat Mühendisi sayısı 2 yılda ortalama 750 iken mezun olanların sayısı ise 10 binden fazladır. Tarım ve hayvancılık alanında yaşadığımız problemler göz önüne alındığında Ziraat Mühendislerinin istihdam oranının yetersiz kaldığı görülebilmektedir.
Bu bağlamda;
1. Son 5 yılda istihdam edilen Ziraat Mühendisi sayısı toplamda kaçtır? Bu mühendisler hangi alanlarda çalıştırılmaktadır?
2. Taşrada Tarım Danışmanı olarak görev yapan Ziraat Mühendislerinin maaş ve özlük şartlarının iyileştirilmesi ve sahada daha etkin çalışmalarını sağlamak adına yeni bir düzenleme yapacak mısınız?
3. Önümüzdeki dönemde istihdam etmeyi planladığınız mühendis sayısı kaçtır? Bu mühendisler için atama takvimi belirlenmiş midir?
4. Ziraat Fakültelerinden mezun olmuş fakat tarım ve hayvancılık alanı dışında çalışan mezun mühendis sayısı toplamda kaçtır?